Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

En milliard mennesker har sett Caroline (27) spille golf med Hollywood-stjernene

Nå vil hun klatre på verdensrankingen.

SATSER ALT Mellom alle turneringene bruker Caroline Martens mange timer på Haga Golf, for å trene enda mer.
SATSER ALT Mellom alle turneringene bruker Caroline Martens mange timer på Haga Golf, for å trene enda mer. Vis mer

HAGA GOLF (Dagbladet): I slutten av oktober var Caroline Martens Larsen (27) fra Norge invitert til å spille i veldedighetsturneringen Mission Hills i Kina, en turnering som samlet 12 golfsspillere, samt 12 profilerte kjendiser.

Blant stjernene som deltok finner vi blant andre Morgan Freeman, Nicole Kidman, Chris Evans og Jessica Alba.

Turneringen ble sendt på TV i over 300 land, og det var tilsammen over en milliard seere.

- Det var utrolig gøy. Jeg spilte og vant over flere av de jeg selv så på tv som yngre, og som jeg beundret. Jeg sa det til dem: Jeg hadde plakater på veggen av deg hjemme, og nå spiller vi sammen, sier Caroline og ler, og referer til blant andre Ian Poulter og John Daily.  

- Jeg grusa dem, det var morsomt.

Golf-familie Caroline er datteren til tidligere norgesmester i Golf, Ingrid Martens, og derfor var det kanskje ikke rart at det var nettopp golf som ble hennes idrett.

Hver sommer var Caroline på Rena, hvor moren drev Sorknes Golf.
Caroline drev med både snowboard og ballet, men 13 år gammel begynte hun også med golf.

- Det var fordi mamma var så god, og jeg tenkte «det her ser lett ut». Jeg hadde lett for andre idretter, og da tenkte jeg å prøve golf også. Siden jeg sto på snowboard og danset ballet, så jeg hadde egnetlig ikke tid til å bli god i golf, men jeg tenkte at jeg i hvert fall skulle slå mamma, forteller Caroline om starten på karrieren.   

Det tok fire år føre hun klarte å slå moren.

VELDEDIGHETSTURNERING: Caroline Martens spilte sammen med flere av Hollywoods største stjerner i turneringen i Kina. Her sammen med Morgan Freeman. Foto: Privat
VELDEDIGHETSTURNERING: Caroline Martens spilte sammen med flere av Hollywoods største stjerner i turneringen i Kina. Her sammen med Morgan Freeman. Foto: Privat Vis mer

- Det viste seg å være mye vanskeligere enn det så ut som. Det var først da jeg ble 17 at jeg klarte det.  Da hadde jeg vunnet junior-nm, og det var først da jeg innså at jeg hadde vunnet NM og slått mamma at jeg skjønte at jeg hadde nådd mitt første mål. Det var utrolig morsomt.

- Hva sa moren din om at du slo henne?

- Det er jo en typisk mamma-ting, hun ble bare glad. Men vi er veldig konkurransemennesker, vi spiller fortsatt mot hverandre, og hun er seig.

Flyttet til USA 18 år gammel flyttet Caroline til USA, nærmere bestmt Baton Rouge, lite utenfor New Orleans.

Der gikk hun på Louisiana State University hvor hun virkelig fikk satset på golfen, samtidig som hun studerte psykologi.

- Det er nok de fire beste årene i mitt liv. Det å flytte hjemmefra til ett nytt land og en ny kultur ga meg utrolig mye. De hadde det beste idrettsprogrammet som fantes, og en oppfølging og et lag som var helt ekstremt, sier Caroline om tida i USA.

De fire åra i USA ga henne en utdannelse, i tillegg til at hun virkelig fikk utviklet seg på golfbanen.

- De legger alt til rette, og samtidig som du kan bli dritgod i idretten din kan du få en utdannelse. Det var en veldig bra kombinasjon. Når man i fire år får jobbe med det man har lyst til å gjøre, så må man jo bli god, og det ble jeg jo. Det matchet meg veldig bra.

