STOR IDRETT: 800 meter-løpet til David Rudisha var et av de store sportslige høydepunktene under Bislett Games da kenyaneren slo legendariske lord Sebastian Coes banerekord med en tid på 1.42.04.
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
STOR IDRETT: 800 meter-løpet til David Rudisha var et av de store sportslige høydepunktene under Bislett Games da kenyaneren slo legendariske lord Sebastian Coes banerekord med en tid på 1.42.04. Foto: Lise Åserud / SCANPIXVis mer

En sånn magisk Bislett-kveld

Stevnet som gjør norsk friidrett til klasseidrett.

||| DET var bare et tilfeldig vindkast fra Oslofjorden som gjorde at Bislett gikk glipp av en 100 meter rekord i stil med resten av rekordrekka på en av idrettens store stadion. For Asafa Powell var nok 0.1 sekundermeter for mye i ryggen til å løpe videre med -- dette var sånn omtrent den 68.ende gangen han sprintet under 10 blank -- men for Bislett hadde vakre 9.72 passet fint.

Dette er en bane for det som er vakkert av idrett.

RIKTIG PENT var det forresten uansett underkjent tid. Fra Powell skjøt ut av startblokkene og ble borte for resten av gjengen med verdens raskeste menn, var det lett å se at dette var et klasseløp selv etter hans egen målestokk.

Kanskje hadde sogså Usain Bolt fått trøbbel rett over klokka ni denne Oslo-kvelden? Dette kunne ha blitt en klassiker på linje med alle de historiske langløpene på denne banen.

Men ett av verdens beste sprintløp ble det uansett.

TRADISJONELT er det de ulike langdistansene som har gitt denne stadion ryktet om hva som kan skje inn mot svale nordiske sommernetter. Det gikk fort der også, men den beste godkjente tida kom på 800 meter.

Den løp kenyaneren David Lekuta Rudisha på 1.42.04; suverent årsbeste i verden, og ikke minst godt under Sebastian Coes gamle bestenotering fra Bislett.

MAGISK: Asafa Powell var bare et tilfeldig vindkast fra Oslofjorden som gjorde at Bislett gikk glipp av en 100 meter rekord i stil med resten av rekordrekka på en av idrettens store stadion, skriver Esten O. Sæther etter jamaicanerens magiske løp på 9.72 i marginalt for sterk medvind.Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
MAGISK: Asafa Powell var bare et tilfeldig vindkast fra Oslofjorden som gjorde at Bislett gikk glipp av en 100 meter rekord i stil med resten av rekordrekka på en av idrettens store stadion, skriver Esten O. Sæther etter jamaicanerens magiske løp på 9.72 i marginalt for sterk medvind.Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer

Det tok 31 år å slå den rekorden, og etter så lang venting er det grunn til å være ærlig:

•• For oss er ikke mellom -og langdistanse hva det var.

Der Coe var en bejublet internasjonal sportsstjerne, er David Lekuta Rudisha langt fra det samme. Han er vel heller Rudisha, hvem?

EN OG ANNEN statistiker kan opplyse at det bare er tre menn i verden som noensinne har løpt to runder fortere enn denne kenyaneren, men i kampen om vår oppmerksomhet hjelper det lite. For europeiske idrettskultur har østafrikanernes totale dominanse på de lange løpene fjernet det meste av identiteten. Der vi fortsatt lar oss imponere av den vestafrikanske sprintstyrken, får afrikanske distanseløpere helst holde på for seg.

Det er synd fordi vi på den måten går glipp av en av de sterkeste idrettslige utviklingene; til og med en som er tilnærmet dopfri. Sebastian Coe var selv på Bislett som sjef for London-OL 2012 og snakket på seminar på forhånd om nødvendigheten av å slippe fram de ulike lokale idrettskulturene. London kommer til og bli en sjelden multikulturell idrettsfest, og fikk i sin tid lekene nettopp fordi Coe selv var så klar i begrunnelsen på hvorfor dette er et viktig arrangement:

•• Det gjelder å vise fram en idrett som gjør at unger får lyst til å leke sport.

Da er det bare bra at de ulike øvelsene og de ulike idrettene gir forskjellige sjanser til kulturelle særpreg.

OPPLØFTENDE: Sett med norske øyne var Christina Vukicevic' sesongåpning veldig oppløftende. Hekkeløperen holdt godt følge med verdenseliten i sin første internasjonale test i EM-sesongen.Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
OPPLØFTENDE: Sett med norske øyne var Christina Vukicevic' sesongåpning veldig oppløftende. Hekkeløperen holdt godt følge med verdenseliten i sin første internasjonale test i EM-sesongen.Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer

MIDT gjennom denne utviklingen har altså Bislett bestått som en friidrettsstadion i verdensklasse. Det er en prestasjon det er grunn til å minne om; også etter en utgave med fulle tribuner og god underholdning.

Det er magien i dette stevnet som gjør at norsk friidrett på tross av en ganske slunken tilstrømning fortsatt har sine øvelser. Andreas Thorkildsen kan kanskje forklares inn i den norske spydtradisjonen; han er uansett formidabel. Like spennende er det å se framgangen til samboer Christina Vukicevic.

I sesongdebuten var hun tett på verdenseliten, og et bra eksempel på at toppidrett helst er en miks av ulik arv og kultur. Fra å være et produkt av et innflyttet idrettskyndig familieforetak, har Christina vokst til en av bærerne av en ny norsk friidrettstradisjon. 100 meter hekk har ikke akkurat vært nasjonaløvelsen, men hvorfor ikke?

VED HJELP av rett rekruttering i et stadig mer sammensatt norsk samfunn, forandres idretten vår. Friidretten har for eksempel kommet på offensiven med rekrutteringen igjen og hadde 500 små deltakere til det gjenoppståtte Donald Duck-lekene marsjerende på Bislett før moroa startet denne kvelden.

Egentlig er det vel i den gruppa det beste fortsetter. Bra norsk idrett er bare mulig så lenge noen driver trofast over tid. Sånn er det ikke tilfeldig at en 31 år gammel banerekord faller samtidig som Bislett-arrangørene leverer enda en magisk kveld.

En eller annen gang tryller dette nok også fram 9.72 med godkjent medvind av en norsk løper.