FLOTTERE BLIR DET IKKE: Norsk idrett på sitt beste. Edvald Boasson Hagen på vei opp mot Fløyen i Bergen under temporittet i VM 2017. Det ble dyrt for byen, men stoltheten varer. FOTO: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FLOTTERE BLIR DET IKKE: Norsk idrett på sitt beste. Edvald Boasson Hagen på vei opp mot Fløyen i Bergen under temporittet i VM 2017. Det ble dyrt for byen, men stoltheten varer. FOTO: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Sterk kritisk NTNU-rapport om sykkel-VM 2017

En ren skandale. Men Bergen tilgir alt

Sykkel-VM var en skandale i ledelse og økonomi. Bergenserne er heldigvis like stolte uansett.

DEN grundige studien om Sykkel VM 2017 fra idrettsforskerne på NTNU er en trist avdekking av manglende kompetanse og holdninger i ledelsen bak dette arrangementet, men også fortellingen om en makeløs by:

  • For bergenserne angrer visst ingen ting.

Selv om Sykkel-VM i Bergen forlengst har slått seg konkurs, det mangler nær 40 millioner kroner i boet og kostnadene for samfunnet blir omtrent ti ganger så høye, er følelsen i byen styrket om at alt dette egentlig var flott.

Rapporten forteller at mens 61 prosent av bergenserne før VM knyttet begrep som «stolthet» og «folkefest» til mesterskapet sitt, er den andelen nå etter alle avsløringene steget til fantastiske 81 prosent.

Det forteller både om en spesiell by og den kraften som ligger i slike felles opplevelser.

DET er nettopp den opplevelsen forskerne bak denne sterk kritiske rapporten tar med seg når de lakonisk konkluderer gjennomgangen med utsagnet " noen ganger kan man være veldig fornøyd med en opplevelse, men samtidig såpass mett av den at man ikke ønsker gjentakelse."

Bergen er splittet i synet på om de skal gjøre noe sånt igjen, men det er slett ikke den økonomiske fiaskoen i sykkel-VM som har skremt byen. Ifølge de lokale spørreundersøkelsene som ligger ved rapporten, er ikke bergenserne blitt mindre overbevist om at denne moroa var verdt prisen:

  • Mens 33 prosent var positive til å bruke pengene før VM, er tallet nå steget til 35 prosent.

På samme vis har oppfatningen av at dette var en flott opplevelse økt fra 50 prosent i ukene før VM til 67 prosent nå som nesten hele regningen er kommet på bordet.

Mens den økonomiske fiaskoen er blitt stadig tydeligere, har også bergenserne blitt mer villige til å betale for slike felles opplevelser. Det er et interessant innspill i debatten om hvilke sportsopplevelser Norge skal ta seg råd til.

MEN et minimumskrav er fortsatt at festene må være skikkelig styrt. Der er rapporten knallhard mot holdningene og kvalifikasjonene til den daværende ledelsen av Norges Cykleforbund (NCF) som kom rett fra et stort underskudd i sitt forrige forsøk på å arrangere et internasjonalt mesterskap i Norge. VM i Bergen var jo tenkt å dekke opp de økonomiske forpliktelsene fra terreng-VM på Hafjell 2014. I stedet endte alt med en ny, større økonomisk baksmell for sporten.

Eks-sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen i dobbeltrollen som daglig leder av VM, blir særlig kritisert for ikke å ha vært nok til stede i byen og for sin overoptimistiske ledelse av prosjektet.

SAMTIDIG er forskerne opptatt av å unngå forklaringer knyttet til enkeltpersoner. Det spesielle med denne rapporten er at disse granskerne har fått være med arrangørene helt fra noen måneder før selve mesterskapet. Desto mer teller forklaringene de kommer med i etterkant.

Den triste økonomiske fortellingen om Sykkel-VM 2017 handler mest om daglig ledelse uten nok kunnskap og personale til å takle et så stort arrangement, interne motsetninger i sykkelledelsen, et VM-styre uten full kontroll, dårlig samarbeid mellom de ulike aktørene og et flott prosjekt som med sine urealistiske forhåpninger underveis fanget de involverte i for mange feilaktige beslutninger.

I den interessante gjennomgangen av alt som gikk galt, har NTNU-forskerne med denne banebytende studien laget en ABC til hjelp for de arrangørene som i framtida skal prøve å skape nye norske folkefester.

SELVE rapporten lar denne gangen ingen stå igjen med noe ære.

Bortsett fra Bergen da som på ulikt vis ble sittende med mange av de ubetalte regningene.

Men som fortsatt er stolt av festen sin.