«En nær Drillo-opplevelse»

En langpasning nord for Manchester og Liverpool ligger Preston. Fredag åpnes verdens første seriøse fotballmuseum, «The National Football Museum», på North Ends hjemmebane, Deepdale. :I Bakrommet tok turen oppover og fikk en nær Drillo-opplevelse.

HVORFOR PRESTON...? - Mange stiller det spørsmålet om hvorfor et museum i Preston, og ikke Manchester eller London? Det har sin klare årsak. Preston var med på å starte den moderne fotballens profesjonelle liga i 1888. Klubben har også vært den mest seriøse med tanke på å skape et museum, og ikke et Disneyland med Hall of Fame. Og i en times omkrets fra Preston bor det 7 millioner mennesker. Beliggenheten skulle ikke spille så stor rolle med tanke på andre museer - med suksess - og som ligger i småbyer, sier direktør Kevin Moore til Bakrommet.

WILLIAM «Fatty» FOULKE var aktiv for Sheffield United, Chelsea og Brentford mellom 1894 og 1916. Han var målvakt, liten og meget tykk. Etter at han la opp jobbet han blant annet med å redde straffer på badestranda for sommergjester i Blackpool.

ERIC CANTONA, David Beckham, Kevin Keegan, Gordon Banks, Steve Highway, Gazza, Ryan Giggs, Michael Owen, Tony Adams, Bobby Moore, Charlie George og resten av proffrøkla av nyere tid har sin plass på museets vegger. Men kjendisene er ikke de som opptar mest plass. For i tillegg finner vi fotoutstillinger, fotball og musikk, ball og politikk, ball og samfunnsliv, ball og krig og fred og sånt. Pluss isposer gjennom tidene.

ADRESSEN er Sir Tom Finney Way, Deepdale, Preston PR1 6GRU, museet er er åpent seks dager i uka (stengt mandager) hele året. Telefon 00441772711600, eller du kan sjekke ut det du har lyst å vite på www.nationalfootballmuseum.com Museet er kommet i stand via penger fra britenes nasjonale lotteri og har kostet rundt 160 millioner kroner.

20 000 gjenstander er det foreløpig plassert på Deepdale stadion. De er hentet fra åtte store samlinger av fotballminner fra hele verden, inkludert FIFAs egen og en unik samling som tilhørte engelskmannen Harry Langton.

OFFSIDEFELLER gjennom tidene, neida. Vi så ikke dem. Men nesten, fordi Drillo-skolen får sitt med taktikkens historie fra alle mot alle til 4- 2- 4, 5- 3- 1, sweeperrollen fra 1960, 3- 5- 2 til 5- 4- 1 til 1- 4- 3- 2 til vi mot røkla.

ARTHUR WHARTON var den første svarte spilleren i engelsk fotball. Han kom fra Gullkysten (nå Ghana) i 1882 for å studere... «Han var den raskeste av alle, men det hjalp ikke. Han måtte stå i mål blant annet på Darlington. Wharton døde fattig etter å ha livnært seg som gruvearbeider».

NETTIE HONEYBALL og Lady Florence Dixie var pionerkvinner innenfor damefotball. De begynte å spille fotball i 1895 til hatske protester fra dustete mannfolk. Netties støvler, drakter og hatter er i museets eie.

BERT TRAUTMAN spilte i 1956 finale i FA-cupen for Manchester City, men i en hard takling brakk målvakta nakken. Han spilte videre med nakkestøtte, den er flombelyst nå.

JOHNNY HAYNES var den første proffen som fikk en ukelønn på 100 pund i 1961. Han spilte for Fulham. I 1880 var ukelønna for en vanlig arbeider i England to shilling og sekspence, i dag tjener Roy Keane 50000 pund i uka.

FEMMETEREN under FA-cupfinalen mellom Spurs og Sheffield Wed. i 1901 var ikke som dagens, den var à la håndballens tremeter.

ROWDY DOWDY BOYS var kampropet til Sheffield Uniteds supportere i 1890, mens Southamptons spillere hørte fansen hyle «YI, YI, YI».

- Men det er også viktig for oss å vise fotballen som en del av vår samfunnshistorie, så vel kulturelt som politisk. Vi har selvsagt med de svarte sidene, med fotballvold og hooligans. Vi har også et prosjekt som tar for seg barnearbeid i Pakistan og India der unger syr fotballer for de rike klubbene, sier direktør KevinMoore.

NICK HORNBY har forfattet boka «Tribunefeber» om sitt liv som Gunnersfans... «Televised football has become like music. It's on all time, and you can tune in or not. And most of it isn't any good». På alle veggene henger det sitater relatert til ballens liv som en sparket art.

KJELL BORGERSEN har ansvaret for å lage en ballhall i regi av Norges Fotballforbund, representanter fra NFF var på studietur til Preston sist helg. Kanskje NFF ville donere et par Toro-finter?

OLE GUNNAR SOLSKJÆR er den eneste nordmannen vi fant et bilde av på vår rundtur, du vet han som scoret i Champions League-finalen for lilleputtklubben United.

TOLV KLUBBER var med da verdens eldste profesjonelle liga ble startet opp for sesongen 1888/1889. Av de tolv er det Preston, Blackpool og Burnley som fortsatt kjemper om poeng i ligasystemet. Preston vant den første serien uten å gå på ett eneste tap, de vant også cupen... «Men siden den gang har vi ikke vært så spesielt bra,» sier professor Martin Atherton ved universitetet i Preston som samarbeider tett med museet. Atherton har vært North End-fan i 36 år.

ARNOLD KIRKE SMITH var kaptein under den første offisielle landskampen som noensinne ble spilt mellom England og Skottland i 1872. Smiths tjukke, hvite ulltrøye kan beskues, du blir svett og kløete bare av å titte.

DISCORSA Sopra Il GIUOCO DEL CALCIO heter ei bok som første gang ble utgitt i Firenze i 1580, den regnes som det eldste skrift som tar for seg fotball. Museets direktør brukte hvite hansker under avdukingen. For ikke å slå opp en gammel bokskade mellom linjene.

VM i 1930 ble ikke sett verden over på tv, men det eksisterer to tegninger som er unike, de henger i museet. Det samme gjør tre malerier fra utstillingen «Football and the Fine Arts' exhibition» fra 1953.

GEOFF HURST dundret ballen via tverrligger og kanskje inn under VM-finalen mellom England og Tyskland på Wembley i 1966, vel det ble dømt mål og England ble mestere. Tverrligger'n, som den brunrøde ballen traff, gjett hvor denne befinner seg nå? Jepp, det stemmer. Stang inn for alle som spiser knotter til frokost.

BARTEN til Ernst A. Lersveen må doneres Preston, stillongsen til Erik Foss også, og sneipene til Nils Arne Eggen.

PÅ MUSEET: Diego Maradona er én av fotballpersonlighetene som blir å finne på museet i Preston.
HAVNER PÅ MUSEUM? Kanskje Preston er interessert i noen effekter fra vår egen Nils Arne Eggen?