Brutalt ærlig:

- En ond sirkel

Sommeren 2016 ble Brede Moe (30) alvorlig syk og var nære ved å sette en strek over hele fotballkarrieren. Onsdag ble han mot alle odds tatt ut i Ståle Solbakkens landslagstropp.

SPESIELL HISTORIE: Ting kunne sett veldig annerledes ut for den ferske landslagsspilleren, Brede Moe. Foto: Mats Torbergsen / NTB
SPESIELL HISTORIE: Ting kunne sett veldig annerledes ut for den ferske landslagsspilleren, Brede Moe. Foto: Mats Torbergsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Han har vært en av bærebjelkene i et Bodø/Glimt lag som de siste åra har sjokkert i både inn- og utland. Samtidig som nordlendingene har dominert, har en etter en blitt plukket ut til å spille med det norske flagget på brystet.

Patrick Berg, Marius Lode, Erik Botheim, Jens Petter Hauge, Fredrik Bjørkan og seinest Brede Moe.

- Jeg ble oppringt fra Ståle (Solbakken) dagen før. Han spurte om jeg var klar, og jeg sa «ja». Da sa han «ok, da er du med». Jeg har hatt en anelse om at jeg har vært én av spillerne de har sett på, men på tross av det har jeg aldri tenkt at det skulle bli en realitet. Man blir overrasket, ydmyk og stolt, sier Moe til Dagbladet, dagen etter at troppen ble offentliggjort.

- Det er ikke ofte vi tar ut spillere uten landskamper som nesten er i oldboys-alderen, sa Solbakken om Moe, etter han presenterte landslagstroppen.

- Følte meg ikke bra

Skrur man tiden tilbake noen år, så ting veldig annerledes ut for trønderen fra Flatanger, og de fleste hadde nok aldri trodd at hans navn skulle dukke opp i en landslagstropp.

I 2014 går Moe på lån til Glimt, etter å ha fått lite spilletid i Rosenborg. I 2015 signerer han permanent for gultrøyene, men det påfølgende året begynner han å kjenne at noe ikke er som det skal.

TIDLIGERE RBK: Brede Moe for Rosenborg mot Sandnes Ulf i 2013. Foto: Ned Alley / NTB.
TIDLIGERE RBK: Brede Moe for Rosenborg mot Sandnes Ulf i 2013. Foto: Ned Alley / NTB. Vis mer

- Jeg fikk utmattelsessyndrom, det var i hvert fall det de kalte det. Jeg har til den dag i dag litt vanskelig for å si akkurat hva som skjedde, men jeg følte meg ikke særlig bra, for å si det sånn, sier Moe.

- Man går rundt og er sliten hele tiden?

- Ja, det stemmer. Så er det litt sånn at det fysiske går ut over det psykiske og motsatt. Det var en ond sirkel som det tok en god del tid å komme seg ut av, sier en ærlig Moe.

Vurderte karrierestopp

De neste månedene skulle vise seg å bli av det tøffe slaget, og det skulle ta over ett år før den ferske landslagsstopperen kom seg skikkelig på beina igjen.

- Jeg trente ikke på et halvt år, før jeg brukte sju måneder på å trene meg opp ditt jeg trengte for å bli klarert for spill.

Han utdyper:

- Jeg er fra før av en relativt tynn og slank fyr, og gikk til tross for det ned ti kilo i den perioden. Da sier det seg selv at det tar litt tid å bygge seg opp til å gjøre noe som kan kalles toppidrett.

BLE SYK: Sykdom kunne stoppet karrieren til Brede Moe. Her i kampen mot Molde i 2015. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB.
BLE SYK: Sykdom kunne stoppet karrieren til Brede Moe. Her i kampen mot Molde i 2015. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB. Vis mer

- Vurderte du noen gang å legge fotballskoa på hylla?

- Tanken om å finne på noe annet var der hele tiden, og man gjør noen vurderinger. Skal man kaste inn håndkle? Skal man se etter andre muligheter? De tankene kom, uten tvil. Men kulturen og kameratskapet fotballen ga meg var fremdeles veldig sterk. Det var på mange måter den største motivasjonen for å komme tilbake, sier Moe.

- Det er spesielt

Seks år seinere ser altså ting mye lysere ut for 30-åringen. Han har vunnet to seriegull, spilt cupfinalen, hatt europeisk suksess med Glimt og blitt tatt ut i landslagsstroppen til Ståle Solbakken.

Han beskriver sin egen fotballkarriere som en «spesiell reise».

- Jeg føler egentlig at det gjenspeiler hele karrieren min. Jeg kommer ikke fra noe akademi eller noe sånt. Jeg har gått en kronglete vei helt fra barneåra egentlig. Det er klart det er spesielt, men det er nå en gang sånn at det er slik det har vært for min del, sier han om de store opp- og nedturene.

STJERNEDUELL: Brede Moe i duell mot Romas Tammy Abraham på Stadio Olimpico. Foto: Shutterstock editorial.
STJERNEDUELL: Brede Moe i duell mot Romas Tammy Abraham på Stadio Olimpico. Foto: Shutterstock editorial. Vis mer

I mars signerte Moe en ny kontrakt som holder han på Aspmyra ut 2024.

- Jeg hørte at det var litt interesse fra noen steder, men det var ikke noe som var veldig interessant for min del, avslutter Moe.

Glimt møter Molde førstkommende søndag 18:00 på Aker Stadion, mens Norge møter Serbia, Sverige og Slovenia i starten av juni.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer