Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Langrenn:

En mor som døde av kreft startet aksjonen: Stopp helsefarlig skismørning nå!

Lokale klubber utfordrer både økonomisk sløsing og unødvendig helserisiko.

TØFT UTEN FLUOR: Ikke så mange år etter livets første tur med startnummer begynner for ofte smørepresset i skisporten. Det er noe det er mulig å endre gjennom å innføre et forbud mot helsefarlige fluorprodukter under skia. FOTO: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX.
TØFT UTEN FLUOR: Ikke så mange år etter livets første tur med startnummer begynner for ofte smørepresset i skisporten. Det er noe det er mulig å endre gjennom å innføre et forbud mot helsefarlige fluorprodukter under skia. FOTO: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ET viktig opprør sprer seg i Ski-Norge. Flere lokale klubbledere vil ha forbud mot høyfluor-smøring under skiene. Sist uke sendte smøresjefen i Asker Skiklubb et åpent brev til styret i Norges Skiforbund med en klar oppfordring:

  • Få øyeblikkelig slutt på kostbar og helsefarlig fluorbasert smøring.

Forslaget vil bli tatt opp på et ledermøte i Skiforbundet allerede denne uka. Da kan det endelig bli en rask avslutning på et samfunnsproblem store deler av skimiljøet bokstavelig talt har feid under snøen.

FOR kostbare fluorprodukter har de siste par tiårene mer og mer dominert skimiljøet langt unna landslagene og eliteløpernes behov for å tjene sekunder. Der arbeidsmiljøet for landslagssmørerne er blitt kraftig forbedret gjennom investeringen i bra plass og god ventilasjon i den ofte misforståtte smøretraileren til Skiforbundet, sliter resten av sporten med forholdet til kostbare og helsefarlige produkter.

I langrenn er dette blitt et sosialt problem som speiler hvordan sporten underveis har vært truet ved å framstå som en prestisjetung aktivitet for de med høyest inntekt og best utdannelse.

På samme måte som mange turløperne både trener og konkurrerer med ekstremt dyre fluorbaserte glidere, er det de rikeste foreldrene som ofte har presset fram sløsingen med både ski og smøring i barne -og juniorrennene.

DETTE er en utvikling som et sosialt bevisst Skiforbund lenge har forsøkt å stoppe. Der har sporten fått god hjelp av resultatene blant de aller beste:

  • Det er såvisst ingen sammenheng mellom økonomiske ressurser som barn og de som til slutt blir landslagsløpere.

Utvalg av ski og bruken av ekstrem dyr smøring hjelper altså i lengden ingen ting på det å få fram de beste.

Det hjelper eventuelt bare kortvarig på selvfølelsen i de økonomisk bedrestilte familiene.

EFFEKTEN av fluor kan imidlertid være langvarig. Smøresjef Vegard Kvisle i Team Asker som fronter aksjonen, er til daglig leder av miljøavdelingen i Norconsult:

– Det har vært kjent, hvert fall siden 2009, at disse stoffene bioakkumulerer i kroppen på skismørere, og jeg mener det er graverende at man ikke har tatt tilstrekkelig fatt i denne kunnskapen, sier Kvisle til lokalavisa Budstikka som forbilledlig har fulgt opp denne alvorlige saken gjennom sist helg.

I det lokale Lommedalsrennet som samlet over 1 100 barn, stilte frivillige med et felles gratis smøretilbud for å dra ned presset på dyre gliderprodukter under skiene.

DET finnes ingen definitive svar om hvor helsefarlige de mange ulike fluorproduktene er, men et prosjekt fra Norsk institutt for luftforskning (NILU) har påvist betydelige unormale mengder av de svært omdiskuterte fluorstoffene med samlebetegnelsen «PFAS'er» i skogbunnen langs langrennsløypene i Holmenkollen. Denne studien viste at disse stoffene allerede var tatt opp i meitemarken på stedet, og slik var på vei opp næringskjeden.

På samme vis oppfordret seniorforsker Erik Joner i Bioforsk alt i 2013 arrangørene av Birkebeineren å stoppe all fluorsmøring på grunn av den påviste forurensingen i bekker og drikkevann på Rena der denne årlige massemønstringen starter.

Høsten 2015 var det ventet at EU ville forby flere av stoffene, og en storprodusent som Swix er forlengst i gang med å finne fluorfrie alternativer selv om forbudet neppe kommer før i 2019. Et forsterket krav blant forbrukerne om tryggere og billigere produkter, vil uansett gi raskere endring av smøringen.

I SKIMILJØET i Asker er oppmerksomheten spesielt stor fordi en lokal 49 år gammel skitrener nylig døde av nyrekreft. Hun var selv redd for at lang tids kontakt med fluorproduktene gjennom mange år i smørebua hadde forårsaket denne sykdommen, og fikk støtte i dette synet hos kreftlegene sine.

Slike direkte sammenhenger er det alltid utfordrende å dokumentere. For Skiforbundet er imidlertid de helsemessige og -og sosiale sammenhengene mer enn sterke nok til å ta grep.

De siste årene har rekrutteringen til ski økt blant barn over hele landet. Det betyr at idretten har fått en sosial bredde som det gjelder å ta vare på.

Da hjelper det med tydelige sosiale tiltak som for eksempel et forbud i barne -og juniorrenn mot dyr og helsefarlig smøring.

FORELØPIG har Skiforbundet kviet seg for å innføre forbud fordi man mangler sikre kontrollrutiner. De har bedt forskere på NTNU se på hvordan man enkelt kan påvise fluorbruk under skia.

Her er imidlertid markeringen av en trygg, sosialt bevisst sport, viktigere enn selve håndhevelsen. Det vil alltid være noen som ikke forstår hverken ungenes eller sitt eget beste, og sannsynligvis vil barna selv være de første til å ta vare på både helse og natur.

Derfor blir sportens første felles bud like enkelt som viktig:

  • Det er tøffest å gå på ski uten fluor.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!