Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

En mester å være stolt av

Cecilia har gjort sporten sin stor for oss.

STOLT AV MESTEREN:  Seieren mot Anne-Sophie Mathis viser hvilken klasse Cecilia Brækhus nå opererer i. Neste kamp står om retten til å kalle seg verdens beste kvinnelige bokser. Det er stort for norsk idrett. FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix.
STOLT AV MESTEREN: Seieren mot Anne-Sophie Mathis viser hvilken klasse Cecilia Brækhus nå opererer i. Neste kamp står om retten til å kalle seg verdens beste kvinnelige bokser. Det er stort for norsk idrett. FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix. Vis mer

JERNBANEN kom til Albuquerque i 1880. Det er en enkel påminnelse etter at Cecilia Brækhus klarte å stå imot Anne-Sophie Mathis i en tittelkamp der motstanderen kastet seg over henne med all den kraften den brutale boksesporten står for:

_Hun kom som et tog, sa Cecilia.

I går var det boksekvelden for de aller største bildene, og det så akkurat slik ut. Gang etter gang stormet den franske jenta fram med med de overmodige og vlle slagseriene sine som før denne kampen hadde sendt 22 av 26 motstandere i gulvet.

Men det blir likevel Cecilia Brækhus som får Albuquerque som neste stopp.

CECILIA vant denne voldsomste kampen i idrettskarrieren sin fordi hun i utgangspunktet ikke driver med noen voldsom boksing. Den reflekterte 30-åringen har den tilnærmingen til idretten som sportens ivrigste forkjempere alltid har forsøkt å overbevise oss med. Dette er ingen dyrisk slåsskamp mellom to mennesker; det er "The noble art of self defence".

Men altså ikke mer nobelt enn at selv Cecilia etter at takten på de lette dansetrinnene fra åpningsrunden gradvis sank, måtte ta konsekvensen av den kampidretten hun har valgt:

_Jeg brukte alle triksene i boka, fortalte hun i minuttene etter seieren.

Det er like greit å innrømme det.

FOR kampidrett med dømming på skjønn vil alltid operere i gråsonen mellom rett og galt. Det er det samme om det gjelder å holde slagstyrken til Anne-Sophie Matis nede eller som midtstopper å fikse kroppskontakt nok til å ta ut farten fra en litt raskere spiss.

De virkelige moralske valgene for en bokser kommer på et annet plan. Hvordan jeg behandler motstanderne eller hva er jeg villig til å gjøre for å bli best i ringen?

Det er der Cecilia Brækhus forlengst har vist seg som en mester det er lett å bli stolt av. Hun ser boksingens mange dårlige sider, men velger selv konsekvent de gode. Den innstillingen holdt til å vinne en av tidenes beste jentekamper, og det gjør det verdt å følge henne til Albuquerque.

DET er nok dit hun til slutt må dra for å gjøre tittelrekka komplett. Cecilia Brækhus har riktignok stempel som verdens beste ifølge World Boxing Association (WBA) , World Boxing Council (WBC) og World Boxing Organization (WBO), men jussen i denne sporten er omtrent like glorete som de medfølgende mesterbeltene.

Kvinneboksingens sterkeste navn hører hjemme i USA. Amerikanske Holly Holm er verdensmester både ifølge (World Boxing Federation (WBF) og fagnettstedet World Boxing Archive Network (WBAF). Og ikke minst:

•• Kretsen rundt Holm har mest penger.

Det er da vi  nesten er framme i Albuquerque i New Mexico omtrent ved den lett legendariske cowboyelva Rio Grande for å rydde opp i spørsmålet om hvem som egentlig er verdens beste kvinnebokser.

I BOKSING ;som i proffe duellidretter flest, er det pengene som bestemmer kampsted. Holly Holms har bare bokset to av kampene sine utenfor byen, og kommer neppe til å rikke seg denne gangen heller. Før jul tar hun imot en svakere fransk jente som sparring. Det betyr at den avgjørende kampen mellom Holms og Brækhus i beste fall blir avviklet på Route 66 Casino Hotel i løpet av neste år.

Tidligere har Cecilia sagt at hun ikke vil dra til USA for en slik kamp. Den innebærer en risiko både i form av dømming og manglende sikkerhet. For ni måneder siden satt hun selv måpende å så hvordan Anne Sophie Mathis fikk slå istykker Holly Holms uten at den lokale dommeren Rocky Burke reagerte.

_Skulle Rocky ha stoppet kampen, spurte en TV-reporter den amerikanske jenta etterpå uten tanke på at den kameratslige omtalen av kamplederen også indikerte nivået på rettferdigheten langs Route 66 utenfor Holly Holms hjemby.

_Det ville jeg ikke ha likt. Jeg ville jo bare ut å prøve, svarte Holm.

TIL SLUTT er det sannsynligvis dette som gjelder også for Cecilia Brækhus. Mens ledere hennes i går kveld snakket om å få et annet amerikansk arrangørsted og Cecilia på nytt vegret seg for å dra til Holms faste arena, gir forhandlingene helst et annet svar. Det tilsier Cecilias egen begrunnelse for å drive med denne sporten.

Proffboksing er ikke noe varig yrkesvalg. Hun er i ringen fordi hun har så lyst til å bli aller best i idretten sin.

Da er neste stopp om nødvendig Albuquerque.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media