Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

En meningsløs boikott

De som ikke er med, blir alltid glemt.

INGEN ØNSKEREPRISE:  Justyna Kowalczyk ga ikke seg selv sjansen til å vinne Tour de Ski igjen. Det var en feil avgjørelse. FOTO: Vegard Grøtt / NTB scanpix.
INGEN ØNSKEREPRISE: Justyna Kowalczyk ga ikke seg selv sjansen til å vinne Tour de Ski igjen. Det var en feil avgjørelse. FOTO: Vegard Grøtt / NTB scanpix. Vis mer

JUSTYNA KOWALCZYK er en av tidenes beste kvinnelige langrennsløpere, og har en seiersrekke i Tour de Ski som kanskje aldri blir overgått. Likevel har hun ikke noe å tjene på å boikotte årets konkurranse. Tour de Ski 2013/2014 blir aldri husket for de som ikke var med. Bare for de som gikk for å vinne.

Allerede der er Justynas boikott altså uten betydning. Omstendighetene gjør den i tillegg ganske uklok. For hvorfor straffe arrangører som ikke har snø til å sette spor?

KRAVET om balanse mellom klassisk og fristil, var opprinnelig vårt. Det var det norske skimiljøet som ville ha beskyttelse av den tradisjonelle teknikken dengang fristilen kom inn som en ny og revolusjonerende mulighet fra midt på 1980-tallet.

For norsk skisport angikk dette forholdet mellom hverdagskultur og toppidrett, og hadde i så måte en viss berettigelse. Det er viktig for en såpass liten idrett som langrenn å ta vare på den kulturen som gir interesse for det å konkurrere.

Denne gangen gjelder kravet om flere klassiske renn bare mulighetene for en sammenlagtseier i en enkeltstående konkurranse.

DER beklager alle at Kowalczyk har valgt å boikotte. Det gir sju renn med mindre spenning, nesten halvannen uke med dårligere TV-tall og en svakere OL-test for de aller beste løperne.

Det reduserte TV-tallet er kanskje verst. De siste sesongene har langrenn opplevd en sterk vekst som europeisk sportsunderholdning med Tour de Ski som lokomotivet for framgangen. Justyna Kowalczyk sin seiersrekke har gjort henne til Polens mest populære idrettsutøver og langrenn til en av landets mest populære TV-idretter. Den statusen teller for hele sporten.

SLIK er boikotten  noe alle parter i det internasjonale skimiljøet taper på, men det forandrer ikke nytten av dette verktøyet:

•• Reaksjonen er helt uten effekt på det som er formålet.

Eller rettere sagt; det er finnes ikke noe formål i denne saken.

For det er jo ikke med ond vilje at Tour-arrangørene i siste liten måtte kutte ut ett klassisk renn. Det mangler ikke på forståelse for Justyna; det mangler bare snø.

ETTER HVERT vil Kowalczyk selv forstå at hun som alle andre store idrettsstjerner, heller ikke er uerstattelige. Selv på det som skulle være den aller største boikottdagen fikk hun en forsmak på det. Bare timer etter at avgjørelsen ble kjent, kom det plutselig en ny polsk jente inn i toppstriden.

27 år gamle Sylwia Jaskowiec var Tour-prologens største overraskelse med tredjeplass etter Marit Bjørgen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen. For fire år siden tok Sylwia dobbelt gull i U-23 VM, men fikk utviklingen ødelagt gjennom en trafikkulykke på rulleski. Hvor sterkt hun nå er tilbake, får vi se i løpet av noen etapper. Polens nye stjerne er neppe god nok til å følge teten på lengre løp, men ble uansett en påminnelse om at du i hvert fall må stille til start for virkelig å bety noe.

DESSUTEN er selv langrennsporten stor nok internasjonalt til å finne stadig nye vinnere. I dag kom for eksempel canadierne Alex Harvey og Devon Kershaw tilbake i teten etter en trøblete tid. Begge er raske og allsidige nok til å prege både resten av Touren og OL.

Likevel var det Martin Johnsrud Sundby blant sammenlagtfavorittene som kom best ut av denne prologen. Også Marin klaget fælt over forholdene og arrangørenes mangel på reserveløsning, men han kom likevel til start.

Det er et nødvendig utgangspunkt for å få noe ut av vinterens Tour de Ski.