GOD PÅ STRAFFER: Vikings keeper Rune Almenning Jarstein har imponert på La Manga.
Foto: Kent Skibstad / Scanpix
GOD PÅ STRAFFER: Vikings keeper Rune Almenning Jarstein har imponert på La Manga. Foto: Kent Skibstad / ScanpixVis mer

En planlagt keeperbragd

Rune Jarstein har lært noe nytt.

LA MANGA (Dagbladet): I løpet av to kamper i La Manga Cup har Viking-keeper Rune Jarstein sluppet inn 1 av 8 straffer. Mot det danske topplaget Nord-Sjælland holdt han buret rent i straffesparkkonkurransen, og framgangen kommer ikke tilfeldig:

•• Timesvis med straffesparkanalyser og en vinter med hard trening ligger bak bragden.

Det kan gi avgjørende redninger både for Viking og landslaget.

Endringen har skjedd fort:

_Jeg må bare innse at jeg ikke har stått bra på straffer før. Derfor måtte jeg øve på noe nytt, sier Jarstein:

_Forskjellen har vært å lære seg og stå lenger. Det har gitt resultater.

Det nye tålmodige treningsarbeidet for å gjøre engasjerte Rune Jarstein til en kalkulerende straffesparkmålmann bygger på et grundig analysearbeid:

_For målmannen er det avgjørende å være mentalt til stede under straffesparket, sier Vikings keepertrener Kurt Hegre:

_Ofte er nettopp målmannen  direkte involvert i situasjonen som fører til straffesparket, og da er det vrient å holde rett fokus.

Hegre har analysert timesvis med straffesituasjoner og gitt keeperne sine et sett med sannsynlige forsøk. Det er disse som danner utgangspunktet for at Viking-keeperne nå tør å stå lenger. De tar heller sjansen på at skuddavviklingen forteller hvor ballen kommer:

_Det artigste var kanskje at Rune gikk riktig også på Niklas Stokholms sitt straffespark underveis i kampen. Med denne framgangen har vi fått en ressurs til i spillet vårt. Strafferedninger kan gi mange poeng, tror Hegre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreløpig har det gitt Viking to ikke helt fortjente resultater mot to sterke motstandere i La Manga Cup. Mot Nord-Sjælland var det spillemessig klasseforskjell mellom lagene. Danskene flyttet seg lettere og var gjennomgående langt tyggere med ballen. Dessuten slet Vikings stoppere med bakrommet.

Bare en opplagt Rune Jarstein holdt laget inne i kampen da danskene kom alene med ham tre ganger før pause. I andre omgang trakk Viking seg tilbake og fikk litt bedre kontroll, men ikke mer enn at Jarsteins nye straffekvaliteter ble avgjørende.

PS: Valon Berisha utlignet til 2 - 2 rett før slutt på en vakker heading. Det var det nærmeste Vikings utespillere kom fotballkunst på en slitsom dag.

GOD: Rune A. Jarstein. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX .
GOD: Rune A. Jarstein. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX . Vis mer