- En ny Indurain

Sykkelverdensmester Thor Hushovd (20) imponerer alle med sin fysikk. Eksproff Dag Otto Lauritzen plasserer ham på aller øverste hylle: - Thor har en enorm kapasitet. Han ligger ikke noe etter Miguel Indurain.

Det er en sammenlikning det lukter svidd av. For Miguel Indurain vant Tour de France fem ganger - med den mest ekstreme fysiske kapasiteten idrettsverdenen har sett. Til nå.

For i går suste en 20-åring fra Grimstad inn til tempo-gull under U23-VM i sykkel i nederlandske Valkenburg. Og han gjorde det med en fysikk som lenge har imponert Dag Otto Lauritzen.
Og vår tidligere sykkelproff vet hvem og hva han snakker om. Lauritzen er også fra Grimstad, og har kjent den ferske verdensmesteren siden han brukte støttehjul.

- Thor har alltid vært et unikt idrettstalent. Hadde han valgt å satse på langrenn i stedet for sykkel, ville han vært på landslaget der også, spår Lauritzen.

Ingen

sekundering

Men i går angret ikke Thor Hushovd på at han valgte pedaler framfor ski. - Dette er helt fantastisk, sier han til Dagbladet.

- Jeg ville vært fornøyd med en plass blant de ti beste, og håpet på medalje hvis alt klaffet. Men gull var mer enn det jeg våget å tro på.
Hushovd kjørte den 32 kilometer lange tempo-løypa fire sekunder kjappere enn toeren Frederic Finot fra Frankrike. Og det klarte han med et stort handikap.

- Jeg startet tidlig og hadde ingen sekunderinger å forholde meg til, mens de hardeste konkurrentene kunne kjøre på tidene mine. Men da jeg gikk over mål, skjønte jeg at det hadde gått fort, sier Hushovd.

Og nå er det et tidsspørsmål hvor lenge 20-åringen kan kalle seg amatør. For de store proffklubbene har allerede merket seg Grimstad-guttens sterke resultater denne sesongen.

- Jeg har i alle fall fått vist fram navnet mitt. Men jeg tror jeg har godt av ett år til som amatør, sier verdensmesteren beskjedent.

Bedre
som proff

Dag Otto Lauritzen mener uansett Thor Hushovd har en stor proffkarriere foran seg.

- Jeg tror han vil gjøre det enda sterkere som proff, fordi konkurranseformen blant proffene passer fysikken hans enda bedre, sier Lauritzen.

  • Fredag sykler Thor Hushovd landeveisritt i VM - som en av gull-favorittene.