Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

En mulig smitte-bombe: - Galskap

Kampen mellom Atalanta og Valencia i Champions League kan ha bidratt til stor smittespredning av corona i Italia, mener immunolog.

ANTE INGENTING: Atalanta-fans på Giuseppe Meazza jubler under kampen mellom Atalanta og Valencia. Seinere kom coronaviruset med storm i Italia. Foto: Jonathan Moscrop/PA/NTB Scanpix
ANTE INGENTING: Atalanta-fans på Giuseppe Meazza jubler under kampen mellom Atalanta og Valencia. Seinere kom coronaviruset med storm i Italia. Foto: Jonathan Moscrop/PA/NTB Scanpix Vis mer

Datoen er 19. februar og i overkant av 44 000 mennesker er samlet tett i tett på Giuseppe Meazza i Milano.

Hjemmefansen får se Atalanta kjøre over spanske Valencia på gressmatta, og det ender til slutt 4-1 til italienerne. Et historisk øyeblikk - for en klubb som deltar i turneringen for aller første gang denne sesongen.

Grunnlaget for avansement er lagt før returen, men det tilskuerne ikke vet, er at den store folkemengden kan ha bidratt til økt smitte av coronaviruset.

Bare i Lombardia har dødstallene som følge av viruset økt med 564 i løpet av lørdagen, opplyser offentlige tjenestemenn ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Regionen der blant annet storbyen Milano ligger, er hardt rammet, og totalt har 3.095 mennesker dødd i Lombardia som følge av epidemien.

Totalt ble det registrert 651 nye koronarelaterte dødsfall i Italia søndag. Det er en nedgang fra rekordtallet dagen før.

Mulig smittebombe

Francesco Le Foche er immunolog og avdelingsjef på et sykehus i Roma. Han mener åttedelsfinalen i Milano kan ha vært med på å spre smitte i stor fart.

- Det finnes trolig flere «triggere» og katalysatorer som ligger bak spredningen. Kampen mellom Atalanta og Valencia kan godt være en av dem, sier Le Foche til Corriere Dello Sport, gjengitt av svenske Expressen.

Coronaviruset var påvist i nærmere 30 land den 25. februar, og i Europa var Italia tidlig det landet som var verst rammet. Elleve mennesker hadde mistet livet og 322 hadde fått påvist smitte i landet på denne datoen.

- Det her var for en måned siden, så tidsmessig stemmer det veldig bra. Tusenvis av mennesker feiret på tribunen, bare to centimeter fra hverandre. Det var eufori, klemmer og skrik, sier Le Foche om fotballkampen.

Han mener også at de som hadde billett til åttedelsfinalen, trolig gikk på kamp selv om de ikke skulle føle seg helt friske. Ingen ville nok gå glipp av den historiske kampen.

6000 lengder: Når balkongen bare er 7 meter blir det mye fram og tilbake om man skal løpe maraton på 42,2 km. Likefullt er det nettopp det franske Elisha Nochomovitz velger å gjøre når coronaviruset stenger landet. Video: Kamera One. Klipp: Endre Vellene Vis mer

- Galskap

For hvert mål som ble scoret, kan små dråper med viruset ha blitt kastet ut i løse lufta i euforien som oppsto. Det var med andre ord et perfekt miljø for et virus til å spre seg.

Som Le Foche sier:

- Med fasit i hånd var det galskap at den kampen ble spilt. Det var for mange ting som fortsatt ikke var kjent, som den enorme spredningen av viruset. I dag ville det vært utenkelig.

I ettertid har alle de store ligaene i Europa utsatt de resterende kampene av inneværende sesong. Det er bare noen få land verden over som fortsatt spiller fotball.

Returoppgjøret mellom Valencia og Atalanta i Spania ble spilt for tomme tribuner før Europa-cupene tok en midlertidig pause.

Hele Norges coronakart