Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

En ny norsk nasjonalidrett

For nå strømmer mange av de største fysiske talentene til sykkelklubbene.

PÅ RETT VEI: Med VM-gullet til Oskar Svendsen fortsetter sykkelsporten den raske framgangen som snart gjør den til Norges nye nasjonalsport. FOTO:  EPA/Jerry Lampen.
PÅ RETT VEI: Med VM-gullet til Oskar Svendsen fortsetter sykkelsporten den raske framgangen som snart gjør den til Norges nye nasjonalsport. FOTO: EPA/Jerry Lampen. Vis mer

TESTING av oksygenopptak er i all sin vitenskapelighet en skjør indikator på idrettslig nivå. Likevel er det først når vi leser at 18 år gamle Oskar Svendsen oppnår høyere O2-verdier enn Bjørn Dæhlie at vi virkelig skjønner hva som er i ferd med å skje:

•• Sykkel holder på å bli en ny norsk nasjonalsport.

For en del år siden ville en ung utøver fra Lillehammer med slike ekstreme fysiske ressurser knapt ha valgt sykling. Men det var før Thor Hushovd, TV2-suksessen fra Tour de France, mosjonsboomen med titusener av syklister på stier og veier og selvsagt Edvald Boasson Hagen.

Nå er sykling virkelig stort i Norge, og det blir visst bare større.

FOR  annerledes går det ikke an å tolke utviklingen når dette overraskende VM-gullet til kondisjonsfenomenet Oskar Svendsen stemmer med alt annet som skal til for å lage en ny nasjonalsport.

En ting er en enkelt utøver som der og da klarer å presse seg maksimalt i de avgjørende stigningene inn mot mål. Noe annet er den offisielle sykkelstatistikken som nå har Norge oppe på 4.plass i nasjonsklassen for juniorer foran sportens stormakter som Italia, Nederland og Spania.

I klassen for U-23 er Norge nummer seks. Det gjenspeiler den gjennomgående framgangen som de unge norske syklistene har hatt de siste sesongene. Nå er sykling blitt så stort at flere av idrettstalentene velger å spesialisere seg der.

DET SAMME viser den sterke økningen i antall NM-deltakere. Riktignok har de norske seniorsyklistene hatt en såpass svingete internasjonal sesong at vi ikke får stille med full tropp i dette verdensmesterskapet, men den underliggende utviklingen er lovende:

•• I sommerens nasjonale mesterskap i Bergen minnet startlista om bredden i et godt, gammeldags ski-NM.

På den fellesstarten fulgte nesten femti seniorsyklister mindre enn seks minutter etter Edvald Boasson Hagen i mål. Det var med over fem timer på sykkelsetet, og viser den positive utviklingen i kvalitet. Den norske sykkelboomen er ikke lenger begrenset til et årlig kjapt utsolgt Birkerbeinerritt og prestisjemosjonering for de mest ambisiøse gutta på vei til de feteste jobbene i næringslivet. Nå kommer utviklingen i bredden med toppsyklister fra flere sterke klubbmiljøer.

DU finner nok ennå ikke tilsvarende idrettslig nivå på utøver nummer 60, 70 og 80 på fellesstarten i sykkel-VM som hos løperne med de samme plasseringene i langrennssporet. Fortsatt har ski mer kvalitet rett bak eliten, men akkurat den sammenligningen er ingen konkurranse i seg selv. Det eneste som betyr noe er å få et tilfang av talenter med muligheter til etter hvert å drive med sykling på heltid.

Akkurat den posisjonen holder norsk sykkelsport på å manøvrere seg mot. Her betyr dette VM-gullet mye; ikke minst fordi denne junioren framstår så rolig og trygg om sine egne utviklingsmuligheter.

Uansett om Oskar klarer overgangen til seniorklassen, er prestasjonen i seg selv  historisk. Og den kommer på rett tidspunkt.

DER Kurt Asle Arvesen ble en pioner med sitt VM-gull i U-23 klassen i 1997, stormer Oskar Svendsen femten år seinere fram sammen med flere jevnaldrende i en sport som forandres til det bedre også internasjonalt.

Det gjør det ekstra morsomt å bli med på denne norske sykkelrevolusjonen.

 NY NORSK STJERNE: : At kondisjonsfenomenet Oskar Svendsen har valgt å satse på sykkel viser sportens raskt stigende prestisje i Norge. FOTO:  REUTERS/Michael Kooren.
NY NORSK STJERNE: : At kondisjonsfenomenet Oskar Svendsen har valgt å satse på sykkel viser sportens raskt stigende prestisje i Norge. FOTO: REUTERS/Michael Kooren. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media