En nitrist finalist

Vi trodde det ble ille med Tyskland til VM-finalen, men det blir enda verre.

For i et mesterskap der lite går som planlagt, forsvant også den eneste tyskeren som det har vært noen grunn til å se på.

Michael Ballack kunne prestert noe stort søndag - akkurat som han mesterlig spilte Tyskland fram til finalen - men han er ute av banen med to gule kort.

Ute er også Sør-Korea og all den gleden og entusiasmen som vertene har gitt sporten.

Men aller verst:

 • Tyskland spiller finale med all mulig rett.

  I dag var det klasseforskjell mellom lagene.

  Europas hevn


  Noen hundretalls millioner europeere vil også si at det var klasseforskjell på dømmingen. Oss om det.

  Skifter vi tribunevinkel på jordas mest populære forestilling, går det an å hevde at semifinalen i grepet på den sveitsiske domer Urs Meier en stund så ut som Europas hevn.

  Meier likte i hvert fall ikke nærkampteknikkene til Sør-Koreas spissveteran Sun Hong Hwang. Tre ganger i den innledende halvtimen blåste han mot Hwang i dueller med den tyske stopperen Carsten Ramelow.

  Nærbildene avslørte at Meier dømte feil akkurat som nærbildene den siste uka har gitt folkestormer mot VM-dømmingen i Italia og Spania. Men nå hadde de tradisjonelle fotballstorhetene kontroll med fløyta igjen, og du får ingen uværsrapporter fra Sør-Korea på noen dager.

  Selv ikke det at vi europeere sikret tysk seier med en håpløse offsideavblåsningen mot en frispilt koreaner fire minutter på overtid, kommer til å få noe etterspill. Koreanereren fikk uansett ikke kontroll over ballen og stemningen hos arrangørene er høy.

  Sør-Korea har bare ikke mer å by på enn egen glede over VM-suksessen.

  Grått


  Det har dessverre ikke Tyskland heller.

  Det er to måter å bedømme deres finaleplass på:

 • Fotballfaglig er det all grunn til å gratulere Rudi Vøller med maksimal uttelling. Han har gjort det meste riktig med et - nb: etter tysk målestokk - middelmådig lag.
 • Fra tribuneplass er det bare å pipe. Et lag som hverken ønsker eller evner å angripe selv mot utslitte koreanere er lite å spare på helt til VM-finalen.

  Og folk flest sitter nå engang på tribuneplass.

  Utsøkt


  Skjønt egentlig sitter de fleste av oss enda dårligere til. På TV-skjermen fikk du knapt med deg Michael Ballacks storhet; det lange løpet på blindsiden av de to koreanske forsvarerne som ga ham drømmeposisjon til å lage 1 - 0 på innlegget fra Oliver Neuville.

  Med ballen trengte Ballack to forsøk. Den eneste eleganten på det tyske laget var for en gang skyld best uten ball. Det høres utrivelig kjent ut.

  I så måte blir det mange kjente dyder å se på søndag. Tyskerne kommer til å forsvare seg effektivt i finalen, kanskje kontrer de inn ett mål og kanskje - måtte hvem som helst forby - vinner de hele greia.

  Men at de spiler fotball på en slik måte at vi husker dem fra VM 2 002 med glede, kommer dette tyske laget ikke til å gjøre.

  Alt kan ike skje selv i denne turneringen.

TRIST: Trener Rudi Vøller og målvakt Oliver Kahn feirer seieren over Sør-Korea. Trist, mener vår kommentator.