Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Wærenskjold til Joker-Icopal:

- En potensiell Paris-Roubaix-konge

Høyt ettertraktede Søren Wærenskjold har tatt valget.

ETTERTRAKTET: Både Joker-Icopal og Uno-X Development Team ønsket å sikre seg stortalentet Søren Wærenskjold når han inntar seniorklassen fra 2019. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
ETTERTRAKTET: Både Joker-Icopal og Uno-X Development Team ønsket å sikre seg stortalentet Søren Wærenskjold når han inntar seniorklassen fra 2019. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Oppvokst i Mandal tok likevel da 15 år gamle Søren Wærenskjold valget om at han ville ta sin videregående utdanning hos NTG i Bærum.

- Det var vel et halvår før han begynt å gå på NTG at de tok kontakt og lurte på om jeg vil hjelpe til med treningen hans. De er en fremoverlent familie og var tidlig ute. Vi synes det er stas når de langveisfra finner oss og ender opp med å komme hit, sier hovedtrener for sykkel ved NTG i Bærum, Lars Holm, til procycling.no.

Selv forklarer Wærenskjold avgjørelsen slik:

- Det er ikke noe sykkelmiljø hjemme i Mandal. Det er lettere å fokusere på det jeg skal gjøre her, enn å bruke energi på andre ting enn sykling. Jeg har nok i hverdagen med å være på skole, lage middag og vaske tøy. Det blir stort sett fokus på sykling og hvile, forteller han.

Han kronet en meget godt sesong med juniorlandslaget med VM på hjemmebane i fjor høst. Noen år eldre, og enda litt mer moden, er han nå inne i sitt siste år ved skolen. Det utløste samtidig alarmen hos de norske kontinentalsatsingene.

Wærenskjold har bestemt seg for hva han gjør neste sesong: 18-åringen har skrevet under for Joker-Icopal:

- Jeg følte at Joker-Icopal var det beste alternativet for meg med tanke på hva slags ryttere de har der. Jeg var på samling med dem på Mallorca, og ble tatt godt imot av ryttere og støtteapparat. Nivået er bra og jeg får noe å strekke meg litt etter, sier Søren Wærenskjold til procycling.no.

Overrasket i massespurter

Som gutter flest i slutten av tenårene, er Wærenskjold midt inne i en rivende utvikling.

I fjor ble han ikke tatt ut til Gent-Wevelgem eller Tour de Pays de Vaud, men gjorde seg vanskelig å omgå i uttakene som fulgte og endte blant annet opp med å vinne Niedersachsen-Rundfarht sammenlagt før han også tok EM-sølv i Herning og vant en etappe under Grand Prix Rüebliland.

KLAR FOR JOKER: Søren Wærenskjold blir Joker-Icopal-rytter fra 1. januar neste år. Her er han avbildet med daglig leder i Interspons, Birger Hungerholdt. FOTO: Joker-Icopal
KLAR FOR JOKER: Søren Wærenskjold blir Joker-Icopal-rytter fra 1. januar neste år. Her er han avbildet med daglig leder i Interspons, Birger Hungerholdt. FOTO: Joker-Icopal Vis mer

- Hans fremste egenskaper kommer til syne på temposykkelen og under spurten. Framfor alt er han en klassikertype. En kraftplugg som er såpass stor av vekst at han nok aldri blir noen fjellgeit. Men innenfor junior og U23-klassen er ikke klatringene så lange, så der kan han faktisk klare seg ganske bra, sier juniorlandslagssjef Kai Lexberg.

- Han var ikke fast hos dere i starten av året, og så endte dere opp med å sette hele laget rundt ham når det dro seg til mot massespurt i Herning. Ble dere også litt overrasket over spurtkvalitetene hans?

- Ja, vi ble nok det. Han ble bedre og bedre utover året og ble nok også flinkere til å posisjonere seg underveis. Han fikk litt mer selvtillit. Dette var jo egenskaper som var en styrke for ham alt som 16-åring, men vi oppfatter definitivt at han har blitt enda raskere.

Har økt oksygenopptaket kraftig

En fra før av kjøresterk rytter, har nå også utviklet kapasiteten sin ytterligere. De siste testene gjennomført i regi av juniorlandslaget viste at oksygenopptaket har steget fra 72 til 79,8 i løpet av ett år.

- Søren er en veldig ærgjerrig type som tar små sted hele veien. I starten så heller ikke jeg for meg at han var en type som ville slå ifra seg i massespurter, men han har vist fram den egenskaper ved noen anledninger. Det jeg synes skilte seg ut ved ham i fjor, var at han viste fram en enorm stabilitet. Han presterte godt omtrent fra første til siste løp av sesongen. VM på hjemmebane var vel en av tingene som ikke gikk så bra, men fram til det hadde han en sesong nesten uten dårlige perioder, påpeker Lars Holm ved NTG i Bærum.

Foran 2018 blir juniorutgaven av Paris-Roubaix og temporittet under VM i Innsbruck to store sesongmål.

- Han skulle vel egentlig ikke sykle Roubaix i fjor, men ble likevel nummer 11. Vi hadde også Jonas Iversby Hvideberg i gruppa foran så det ble en litt avventende situasjon der.

- Men slike type ritt vil vel passe ham utmerket på sikt?

- Paris-Roubaix er et ritt det kan være litt vanskelig å spå utfallet av, men Søren er en skikkelig god rytter. Han har bra ferdighetsnivå og kombinerer det med en stor motor. Jeg vil si at forutsetningene hans for å gjøre det bra i slike ritt er svært gode. Han er helt klart et klassikeremne og potensiell Paris-Roubaix-konge - vil jeg tørre å påstå, sier Holm.

- Føler ikke at det er feil

Også unggutten selv mener at brosteinsklassikerne vil være et naturlig mål for ham nå, og med enda litt lengre tidsperspektiv på sakene.

- Jeg tror mulighetene mine i Paris-Roubaix er ganske bra. Det gjelder å holde seg langt framme når det drar seg til og å unngå uhell. Man er nødt til å følge de rette folkene, uten å bruke altfor mye krefter, forklarer den 192 centimeter lange 18-åringen.

- Lars Holm bruker uttrykket «potensiell Paris-Roubaix-konge» om deg, hva tenker du om det?

- Ja, vi får se på det. Jeg føler ikke at det er feil, men det skal jo fortsatt litt til for at det faktisk skal skje. Det er i hvert fall den type ritt jeg kommer til å satse på, forteller Wærenskjold.

Takket nei til Uno-X

Wærenskjold-overgangen er en stor nyhet i norsk sykkelsport. 18-åringen blir sett på som et av de største talentene her hjemme på mange år, og det også i konkurranse med Andreas Leknessund, Idar Andersen og Jonas Iversby Hvideberg som alle har skrevet under intensjonsavtaler med Uno-X Development Team i inneværende sesong.

At den nevnte trioen gikk til Uno-X, samtidig som også Tobias Foss og Anders Skaarseth gikk samme vei, gjorde blant annet at procycling.no skrev kommentaren «Joker-hegemoniet under kraftig press».

«Hvis også (Søren) Wærenskjold ryker bør Joker-laget snarest spørre seg selv: Hvordan mistet de kontrollen over tidligere kjerneområder i satsingen, nemlig klubbmiljøene på Ringerike og Lillehammer?»

- Jeg kan si såpass mye at det sto mellom Joker og Uno-X. Jeg kjenner en del ryttere som har gått til Uno-X, men jeg bryr meg egentlig ikke så mye om det. Jeg føler at begge lagene hadde vært trygge valg. Hovedgrunnen til at det ble Joker, er at jeg følte det var riktig. Det fungerte bra da jeg ble med dem på samling, og jeg vet godt hva jeg går til. Jeg tror også nivået er litt høyere der.

«Landets mest lovende junior»

Overgangen er godt nytt for Joker som slipper å ta alvorspraten om miljøene på Lillehammer og Ringerike med det aller første:

- Vi har siden 2005 gjort det mulig for mange norske syklister å oppnå sine drømmer om en internasjonal sykkelkarriere. Mange av disse rytterne ser vi nå i profesjonelle kontinentallag og i WorldTouren. Joker Icopal skal også i årene framover fortsette arbeidet med å utvikle norske ryttere og vi er veldig glade for å få med oss landets mest lovende junior i framtida satsing, sier sportsdirektør i Joker-Icopal, Adrian Gjølberg.

Også Holm tror at Joker-Icopal er en bra match for Wærenskjold:

- Jeg tror det er et veldig bra valg. Det er også gjevt for oss som skole at de store norske lagene ser mot utøverne våre. Søren har brukt lang tid på å ta denne beslutningen, og han har vært positivt til Joker hele veien. Måten de jobber på og rittprogrammet de har, tror jeg passer Søren veldig bra. Joker har et forholdsvis høyt alderssnitt, og det tror jeg er en bra ting. Nå kan han komme inn dit som 18-19-åring og bli litt omstilt. Han blir på en måte tvunget ut i en hverdag som læregutt med mer voksne og modne ryttere rundt seg. Jeg tror det er en bra ting for ryttere som opplever suksess i ung alder og blir frontet som framtidas stjerner, sier Holm.

PS: Andreas Leknessund, Jonas og Filip Iversby Hvideberg, Sedrik Ullebø, André Heggø, Sindre Marthinsen Kulset, Håkon Lunder Aalrust, Lars Saugstad, Amund Grøndahl Jansen og Tore André Aase Vabø er andre talenter som er i ferd med, eller har gjort ferdig utdannelsen via NTG Sykkel i Bærum.

​Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!