En riktig god fotballopplevelse

Det er grunn til å være litt ekstra rause med Stabæk om dagen.

DISKET OPP: Mikkel Diskerud scoret andremålet da Stabæk slo Tromsø 2-0. Foto:  Erlend Aas / SCANPIX
DISKET OPP: Mikkel Diskerud scoret andremålet da Stabæk slo Tromsø 2-0. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer

||| FORNEBU (Dagbladet.no): Å bli seriemester i Tippeligaen har nesten vært en risikosport de siste sesongene. Siden Rosenborg avsluttet sin endeløse seiersrekke i 2004, har bare én vinner klart å følge opp på medaljeplass året etter. Det var VIF i 2006. Ellers har RBK selv blitt nummer 5 og 7, Brann nummer 8, mens Stabæk ennå kaver på nederst del av tabellen.

Det i seg selv er en bra nok grunn for å unne Bærumslaget fortsatt framgang etter denne greie 2-0-seieren over Tromsø. Norsk klubbfotball kommer aldri til å få internasjonal framgang hvis ikke de ulike seriemesterne sånn nogenlunde klarer å følge opp prestasjonene over flere sesonger.

I tillegg er det Stabæk som staker opp den dristigste ruta mot en sterkere norsk fotball.

EN TING er at klubb og kommune har fått bygget såpass storslått at Fornebu Arena fortsatt er i finaleheatet om å få arrangere Internasjonal Grand Prix neste vår. Langt viktigere er det at landets første publikumshall for toppfotball holder nivå for sporten på en kveld der den var tippet å få trøbbel.

Det var en strålende junikveld da hjemmelaget fikk med seg de poengene klubben trengte aller mest, men i tillegg fikk Stabæk med seg over 8000 av lokalbefolkningen innendørs på et tidspunkt da denne norske stammen har hatt rykte på seg for å ha et ganske annet tidsfordriv enn å se fotballspillerne sine slite seg oppover tabellen.

Da holder selve underholdningsproduktet innendørs fotball.

NÅR hjemmespeakeren kan avslutte fotballkampen med å minne om en førpremiere på den siste utgaven av «Terminator» på en kino nær deg, skjønner du at selve det norske fotballproduktet er i endring og at det er Stabæk-folket som ligger lengst framme.

Men samtidig er de ikke lenger fra den blaa grasrota at speakeren denne kvelden også har rukket å gratulere en av de frivillige med 30-årsdagen og minnet folk om å klappe litt ekstra for dugnadsgjengen på 150 stykker som gjør at arrangementet går rundt.

Det siste er det forresten all grunn til. Stadionbefolkningen på Fornebu Arena er usedvanlig vennlig, og gir enda en grunn til å gjøre det til en vane å få med seg Stabæks hjemmekamper.

FOR det er vanebygging dette er snakk om. Som alle de andre topplagene er Stabæks tynnslitte økonomi i lengden avhengig av at det å gå til kamp setter seg som en sosial tradisjon over hele Bærums-bygda.

De nye norske fotballbedriftene selger opplevelser. Uansett de stadig skiftende innpakningene, er det hele inntrykket som til slutt avgjør. Da er smilene viktige nok, kjentfolks bursdager helst ikke til å glemme og målene langt mer betydningsfulle enn sideforskyvningene som ikke satt.

SLIK ble det en ekstra god innendørsdag på Fornebu. Du trengte ikke ha så veldig klarsynte trenerøyne for å se at de regjerende seriemesterne fortsatt ikke ligner sitt aller beste 2008-jeg, men det var likevel enda lettere å se de to scoringene.

De var av den typen perler som den absolutt utadvendte Stabæk-ledelsen alltid har likt å smykke seg med, og det er dem vel unt:

•• 1-0-volleyen fra Daigo Kobayashi lignet de You Tube-videoene som lå ute på nettet før han dumpet ned i Bærum sist vinter.

•• 2-0-volleyen fra Mikkel Diskerud etter en overlegen lett touch på brystkassa så akkurat ut som det fotballeventyret han kanskje kan bli.

En ambisiøs leverandør av flotte sportsopplevelser trenger slike målscorere enda mer enn de trenger å bli minnet om at japanske Kobayashi fortsatt er en skjør sommerfugl i det fysiske tordenværet på norske Tippeliga-baner og at tenåringen Diskerud ennå ikke vurderes god nok til å få starte en avgjørende hjemmekamp.

DET er ingen grunn til å henge seg opp i den avgjørelsen. De regjerende seriemesterne har stokket seg gjennom så mye av årets sesong at det er lett å skjønne at de sportslige probleme stikker dypere enn å velge rett startoppstilling.

Fortsatt ser heller ikke klubben ut som noen medaljekandidat, men den ser ut som å ha festet seg som en lokal størrelse sterk nok til å dra Bærums-folket inn i fotballopplevelsen sånn cirka hver fjortende dag.

Det er en vane som over tid kommer til å bli bra for alle som ønsker en jevnere utvikling av norsk klubbfotball. Da er det bare å heie videre på Stabæk.

VIKTIG SEIER: Stabæk klatret forbi Bodø/Glimt, Viking og Tromsø med seieren over nettopp TIL. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
VIKTIG SEIER: Stabæk klatret forbi Bodø/Glimt, Viking og Tromsø med seieren over nettopp TIL. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer