PLUTSELIG BORTE;  Sepp Blatter trakk seg overraskende.Men fotballriket hans vil bestå med utfordringer nok for neste FIFA-president. FOTO: AP/Ennio Leanza/Keystone.
PLUTSELIG BORTE; Sepp Blatter trakk seg overraskende.Men fotballriket hans vil bestå med utfordringer nok for neste FIFA-president. FOTO: AP/Ennio Leanza/Keystone.Vis mer

En merkverdig skikkelse

Blatter har delt ut FIFAs penger til hele verden. Nå skal bli vanskelig å samle dem inn igjen.

NAVNSKILTET til Sepp Blatter ble fjernet av en litt for påpasselig FIFA-funksjonær mens den annonserte pressekonferansen som skulle ha startet klokka 18.00, ble utsatt og utsatt. Først en drøy omgang seinere kom Sepp på plass, og begynte å lese sin overraskende avskjedshilsen til "den sporten han elsker så høyt".

For dette var siste omgang for en høyst merkverdig mann. En eller annen gang mellom desember og mars neste år skal etterfølgeren velges på en ekstraordinær FIFA-kongress.

Så kommer det noen ekstraordinære utfordringer der de dårlige svarene ikke lenger kan knyttes til den fotballsjefen som mer enn noen før ham har splittet sportsverdenen.

FOR fotballen etter denne 79-årige sveitseren blir svært vrien å styre. Blatter har spunnet et nett for seg og sine nærmeste som det ikke bare er å dra tilbake; for så å late som om det ikke har eksistert:

•• I denne sporten er det et før og et etter Blatter.

Og nå plutselig er det blitt etter.

DA står sporten fortsatt igjen med sine 209 likestilte medlemmer og et system der flertallet av disse nasjonene er blitt godt vant til å få sin rikelige del av det stadig voksende økonomiske utbyttet.

Det er i utgangspunktet en god vane. Som en verdensomspennende bevegelse har fotballen bedre enn de fleste tatt innover seg den kraften en samlet menneskehet representerer. Dette hverken kan eller bør reverseres.

UTFORDRINGEN er selvsagt å få kontroll over de grådige som spiser av lasset fra sportens formidable pengestrøm. Det var den oppgaven Blatter ikke klarte. Ett eller annet sted i oppbyggingen av den helt suverene verdensidretten hans gikk det aldeles galt.

Kanskje var det de stadig dyrere vanene etter som den hemmelige presidentgasjen økte; kanskje var det selve maktspillet som ble mer og mer intrikat idet de nærmeste ble avslørt rundt ham, eller kanskje var det den berusende følelsen av å kunne småprate med de skiftende pavene nede i Roma med en slik selvfølgelighet at det tidvis var vrient å skjelne mellom hvem i disse settingene som var Gud, Guds sendemann eller verdens allmektige fotballpresident.

HVORFOR vanviddet plutselig stoppet i kveld, gjenstår å se. Hadde de amerikanske påtalemyndighetene noe mer, ble presset mot FIFAS generalsekretær Jerome Valcke for nærgående eller kom bare han selv til fornuft?

Foreløpig har Blatter bare referert til at han "følte seg presset til å stille til gjenvalg". Med tanke på hvor tidlig beslutningen ble tatt, er det en underlig referanse. Altså omtrent som mange av de spesielle innspillene og innfallene som mer og mer fikk prege den 17 år lange presidentepoken hans.

MEN selve den avgjørende endringen Sepp Blatter representerer er det lett å se. Uansett om den skyldes personlig begjær eller god vilje:

•• Europas vante overmakt er brutt. Med Blatter har fotballen blitt global.

Det er det som har utløst en overveldende pengestrøm, og en kulturell og politisk påvirkningskraft nesten uten historisk sidestykke. Nå kan ikke dette forandres. Ballen har rullet; internasjonal fotball er blitt et helt nytt spill.

Så får heller en av sportens snåleste spillere omsider rusle av banen.