En Real brasse

Robson de Souza, eller Robinho, gir avkall på over 131 millioner kroner for å trekke på seg drakta til Europas mestvinnende klubb.

BUENOS AIRES (Dagbladet): Vel 40 prosent av den samlede frihetsklausulen på 50 millioner dollar ofrer han for at Real Madrid skal kunne kjøpe ham. Men den planlagte overgangen skyldes ikke bare sportslige motiver.

Robinho tør rett og slett ikke lenger bo i Brasil.

-  Utrygge i Brasil

Hans mor, Marina de Souza, ble i fjor kidnappet og holdt som gissel i 41 dager inntil hun ble løslatt mot en løsesum i desember. Hendelsen er en av en rekke kidnappinger av familiemedlemmer til brasilianske fotballspillere.

-  Vi er utrygge her i Brasil. Vi kan ikke en gang gå ut for å kjøpe brød av frykt for å bli kidnappet, sier Robinhos far, Gilvan de Souza.

Mediene i Sør-Amerika har spekulert på hans avgang fra mesterklubben Santos i flere måneder, og nå skal det bare være detaljer om penger som gjenstår. Mens Real Madrid, Santos, FIFA og det brasilianske fotballforbundet arbeider med å finne ut av hvem som skal ha pengene Robinho gir avkall på, ser den brasilianske stjernen fram til å spille med sitt idol, Ronaldo.

-  Han og jeg spiller i samme posisjon. Jeg og Ronaldo kommer til å gjøre store ting sammen, sier Robinho til Dagbladet.

Pelé ble rørt

 KIDNAPPET:  Robinho sammen med moren Marina Lima de Souza i hjemmet i Santos. Hun ble i fjor kidnappet og holdt som gissel i 41 dager inntil hun ble løslatt mot løsepenger. Foto: Scanpix
KIDNAPPET: Robinho sammen med moren Marina Lima de Souza i hjemmet i Santos. Hun ble i fjor kidnappet og holdt som gissel i 41 dager inntil hun ble løslatt mot løsepenger. Foto: Scanpix Vis mer

Brasil har investert mye i gutten med babyansiktet, som ble født 25. januar 1984. Robinho ble født inn i en fattig familie. Uten å overdrive, brukte han flere timer på fotball enn i sin egen seng. Fra han var liten spilte han på hvert gatehjørne i landsbyen São Vicente i staten São Paulo, der han vokste opp.

-  Jeg tilbrakte hele dagen i gatene. Jeg kom ikke engang hjem for å spise. Om natta spilte jeg hvor det var mulig. Kirkegården var et godt sted. Der ble vi ikke forstyrret, minnes Robinho.

Han var knapt blitt tenåring før hans underverker med lærkula var blitt kjent i det meste av Sør-Amerikas største land. Og det var en fotballegende som snakket ham inn blant de store. I 1999 hadde Pelé ansvaret for barne- og ungdomsavdelingen i Santos. Da Pelé så ham for første gang, hadde gutten bare 15 år på baken. Han var tynn - men smidig - og hans evner overrasket selv Pelé.

-  Han minte så mye om meg at det rørte meg til tårer, har Pelé sagt.

Udødelig rykk

Robinho husker godt sitt første møte med Pelé.

-  Han spurte meg om jeg brukte narkotika og om jeg fulgte skolearbeidet. Etterpå sa han at han gjerne ville møte mine foreldre, sier Robinho.

Fra det øyeblikket hadde selve kongen av brasiliansk fotball funnet sin kronprins.

Robinho rykket direkte opp til å trene med Santos\' førstelag. Bare ett år etter - som 16-åring - debuterte han i førsteelleveren. I 2002 var han med på å gjøre Santos til mestere for første gang på 20 år.

Nå manglet det nesten ikke annet enn et udødelig rykk à la Maradona under VM-kvartfinalen mot England i 1986. Også det leverte Robinho, i en avgjørende kamp mot Corinthians:

I det 37. minutt, på venstrekanten, drillet han rundt med alle. Veteranen Rogerio så ut som en klovn. Han kunne ikke gjøre annet enn å lage straffespark, som Robinho selv scoret på. Santos vant 3- 2 og dermed mesterskapet. En ny brasiliansk fotballperle var for alvor født.

Mest elsket

I Brasil er Robinho enda mer elsket enn Ronaldo og Ronaldinho, fordi han har holdt seg i hjemlandet lenger enn man kunne forvente. Men kidnappingen snudde opp ned på alt. Selv om han er under kontrakt med Santos fram til 2008, ville Robinho vekk.

-  Fansen vet godt at jeg har rett til å dra til Real Madrid. Hvis jeg må gi avkall på noen av mine rettigheter for å gjøre det, så er jeg klar for det. Jeg er ung og har en lang karriere foran meg, sier Robinho.

Nå er det spanjolenes tur til å nyte tryllekunstnerens finter.

-  Mitt spill er med fart og hurtighet i bevegelsene. Og ikke minst skal jeg sørge for å komme til avslutning, samt score mål. Slik vil jeg spille i Real Madrid, sier Robinho, som svarer like hurtig som fintene når vi spør hvor talentet kommer fra:

-  Det er Guds gave.

I fotballverden snakker de fleste om Robinho. Europa kan bare glede seg til å se ham i aksjon. Robinho har det morsomt hver gang han går på banen. Akkurat som han hadde det i støvete gater og på kirkegården i São Vicente.

TOK KAKA: Robinho og Kaka feirer et mål mot Hellas under prøve-VM. Brasil vant 3- 0.
AKROBAT: Brasils nye stjerneskudd Robinho demonstrerer brassespark på trening for landslaget.
SNART LAGKAMERATER: Robinho og Ronaldo kan snart bli lagkamerater i Real Madrid.