En real juniortabbe

Vinterens juniortabbe ble gjort av OL-ledelsen utenfor sporet. I løypa var yngstemann Petter Northug jr. best

PETTER NORTHUG JR. måtte ta seg en trøstetur i skogen for å komme over at han ble vraket fra OL-troppen. Sånt er til å skjønne når sportens største norske talent ikke får lov til å vise hva han er god for i sportens største konkurranse.

Det er historisk sus over den reaksjonen også.

For ikke så mange år siden pleide norske langremnsløpere å stikke til skogs når motgangen ble for tung å bære, og de kunne bli der lenge.

Den gangen krevde ikke sponsorer, markedsførere, PR-rådgivere og betalende TV-selskap at løpere skulle være tilgjengelige for å dele følelsene sine med alt folket, og sporten hadde ledere som erkjente at når du er god nok så er du også gammel nok.

Derfor dro Oddvar Brå og Bjørn Dæhlie til OL som ferskinger.

Og når jeg trekker inn slike navn skjønner du kanskje hvilken klasseløper Petter Northug jr. kommer til å bli uansett om han kommer til Torino.

LANDSLAGSTRENER Krister Sørgård skjønner garantert enda mer.

Han har hatt en stødig hånd med langrennsgutta, og skal hverken utfordres på resultater eller holdninger. Under Sørgårds ledelse framstår dette laget akkurat slik de beste utøverne i nasjonalsporten helst skal være: Utadvendte, omgjengelige og garantert i form til de viktigste løpene.

En real juniortabbe

Stort bedre kunne ikke folkesporten langrenn ha blitt ledet.

Og dessto vanskeligere er det å forstå vrakingen av den unge norgesmesteren.

FOR NÅ gjør ikke langrennsledelsen det lett for seg selv:

- Selv med en verdenscupseier ville ikke Northug vært aktuell for OL-deltakelse, sier Sørgård til langrenn.com.

Det er en uttalelse det skal bli vrient å forsvare logikken i. La gå at langrennsledelsen tidligere i sesongen har hatt helt andre planer enn OL for det unike talentet til Petter Northug jr., men selv i en nøye strukturert langrennssesong må det være plass for endringer.

Det er jo nettopp kravet til kjapp endring som er budskapet i den moderniseringen sporten har gjennomgått de siste årene. Det holder ikke å stikke til skogs og tro at verden har forandret seg når du sniker deg ut igjen blant folk. I dag fyller Petter Northug jr. hele rampelyset foran det store TV-publikummet, og de vil se mer.

Helst fortest mulig i Torino-OL.

SKIFOLKET har noen gode sportslige grunner til å kreve akkurat det. Duathlon framstår ikke som noen stor norsk øvelse i vinter. Til det har vi for svake spurtere i fristil. I hvert fall så lenge Tore Ruud Hofstad sliter med å henge med i den klassiske åpningen.

Tilsynelatende er Frode Estil nærmest en medaljemulighet, men han vet han ikke er best. Northugs sprintoppvisning på den siste kilometeren i Kongsberg-NM var omtrent så overlegen som 20-åringen pleier å være i intervalltreningen mot Estil.

I tillegg gjorde Petter taktiske valg underveis som viser at han mestrer dynamikken som denne nye øvelsen tilfører langrennssporten.

Det er derfor veteranen gjerne vil ha treningskameraten med til Torino.

DET ER mange år siden en norsk intern kamp om OL-plasser til slutt ble OL-gull. Det er ikke noen grunn til å si at det er gullet det står om i dag heller.

Å ta med Petter Northug jr. til OL er mer å forstå de små grepene som sikrer nasjonalsporten fortsatt bred folkelig appell.

De beste idrettsledere har teft også for det store publikummet som betaler moroa.

Da er det smart å rette opp denne tabben ved å ta med Northug i siste OL-uttak.