VERDENS BESTE? Stine Bredal Oftedal, Nora Mørk og Veronica Kristiansen er rundt 170 centimeter høye, født i 1990 og 1991, og rundspiller konkurrentene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VERDENS BESTE? Stine Bredal Oftedal, Nora Mørk og Veronica Kristiansen er rundt 170 centimeter høye, født i 1990 og 1991, og rundspiller konkurrentene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Norge i håndball-VM

En ny norsk gullgenerasjon frustrerer rivalene: - De leter etter det vi har

Den norske backtrioen er korte av vekst, men veier opp i fysikk og tempo. Slik rundspiller de konkurrentene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Norge lagde rett og slett hakkemat av kanskje den største gullutfordreren i VM, Russland. Dermed er det et norsk lag fullt av selvtillit som møter Nederland i semifinalen på fredag.

Bakspillerrekka, bestående av Nora Mørk (26), Stine Bredal Oftedal (26) og Veronica Kristiansen (27) har så langt hatt verdenseliten i sin hule hånd - både i angrep og forsvar. De er alle født i 1990 og 1991.

Norge bringer faktisk fram noen gylne generasjoner sånn omtrent hvert femte år.

Ta for eksempel 1980 med Gro Hammerseng-Edin og Lunde-tvillingene, 1985 med for eksempel Marit Malm Frafjord, 1975 med Tonje Larsen og nå 1990 med de nåværende landslagsstjernene.

- Hvis du ser på det generasjonsmessig i moderne tid, så ser det ut som vi hvert femte år får opp noen spillere med ekstremt talent og gode forutsetninger. Også handler det jo litt om tid og sted, og at nå er det deres tur, sier Tor Odvar Moen, som inntil nylig var trener i Larvik, til Dagbladet.

<strong>TIDLIGERE LARVIK-TRENER:</strong> Tor Odvar Moen. Her med Nora Mørk i bakgrunnen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
TIDLIGERE LARVIK-TRENER: Tor Odvar Moen. Her med Nora Mørk i bakgrunnen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Mørks håndballhode

Tor Odvar Moen har blant annet jobbet tett med Nora Mørk, som gjennom store deler av karrieren var i nettopp Larvik, før hun tok steget til Györ. Dit dro Stine Bredal Oftedal i sommer, i tillegg skal den ungarske klubben skal være interesserte i å sikre seg Veronica Kristiansen.

- Det som er gjennomgående er at de har hatt en god matching og god håndballoppdragelse. Jeg kjenner jo bakgrunnen til Nora og de som har tatt steget inn på seniornivå allerede som 13-14-åring. Men et håndballhode som Nora Mørk blir ikke født hvert år, sier Moen.

Han legger til at det nok er mange faktorer som spiller inn, men disse har gjerne vært sterke personligheter og gode håndballhoder som har tatt det tidlig.

Nora Mørk har strålt i VM, og scoret seinest ni mål mot Russland i går. Det ga henne en 10-er på Dagblad-børsen.

- Det er jenter som er kjempeflinke, og de spiller for de beste lagene i verden. Thorir var klar på at han ønsket å bygge laget rundt dem. Det generasjonsskiftet har de lykkes med og virkelig tatt fordi Thorir har gjort den forvandlinga, sier NRK-ekspert Geir Oustorp til Dagbladet.

<strong>LITEN, MEN STERK:</strong> Nora Mørk scorer mange mål fra bak i banen. Foto: Bildbyrån
LITEN, MEN STERK: Nora Mørk scorer mange mål fra bak i banen. Foto: Bildbyrån Vis mer

Små, men fotrappe

Trioen er relativt korte av vekst til håndballspillere å være (167-175 centimeter), de er fotrappe og sterke fysisk.

- Vi har sett over tid at vi i damehåndballen har fått flere større spillere med mer fysikk. Men disse har en ekstrem hurtighet og raske føtter. Det er aldri dumt, verken i forsvar eller i angrep. Disse tre har et ekstremt tempo, og er så sterke alle sammen. Se for eksempel på Nora, hvor mange mål hun scorer fra lufta i løpet av en sesong? Du trenger ikke være 186 centimeter for å lage mål bak i banen, sier Moen.

Oustorp mener at Norge er en foregangsnasjon her.

- Jeg tror andre nasjoner leter etter de samme spillerne som vi har. Vi er nok i førersetet på trender i internasjonal damehåndball. De kikker da på og ser etter like spillertyper. Det er ekstremt, det Thorir har fått til med spillerne, og da går det desto fortere, sier NRK-eksperten.

Han fortsetter:

- Og da ser vi at det er få lag i verden som klarer å følge med.

<strong>IMPONERT:</strong> Håndballegenden Trine Haltvik. FOTO: Erik Johansen / Scanfoto
IMPONERT: Håndballegenden Trine Haltvik. FOTO: Erik Johansen / Scanfoto Vis mer

Imponert av forsvarsarbeidet

Trine Haltvik var en av landslagets ubestridte stjerner på 1990-tallet. Hun ble også en gang kåret til verdens beste håndballspiller. Seinere gikk hun over til å bli trener. Haltvik er mest imponert over jobben de norske spillerne gjør i forsvar.

- Jeg synes de holder et høyt tempo. De er fryktelig gode. Det som har imponert meg mest, er forsvaret. Stine og Nora, som ikke er høyere enn de er, har stålkontroll på de høye russerne, sier Haltvik til Dagbladet.

Haltvik er selv 172 centimeter, og var dermed ikke blant de høyeste på håndballbanen.

- Man trenger ikke å være 190 centimeter høy. For eksempel skuddene de gjør, måten de henger rundt spilleren og klarer å vri skuddet, da må du være innmari sterk. De er nok fysisk sterkere i kroppen enn det vi var. De har mye mer fokus på fysisk trening, og på hele kroppen, ikke bare på håndballen. Det er den allsidige treninga som gjør dem til komplette håndballspillere, sier Haltvik.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer