En real dose kynisme

Lyn viste fram fotballens beinharde realiteter og vant fortjent borte mot Tromsø.

(Dagbladet.no, Tromsø-Lyn 0-1): Sjelden har det vært sett mer kynisk spill på en norsk fotballbane enn det Lyn viste i seinkampen på Alfheim.

I pausen kom brasilianske Edmilson inn for Christoffer Dahl, og med det latinske innslaget på banen, kom triksene vi knapt har sett før på norske fotballbaner.

Fabrikering av frispark, uforklarlige skader og uendelig med brukt tid på hver eneste dødball. Alle midler for å få med seg tre poeng tilbake til Oslo, melde seg på i medaljestriden og å vise det norske folk i beste TV-tid hva fotball handler om på øverste hylle: resultater. Med en liten dose herlig kynisme.

Tromsø best

Tromsø gikk rett ut og tok kommandoen, og allerede i det andre minutt sto kampens beste spiller, Lyn-keeper Ali Al-Habsi, fram med en klasseredning.

Et overlegg fra høyre ble headet knallhardt mot mål av Ole Martin Årst. Al-Habsi parerte med en magisk enhåndsredning. For så å skli på det glatte underlaget og skape usikkerhet noen få sekunder seinere.

Kampen ble preget av begge deler: en briljant Al-Habsi og et sleipt underlag som gjorde Tromsøs offensive spill vanskelig å få til. Fordi pasningene spratt ut over dødlinja i stedet for å bli sendt inn foran mål.

Men Lyn var hele tida med. Jan Derek Sørensen og Mounir Hamoud utfordret TIL-forsvaret på den korte og kjappe farta. Øyvind Leonhardsen på de lange seige løpene.

Alle tre kom til farlige sjanser, men Årst brant den største: Leo spilte ballen svakt tilbake, Lars Krstian Eriksen sklei på det glatte underlaget og Årst kunne bare sette ballen i det lengste hjørnet. Utrolig nok sklei ballen utenfor.

- Etter planen

At Lyn hadde en plan foran dagens kamp, er det inge tvil om. Med Hamoud og Sørensen som dødelige våpen på kantene og Peter Markstedt som steinknuser på topp, var det duket for kontringer. Med solid defensivt spill i bånn.

Åtte minutter ut i omgangen mistet innbytter Edmilson ballen på midtbanen. Ballen endte helt bak hos Tommy Berntsen som spilte ballen direkte inn i det sårbare bakrommet til Tromsø. Akkurat da stakk Mounir ut av offside, for så å sette full pinne framover. Og alene med Knut Borch gjorde Mounir, som klisjeen heter, ingen feil.

- Vi var enige om å spille i bakrommet. Det scoret vi på, forklaret Leo med sitt bredeste smil til TV2 etter kampen.

For det ble mer og mer å smile av for Lyn-spillerne utover andreomgangen.

Tromsø skapte ikke én sjanse etter pause, mye på grunn av den allerede nevnte Lyn-kynismen. Mens det hele tida åpnet seg opp kontringsmuligheter regissert av en stadig voksende Edmilson.

Og kampen sett under ett burde det snarere stått 2-0 til Lyn da fire minutters overtid var unnagjort.

Både Edmilson og Sørensen hadde sjanser alene med Borch, men Lyn gjorde scoret ikke flere mål enn de trengte. Akkurat som de har gjort de siste tre kampene som alle har endt 1-0.

Cupen neste

I Lyn er det nå bare fryd og gammen. Med fem serierunder igjen er det fem poeng opp til RBK på serietoppen. Og på torsdag venter Lillestrøm i cupen.

- Vi har det veldig morsomt nå. Vi har veldig mye å spille for og neste kamp er semifinalen i cupen. Klart vi koser oss, sier Leonhardsen.

Tromsø på sin side mistet en gylden sjanse til å ligge a poeng med Rosenborg. Men nok en gang sviktet maskineriet da det gjaldt som mest.

- Ingen ting å si på viljen, men vi får ikke til det offensive spillet vårt i det hele tatt. Det blir urytmisk. Vi har ingen ting å skylde på. Vi spiller en dårlig kamp, oppsummerer TIL-assistent Otto Ulseth.

LANGE LØP: Leo spilte en strålende kamp for Lyn. Nå venter semi'n i cupen for Drillos-profilen.