Jobbet fulltid Da hun kom tilbake i Norge begynte hun å jobbe, for å kunne finansiere idretten.

- Det var veldig tøft. Jeg måtte være strukturert, og hadde jeg tidligvakt jobbet jeg syv til tre, så trente jeg fra tre til ni, så dro jeg hjem og la meg, og dagen etter var det det samme. Hadde jeg kveldsvakt måtte jeg stå opp tidlig for å få nok treningstimer før jobb, forteller Caroline.

STJERNER: Det var invitert 12 kjente personer, i tillegg til 12 kjente golfere i turneringen. Foto: Privat
STJERNER: Det var invitert 12 kjente personer, i tillegg til 12 kjente golfere i turneringen. Foto: Privat Vis mer

I tre år jobbet hun ved siden av idretten.

- Livet til en idrettsutøvere er ikke bare trening og moro, det er mye annet også. Du skal bestille hotell og fly, snakke med regnskapsfører, og det er møter med sponsorer og presse. Det er mye som må gjøres, og det er tidskrevende. Så hvis man jobber fulltid ved siden av er det ikke mye tid igjen. Men sånn er det for mange.

De to siste årene har hun fokusert på idretten på fulltid. Hun har basen i Norge, og er medlem i Haga Golf, hvor hun trener flere timer hver dag, gjennom hele året, sammen med trener Darren Webster-Clarke.

- Jeg trener på Olympiatoppen fem dager i uka de gangene jeg er hjemme, men på Haga har vi egen gym, simulator og range inne, i tillegg til at vi har et laberatorium som gir meg en viktig svinganalyse. Vinteren er derfor ikke bortkastet selv om jeg er i Norge, for jeg får gjort masse.

Historisk seier I desember i fjor vant hun europatourkvalifiseringen i Marokko, med en av de aller største seiersmarginene det har vært i konkurransen, og hun kvalifiserte seg til å spille i årets Europa Tour for damer (LET).

- Jeg ble skadet i år, så hele denne sesongen ble amputert. Men nå begynner det å gå bedre, for skaden min begynner å gå over. Men man våkner ikke opp en dag og er hundre prosent, så jeg ligger langt bak planen jeg hadde satt meg selv for i år, og som jeg så for meg før seosngen begynte, sier Martens.

To turneringer igjen Denne uka spiller hun turnering i Kina, før det gjenstår én turnering i India, og så avsluttes sesongen med en turnering i Dubai i desember. 

For øyeblikket ligger hun på 105. plass på Order of Merit-rankingen.

- Jeg vil klatre meg tilbake til topp 80.  Jeg hadde som utgangspunkt å være topp 20, men på grunn av skadene må jeg nå holde meg på topp 80 for å beholde kategorien I Europatouren neste år.

Caroline har mange delmål, som hun en dag håper kan føre henne helt til topps.

- Første mål er OL i 2016, også ønsker jeg å klatre på verdensrankingen. Jeg vil ikke sette meg mål om å bli nummer én i verden, for det kommer an på alle andre, men å være inne på topp 20 innen 2019, det et konkret mål jeg ønsker å jobbe mot. Jeg har delmål, og det kan resultere i at jeg blir blant de beste i verden, avslutter Martens.

• Klokka 12.00 i dag stengte stemmeboksen i Klubben i mitt hjerte, og i morgen publiserer vi sammenlagtvinneren, som får 100 000 kroner fra Nordea.

VIKTIG VERKTØY: Sammen med trener Darren Webster-Clarke bruker Caroline Martens mange timer i laberatoriumet hos Haga Golf, som gir henne en verdifull svinganalyse.
VIKTIG VERKTØY: Sammen med trener Darren Webster-Clarke bruker Caroline Martens mange timer i laberatoriumet hos Haga Golf, som gir henne en verdifull svinganalyse. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling