- En oppegående person ville ikke ha skutt fire skudd mot toalettdøra

Dommeren mener Pistorius har opptrådt uaktsomt.

VENTER PÅ DOMMEN: I morgen vil Oscar Pistorius få dommen etter at han skjøt og drepte kjæresten Reeva Steenkamp. Foto: AFP PHOTO / WALDO SWIEGERS / NTB Scanpix
VENTER PÅ DOMMEN: I morgen vil Oscar Pistorius få dommen etter at han skjøt og drepte kjæresten Reeva Steenkamp. Foto: AFP PHOTO / WALDO SWIEGERS / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Dommer Thokozile Masipa har i dag hatt sin gjennomgang av saken mot Oscar Pistorius i retten i Pretoria. Først sådde hun tvil om noen av vitneforklaringene, før hun startet å lese opp dommen for «Bladerunner».

27-åringen ble frifunnet for overlagt drap og forsettlig drap på kjæresten Reeva Steenkamp, fordi det ifølge dommeren ikke fantes nok bevis for dette.

Steenkamp ble skutt fire ganger gjennom toalettdøra i parets bolig på Valentinsdagen 2013. Pistorius har hele tiden hevdet at han skjøt i selvforsvar, og at han trodde det var en innbruddstyv som befant seg inne på toalettet.

Mens dommeren leste opp sin domsavsigelse som frifant 27-åringen for de to alvorligste drapstiltalene, var Pistorius oppløst i snørr og tårer.

Tidligere i dag sa dommeren i retten at hun mente at Pistorius hadde levert en svært svak vitneforklaring, at han motsa seg selv, o ungikk å svare på flere spørsmål som ble stilt - i tillegg til at han ikke hørte godt nok etter på spørsmålene som ble stilt.

Hevet uventet retten Beinamputerte Pistorius, også kjent som «Bladerunner», har vunnet seks gull i løping i Paralympics. Han har også konkurrert i VM for funksjonsfriske og i London-OL i 2012.

Lunsjpausen til dommeren drøyde lenge, og det var forventet at dommen mot Pistorius ville komme etter pausen.

Men rett etter å ha sagt at hun mente Pistorius sine handlinger var uaktsomme, sa dommer Masipa at retten var hevet - og at saken fortsetter i morgen.

- Den tiltalte kunne ha plukket opp telefonen og ringt etter sikkerhetsvakter, eller løpt ut på balkongen og skreket - det ville mest sannsynlig tatt like lang tid som å gå til badet og skyte de fire skuddene - om ikke kortere tid, sa dommer Masipa.

SNØRR: Oscar Pistoris var oppløst i snørr og tårer da han ble frifunnet for overlagt og forsettlig drap. Foto: AP Photo / Phil Magakoe / NTB Scanpix
SNØRR: Oscar Pistoris var oppløst i snørr og tårer da han ble frifunnet for overlagt og forsettlig drap. Foto: AP Photo / Phil Magakoe / NTB Scanpix Vis mer

- Når den tiltalte hørte lydene fra badet, var han nærmere balkongen enn han var badet, sa dommeren videre.

- Opptrådt for hastig Først i morgen får vi svar på om hun vil dømme 27-åringen for. Dommer Masipa sa at hun mente at Pistorius hadde mislykkes når det kom til punktet å opptre som en oppegående person.

- Den tiltalte visste at det var en person på andre siden av døra, men valgte å brukte våpen, og har hatt opplæring i våpen. En fornuftig person med siktedes funksjonshemming ville ha forutsett at ved å avfyre skudd mot et så lite rom, ville han treffe og drepe personen, sa dommeren.

- Den tiltalte har opptrådt for hastig, og at ble brukt overdreven makt. Det er tydelig at hans handlinger var uaktsomme. En oppegående person ville ikke ha skutt fire skudd mot toalettdøra, konkluderte dommeren.

Det finnes ingen minimumsstraff for uaktsomt drap i Sør-Afrika, og det er dommer Masipa selv som bestemmer straffen - om Pistorius dømmes for uaktsomt drap kan han sitte i fengsel i maksimum 15 år.

Pistorius er tiltalt på fire punkter, for drapet på kjæresten Reeva Steenkamp, to punkter for ulovlig bruk av skytevåpen, og for å ha oppbevart ammunisjon uten tillatelse.