FLOTT SPILLER:  Vikings unge spiss Veton Berisha er en fin representant for den nye generasjonen mer ballsikre norske fotballspillere. FOTO: Kent Skibstad/NTB. scanpix.
FLOTT SPILLER: Vikings unge spiss Veton Berisha er en fin representant for den nye generasjonen mer ballsikre norske fotballspillere. FOTO: Kent Skibstad/NTB. scanpix.Vis mer

En perfekt fotballstart

Mye å glede seg til i Stavanger.

DU trenger ikke være så veldig interessert i fotball for å se hva som er i ferd med å skje på norske baner. År for år blir spillerne stadig litt mer venner med ballen. Den spretter ikke så lett unna i et spill som i ganske lange perioder flyter mykt og ubesværet.

Dette er et sikkert tegn på at et mer ballbasert spill er på vei inn i norsk klubbfotball, og det er bare å ønske endringen velkommen. Denne tryggere ballbehandlingen kommer over tid til å gi fotballen vår flere nasjonale venner og større internasjonale muligheter.

Og så har den allerede gitt en gammel ærverdig fotballby en ny vår.

FOR så mye er det lov å dytte inn i en sesongstart hvis du er fra Stavanger og er blant de utvalgte som fortsatt venter tålmodig på Viking. Nå kan laget godt komme for fullt.

Ikke fordi det satt igjen med tre poeng etter en jevn åpningskamp mot de regjerende seriemesterne, men fordi det var flust med pasningskombinasjoner og overblikk som antydet at dette endelig er blitt et lag som har ferdigheter til å spile inn tette kamper.

Da er det ikke selve tida Viking bruker på å holde ballen i laget som er det interessante, men hvordan ganske slepen teknikk gjør spillerne i stand til å få noe ut av raske avgjørelser.

SLIK var det tidlig og bevisst bruk av rommet bak Moldes backer som ble det beste angrepsvåpenet denne gangen. Der er Solskjærs lag pr. definisjon utsatt. Du kan ikke spille en angrepsorientert fotball med vekt på å få backene dine så høyt og bredt som mulig uten å risikere noe i det rommet de samme backene har forlatt.

Mot Viking fikk både Magne Simonsen og Martin Linnes trøbbel også mens de var sånn nogenlunde på plass. Så bevisste og raske var hjemmelagets oppspill mot disse områdene der veteranen Trond Olsen og den islandske nykommeren Jon Badi Bodvarson økte selvtilliten angrep for angrep.

FOR Trond Olsen burde det ha endt med en skje for mye av Møllers tran, men i stedet ble overmotet til et seiersmål. Da kan den lange dragningen foran 2 - 1 scoringen like gjerne stå som en passende start på en sesong der flere spillere kommer til å tørre mer.

Olsen våget for anledningen alt. Han mottok den lange pasningen på vant plass på venstresida, men dro med seg ballen ganske rett mot høyre. Underveis passerte han en, to, tre og fire Molde-forsvarere, og fikk mer og mer lyst til å fortsette raidet for hver eneste av dem. Det hele endte langt på skrå for motsatt stolpe, der den alt for seine avslutningen trengte en vennlig støveltupp fra Magnar Simonsen for å lure Molde-målmann Espen Bugge Pettersen.

MEST flaks altså, men likevel så mye spileglede og angrepslyst at det passet perfekt for denne åpningskampen. For her var det nok av forsvarstrøbbel å sture over, men likevel akkurat de ballferdighetene og de offensive evnene som kommer til å trekke publikum tilbake til Tippeligaen.

Det skjer først i Stavanger. Der har Viking allerede før seriestart solgt 10 prosent flere sesongkort enn i fjor. Nå har et ventende hjemmepublikum sett at framgangen fra sist høst fortsetter. Det er kvalitet og glede over den fotballen Kjell Jonevrets gjeng har jobbet fram.

Sånt pleier å holde for sportspublikummet selv i de mest bortskjemte byene.

Esten O. Sæther er landslagsjef i futsal (innendørsfotball) og kommentator i Dagbladet.