FARE FOR INFEKSJONER:  Opp mot 99 prosent sjanse for at disse triatlon-deltakerne ble smittet av kloakkvannet under OL-testen i Rio forleden. FOTO:AP/Felipe Dana.
FARE FOR INFEKSJONER: Opp mot 99 prosent sjanse for at disse triatlon-deltakerne ble smittet av kloakkvannet under OL-testen i Rio forleden. FOTO:AP/Felipe Dana.Vis mer

En olympisk mageknipe

Sommerleker midt i kloakken er ikke verst for oss som bare besøker Rio.

OM neste sommers OL i Rio blir vellykket, avhenger ikke av hvorvidt noen utenlandske seilere slipper å få vondt i magen. Der reportasjene om lekene hittil har framstått som billedserier fra kloakken, er det greit å beholde oversikten midt i all dritten:

•• OL er først og fremst Brasil sin fest og Brasil sin mulighet.

For da denne nye supermakten ba om å få arrangere sommerlekene 2016 og la ved et "Clean Games Program" til søknaden, var det ikke doping brasilianerne tenkte på.

SOLSIDEN:  Riktig flott i OL-anleggene i Guanabara-bukta. Om du bare nøyer deg med fasaden. FOTO:  AFP/ Yasuyoshi Chiba.
SOLSIDEN: Riktig flott i OL-anleggene i Guanabara-bukta. Om du bare nøyer deg med fasaden. FOTO: AFP/ Yasuyoshi Chiba. Vis mer

Det var deres egen kloakk.

DETTE er perspektivet når arrangementet skal gjennomføres og evalueres.

Foreløpig har internasjonale medier bekymret seg for de rundt 1 400 seilerne, roerne, triatlon-utøverne og maratonsvømmerne som er innom vannet noen dager i august neste år. Isolert sett er det all grunn til det. Nye virusprøver av vannkvaliteten forteller at bare det å svelge tre teskjeer gir en infeksjonsrisiko på 99 prosent.

MER ENN TRE TESKJEER VANN:  Stor risko for infeksjoner for rundt 1 400 OL-deltakerne hvis de får i seg tre teskjeer med vann fra Rio. Det kan nok skje. FOTO: REUTERS/Ricardo Moraes.
MER ENN TRE TESKJEER VANN: Stor risko for infeksjoner for rundt 1 400 OL-deltakerne hvis de får i seg tre teskjeer med vann fra Rio. Det kan nok skje. FOTO: REUTERS/Ricardo Moraes. Vis mer

Eller som en av de internasjonale forskere vurderer muligheten for å bli syk ved å delta i vannøvelsene i Rio-OL:

- Gitt denne risikoen; synes jeg at noen skal ta sjansen? Svaret er nei, sier professor Kristina Mena ved Texas Heath Science Center til Associated Press som i sommer fikk gjennomført en uavhengig test av vannet i OL-anleggene.

MEN disse lekene er altså noe mer enn mulige ferieplager for tilreisende utøvere, trenere  og ledere. Der den internasjonale olympiske komite (IOC) det siste året har prøvd å selge OL som et politisk verktøy for de ulike arrangørene, var brasilianerne selv i teorien tidligere ute. Allerede da Rio i 2009 ble valgt foran konkurrenter som Chicago, Madrid og Tokyo, var miljøet ett av de viktigste argumentene for å tildele Brasil denne oppgaven:

IKKE BARE INNOM:  Lokale fiskere følger testseilasene til neste års OL. De blir værende i bukta. FOTO: AFP / Tasso Marcelo.
IKKE BARE INNOM: Lokale fiskere følger testseilasene til neste års OL. De blir værende i bukta. FOTO: AFP / Tasso Marcelo. Vis mer

•• Sommer-OL 2016 var ment å være brekkstangen for en nasjonal mobilisering for bedre sanitære forhold og miljøvern med særlig vekt på å få redusert forsøplingen av Rio-området.

Men så var det praksisen da.

ALT først på 1990-tallet begynte den første tunge investeringen for å rense opp i den stadig mer ødelagte Guanabara-bukta utenfor Rio. Ved hjelp av japansk milliardstøtte ble det bygget fire nye renseanlegg, men de er knapt kommet i drift. Så fulgte et enda større amerikansk lån øremerket for det samme formålet, uten at situasjonen ble radikalt forbedret. Nå mener de lokale myndighetene at opp mot 49% av kloakken inn i bukta blir renset, men skepsisen til dette tallet er stor.

 BEDRE SANITÆRFORHOLD:  OL var ment å hjelpe fram forbedret kloakksystem i Rio. Det har vist seg å være en svært stor oppgave.
BEDRE SANITÆRFORHOLD: OL var ment å hjelpe fram forbedret kloakksystem i Rio. Det har vist seg å være en svært stor oppgave. Vis mer

I OL-forberedelsene har brasilianske statsmyndigheter lovet 30 milliarder kroner til en ny infrastruktur for sanitæranlegg i Rio-regionen, og opprettet en egen stab med ansvar for flere tusen medarbeidere til å koordinere en nasjonal dugnad. Likevel er bare noe av denne tenkte investeringen gjennomført. Det har dempet den lokale troen på at den spesielle OL-satsingen vil fungere:

- Det er en skam at de olympiske løftene ikke er blitt innfridd. OL er en tapt mulighet når det gjelder opprydning, sa Rios ordfører Eduardo Paes nylig.

Ordførerens vurdering støttes av Rio-guvernør Liuz Fernando Pezao som har innrømmet at byen ikke rekker å nå målet om å redusere urenset kloakkutslipp med 80 prosent innen OL-åpningen tidlig i august neste år.

URENSET KLOAKK:  Det store problemet i Guanabara-bukta er urenset kloakk fra 12 millioner beboere. FOTO: REUTERS/Ricardo Moraes.
URENSET KLOAKK: Det store problemet i Guanabara-bukta er urenset kloakk fra 12 millioner beboere. FOTO: REUTERS/Ricardo Moraes. Vis mer

kan de ulike brasilianske myndighetene fordele ansvaret for at oppgaven blir i største laget. På sett og vis er det til å forstå i en region der mange av de omlag 12 millioner innbyggerne rundt Guanabara-bukta bor i slum uten fungerende renseanlegg for kloakken.

Det er der kontrasten kan bli i tydeligste laget mellom dagligliv og noen ukers OL-eventyr for de tilreisende. Når det internasjonale seilerforbundet (ISAF) nå truer med å flytte seilasene ut i åpent hav for å slippe unna smittefaren og IOC har tvunget igjennom virustesting av vannet for å roe ned andre skremte utøvere, kan det i beste fall presse igjennom en raskere utbedring for de som fortsatt skal bo der etter at de siste olympiske mageplagene har gitt seg.

 

DEMONSTRERER:  Lokale aktivister vil bruke OL-oppmerksomheten til å presse myndighetene til raskere utbedring av Rio-kloakken. FOTO:  AFP/ Tasso Marcelo.
DEMONSTRERER: Lokale aktivister vil bruke OL-oppmerksomheten til å presse myndighetene til raskere utbedring av Rio-kloakken. FOTO: AFP/ Tasso Marcelo. Vis mer