En nasjonal dugnad

Dette er ikke spørsmål om ballenes størrelse, men hvor mange baner over hele Norge det spilles på.

GOD JOBB: Olympiatoppens vikarsjef Tore Øvrebø gjorde en solid jobb i Sotsji. Det kan like gjerne bli han som fortsetter som leder for norsk toppidrett. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix.
GOD JOBB: Olympiatoppens vikarsjef Tore Øvrebø gjorde en solid jobb i Sotsji. Det kan like gjerne bli han som fortsetter som leder for norsk toppidrett. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ETTER Paralympics utlyser norsk idrett jobben som sjef for Olympiatoppen. Der har Tore Øvrebø fungert som vikar siden Jarle Aambø sluttet i fjor høst.

Synes du ikke du har hørt så mye om Øvrebø, er det riktig. Om Jarle Aambø var en lavmælt, ganske tilbaketrukket sjef for norsk toppidrett, har Tore Øvrebø som person, vært en tilnærmet usynlig toppleder.

Likevel ble altså Sotsji-OL en sportslig suksess på linje med alle de triumfene som skjedde under Aambøs langvarige ledelse fra sommer-OL i 2004. Det antyder at det ikke nødvendigvis er størrelsen på toppidrettssjefens ego eller andre mer personlige fordeler som bestemmer hvor mange medaljer Norge vinner i OL.

SLIKE sammenhenger er det greit å ha i bakhodet når den såkalte "idrettshistorikeren" Tom A. Schanke sier følgende til Dagbladet om det grunnleggende kravet til ny sjef for Olympiatoppen:

- Toppidretten må ledes av en med baller, krever Schanke.

Schankes mål med å sette en slik karslighet inn i kravspesifikasjonen for den nye toppidrettsjefen, er frykten for at Olympiatoppen skal utvikle seg til å bli et serviceorgan i stedet for å være selve kommandosentralen for norsk eliteidrett. Det er åpenbart grunn til å diskutere den balansen i utøvelsen av ledelsen over sportsstjernene våre, men mest av alt gjelder det å skjønne hvorfor Norge gjør det så godt i de nasjonale vinteridrettene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer