TROR PÅ STÅLE: Sjefskommentatoren i Kölner Express er overbevist om at Ståle Solbakken er rett mann for Köln - sin Pippi Langstrømpe-tysk til tross. Foto:  REUTERS/Morris Mac Matzen
TROR PÅ STÅLE: Sjefskommentatoren i Kölner Express er overbevist om at Ståle Solbakken er rett mann for Köln - sin Pippi Langstrømpe-tysk til tross. Foto: REUTERS/Morris Mac MatzenVis mer

«En pussig type med skallet hode og Pippi Langstrømpe-tysk»

Men Ståle får fire av fem stjerner av lokalpressen i Köln.

KÖLN (Dagbladet): Da Ståle Solbakken var ganske sikker på at den lettere delen av lokalpressen været ferskt trenerblod, kom en av avisene med en overraskende kontra:

Den norske nykommeren får fire av fem stjerner på ratingen til Kölner Express.

- Jeg er overbevist om nordmannens kvaliteter. Suksessen i FC København taler for seg, skriver avisas sjefskommentator Reiner Calmund, og legger akkurat den debatten død rett før seriestarten.

SÅ FÅR HELLER Ståle tåle at han på sin nye arbeidsplass blir ansett som noe helt for seg selv:

- En pussig type med sitt skallete hode og sin Pippi-Langstrømpe-tysk, mener den samme Calmund, før han kommer tilbake til de noe mer åpenbare kriteriene for hva som kjennetegner en god fotballtrener:

- Utvilsomt en trener som allerede har satt spor, og som vil fortsette å prege klubbens utvikling.

DET ER DET SISTE både Ståle og assistenttrener Bård Wiggen er blitt mer og mer usikre på. Den manglende støtten fra klubbledelsen i tida etter at de vraket Lukas Podolski som kaptein, har gjort trenerduoen skeptiske til hvor lenge dette oppholdet vil vare.

Også Express-kommentator Reiner Calmund mener at nykommernes kapteinsvalg var en tabbe. Som de fleste av Kölns tilhengere ville han utvilsomt latt Podolski fortsette som sjef på banen, men Calmund lar ikke en enkelt eventuell feil ødelegge helhetsinntrykket av den nye treneren:

- En god mann med klar sportslig strategi, skriver han i Express.

DA BLIR KANSKJE STÅLES framtid i denne fotballgale byen mer et spørsmål om tid til å få gjennomført denne strategien enn en lettvint debatt om hvorvidt nordisk lagorganisering passer tysk tradisjon.

Tross alt har de to nordmennene kommet til en av verdens fremste fotballkulturer. Det som framstår som sannheter i Tyskland er blitt testet gjennom år med internasjonal suksess. Solbakken gjorde utvilsomt en fin jobb i København, men en kvartfinale i Champions League feier ikke vekk merittene til mange av kollegaene hans i Bundesligaen.

Det er sannsynligvis en grei sportslig grunn for at nordmannen bare er en av to utenlandske trenere i årets utgave av den tyske eliteserien.

DESTO MER er Ståle avhengig av hvor raskt spillergruppa tar til seg den nye måten å tenke strategi på. Seinest i cupkampen sist søndag var det store taktiske hull, og de siste dagene har trenerne jobbet hardt med forståelsen til hver enkelt spiller. Gårsdagens andreøkt var ren taktisk på lukket bane der målet igjen var å flytte spillere mer i forhold til hverandre og motstandernes ballfører enn å tenke at fotball bare avgjøres i mann mot mann duellene.

I dag blir trekkene mot Wolfsburgs aggressive spillestil gjennomgått, og deretter får hver av spillerne utvalgte individuelle taktiske klipp  til avspilling på en egen iphone variant. FC Köln er fremst i Europa på videoanalyse og har gode teknologiske muligheter til å gjennomføre en effektiv opplæring i den nye nordiske spillestilen.

Likevel; dagen før seriestart er det åpenbart at Ståle Solbakkens prosjekt ikke rekker fram i tide. Da er det avgjørende at han får prioritert det aller viktigste, og ikke blir for utålmodig med å gjenskape det sterke kollektivet fra FC København. Som sportsdirektør Volker Finke, mannen som hentet Ståle til klubben, sa på sidelinja i går:

- Denne jobben må vi gjøre litt etter litt.

Da hjelper det i hvert fall med et pusterom før alle Kölns følelser bryter løs.