En mester fra hver bygd

Derfor dominerer de norske langrennsgutta sporten.

SNART HELT OPP  Bare tre sekunder skilte Chris Andre Jespersen fra Maurice Manificat. Nå er det kort vei opp til den første internasjonale seieren for en løper som allerede har gått lenger enn de fleste. FOTO: EPA/ARNO BALZARINI.
SNART HELT OPP Bare tre sekunder skilte Chris Andre Jespersen fra Maurice Manificat. Nå er det kort vei opp til den første internasjonale seieren for en løper som allerede har gått lenger enn de fleste. FOTO: EPA/ARNO BALZARINI. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DAVOS (Dagbladet): I formiddag fikk Petter Northug gå i fred gjennom mesteparten av den såkalte "mixed zone", den slusen der langrennsløperne mingler med media for å forklare sporten store og mindre mysterier Det var ham vel unt. Petter ble nummer 37, nesten tre minutter etter franske Maurice Manificat, og fikk seg en grei treningstur i en røff løype. Uansett resultat rekker han ganske sikkert tilbake i teten til OL om snaue to måneder.

Men der kommer han sammen med en norsk langrennsport som er sterkere enn noen gang.

FOR bare noen år siden var det nettopp den skrinne bredden rundt Northug som bekymret alle som er glad i nasjonalsporten. Nå er det skokken med glimrende norske løpere som er problemet.

I hvert fall for Vegard Ulvang; den globale sjefen for langrenn, som igjen ser at denne idrettens utfordring fort kan bli nasjonal. Rent konkret at Norge blir for dominerende

DET inntrykket kan fort bli korrigert i OL når toppløperne fra alle nasjonene skal være i form. Likevel er utviklingen i den norske bredden interessant. Den viser først og fremst at skimiljøet samlet forvalter nasjonalidretten klokt

I dag hadde Norge fem løpere blant de 15 beste. Foruten Chris Andre Jespersen og Martin Johnsrud Sundby som fulgte nærmeste Manificat, kom en regional løper på femteplass. Simen Andreas Sveen sin prestasjon er i seg selv en av verdenscupens største overraskelser gjennom hele dens moderne historie; dette er tross alt en løper som var ranket som nummer 117 i verden. Likevel er Ringsakerguttens framgang en del av en trend:

•• Norsk herrelangrenn er samlet i sterk framgang

Resultatlista i dag var egentlig bare en versjon av resultatene fra sist verdenscup-helg. Da kom det tre norske lag rett bak de russiske vinnerne på Lillehammer.

DISSE norske løperne kommer i tillegg fra hvor som helst. Der Trønderkraft reklamerer på storskjermen i Davos, var de beste denne gangen ikke fra den tradisjonelt sterkeste skiregionen. Mens 25 år gamle Sveen fra indre Østland har tatt seg fri fra medisinstudiene for å se om det svært høye oksygenopptaket hans kan bli til en internasjonal skikarriere, har fem år eldre Jespersen gått den aller lengste veien fra vestlandske Skånevik, via gull i junior-VM og noen ensomme, sportslig meningsløse seniorsesonger, til dagens klasseløp. Begge er en påminnelse om at det fortsatt kan komme norske mesteremner på ski fra hver eneste bygd landet rundt.

Foreløpig er det Jespersen som er klart nærmest til å få testet sin personlige framgang i OL. Han håper det vil skje på 15 km klassisk med enkelstart slik at han ikke blir spurtet ned i kamp om tetplassene.

Kanskje er det for beskjedent tenkt av en som virkelig har slitt for det. Nå er den fysiske kapasiteten så god at Chris like gjerne kan være med på å sprenge et olympisk felt i fellesstart. Dette igjen bare noen år etter at problemet for norsk herrelangrenn nettopp var regnet for å være manglende fysisk kapasitet til å følge de beste utlendingene.

I STEDET får herretrener Trond Nystad et luksusproblem i OL-uttaket. Der er kvoten 11 herreløpere inkludert sprint, og inngangsbilletten for de håpefulle fleksibilitet til å løse ulike oppgaver underveis.

Dette rennet i Davos med røffe løyper på 1 500 moh var en av de viktigste testene. Den passerte Chris Andre Jespersen, og sannsynligvis også Petter Eliassen og Tord Asle Gjerdalen som begge har sterke mesterskap på CVen sin.

Plusser du på OL-favoritt Petter Northug, verdenscupleder Martin Johnsrud Sundby, 15km-spesialisten Eldar Rønning og en syk Pål Golberg som allerede har en individuell seier på distanserenn i verdenscupen, blir det trangt om plassene på det norske laget.

Slik må det jo også bli når nye langrennshelter strømmer på, og fornyer den aller sterkeste idretten vår.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer