- En perfekt trekning

Gode EM-muligheter for Norge.

EM-KLARE: Håvard Tvedten og Norge kvalifiserte seg tidligere denne måneden for EM-spill på nyåret. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
EM-KLARE: Håvard Tvedten og Norge kvalifiserte seg tidligere denne måneden for EM-spill på nyåret. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIXVis mer

||| (Dagbladet.no) Det er 207 dager til EM starter i Østerrike og i kveld ble gruppene trukket i Wien.

EM-oppgaven i januar neste år blir tøff, men slettes ikke umulig.

Norge havnet i guppe med Kroatia, Russland og Ukraina.

Kroatene tok VM-sølv i vinter, og det sier seg selv at det er en tøff motstander - noe alle lag fra seedingsgruppe én er. Russland er alltid en nasjon man skal ha respekt for, men det er en stund siden de har vist gammel storhet. Island og Sverige hadde vært mer forutsigbart fra seedingsnivå to, men lagene er samtidig trolig bedre enn russerne.

Norge trakk Ukraina fra seedingsnivå fire, noe som må karakteriseres som veldig bra - for det hadde vært verre å møtt Serbia. Også Slovenia og Tsjekkia har bedre resultater å vise til enn ukrainerne. De tre beste går videre til mellomrunden.

- Dette var en perfekt trekning, meget bra, sier målvakt Steinar Ege til NTB.

Kunne vært andreseedet
Norge havnet på den letteste siden av tablået og skal i en eventuell mellomrunde opp mot de tre beste fra gruppa med Danmark, Island, Østerrike og Serbia.

ROTET BORT BEDRE SEEDING: Med seier mot Makedonia hadde Norge blitt seedet på nivå to, men Erlend Mamelund, Kenneth Klev tapte med ett mål. Foto: Aleksandar Djorovic/SCANPIX
ROTET BORT BEDRE SEEDING: Med seier mot Makedonia hadde Norge blitt seedet på nivå to, men Erlend Mamelund, Kenneth Klev tapte med ett mål. Foto: Aleksandar Djorovic/SCANPIX Vis mer

De norske gutta sikret EM-plassen da de slo Estland i Trondheim for en uke siden, men målforskjellen gjorde dessverre at en førsteplass så uoppnåelig ut.

Men Island snublet mot Estland, og dermed hadde Norge en ny mulighet til å sikre seg førsteplassen og bedre EM-seeding. Hedins menn tapte derimot borte mot Makedonia (med ett mål), til tross for at de ledet med fem mål. Dermed måtte de nøye seg med andreplassen - og en tøffere trekning.

I forkant av trekningen var det klart at Norge bare kunne havne i pulje med Tyskland eller Kroatia fra seedingsnivå én, siden Østerrike og Ungarn ble forhåndsplassert sammen med regjerende verdensmester Frankrike og regjerende europamester Danmark.

Selv om gruppa er tøff bør Norge absolutt ha gode sjanser til å hevde seg.

Marginer fra semifinaler
Herrelandslaget har tatt store steg i de siste åra, og har vist i mesterskap at de kan hamle opp med de beste.

I EM på hjemmebane for snaut halvannet år siden lå alt til rette for avansement til semifinalene etter en strålende innledning i Drammen, men gutta fikk det tyngre i mellomspillet i Stavanger - og ble hardt rammet av skader og dommeravgjørelser. De endte på 6. plass - tidenes beste norske plassering i et mesterskap.

I fjorårets Kroatia-VM gikk det motsatt vei. Norge kom skeivt ut var nederlagsdømt før mellomrunden. I de kampene slo Robert Hedins menn til, i hans første mesterskap, og kun ørsmå marginer hindret en semifinaleplass. Så jevnt var det, at gutta i stedet endte på 11. plass.