SYNES SNART Foreløpig er det vrient å se 17-årige Ole Christian Wendel (i forgrunnen) øverst på resultatlistene i kombinert, men det er likevel riktig å sende ham til OL. Foto: Heiko Junge / Scanpix
SYNES SNART Foreløpig er det vrient å se 17-årige Ole Christian Wendel (i forgrunnen) øverst på resultatlistene i kombinert, men det er likevel riktig å sende ham til OL. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

En sårbar norsk OL-tropp

Det er enda en grunn til å sende de yngste til Vancouver.

||| DET er bare fire år siden Petter Northug ikke ble tatt ut til OL fordi han visstnok var for ung. Stort dårligere begrunnelse for et uttak har ikke vært gitt i norsk toppidrett på en stund, og det bør være lenge til neste gang en nedre aldersgrense brukes i vinteridrettene for å holde de største talentene unna de aller største opplevelsene.

Stadig fornyelse er en forutsetning om Norge skal beholde posisjonen som en ledende nasjon i de fleste vinterøvelsene, og bare noen uker før OL-start virker det tynt under den skinnende overflaten:

•• Det kan fortsatt bli mange norske gull i Vancouver, men neppe mange norske gullvinnere i de individuelle øvelsene.

Det er en grunnleggende utfordring for et idrettsland med ambisjon å være best i verden i vinteridrett.

SÅNN er det typisk at langrennsledelsen tar ut en skiskytter på OL-laget dagen etter at Petter Northug igjen forsikrer at han helst vil gå alle seks konkurransene.

Norsk herrelangrenn har tilsynelatende bare ett trygt vinnernavn uansett stilart, terreng eller øvelse. Fra 10 til 50 000 meter er Northug suverent best. Det i seg selv er bare moro. Nivåforskjellen blir først problematisk når den avdekker gjennomgående svakheter innen den tradisjonelt sterkeste norske idrettsgrenen.

dårlig stell er det fortsatt ikke, men troppen drar likevel til OL med et par spørsmålstegn:

•• Hvorfor klarer langrennsmiljøet seg fortsatt ikke uten skøytehjelp fra skiskytterne? Det er flott at samarbeidet mellom to konkurrerende idretter går ganske prestisjeløst, men det er ennå mangel på egne fristilseksperter blant distanseløperne rett under Northug-nivå. Med unntak av Tore Ruud Hofstad og Tord Asle Gjerdalen har Norge vært langt unna verdenseliten de siste årene. Blir Petter syk under OL kan det fort bli to skiskyttere som avslutter herrestafetten.

•• Hvorfor er hegemoniet i klassisk langrenn brutt? Mens Northug har tatt inn de beste internasjonale spesialistene i et jafs, er den tradisjonelle norske dominansen sporløst forsvunnet. Vi kommer nok til å stille et godt lag på den avsluttende 5-mila, men på de andre klassiske øvelsene gir stilarten ingen fordel lenger.

Bortsett fra sprinterne Ola Vigen Hattestad og Øystein Pettersen, har herrelangrenn egentlig ingen andre medaljekandidater enn Petter Northug. Og i sprint er det tross alt bare ett individuelt gull.

DETTE bildet av en svært liten potensiell norsk vinnergruppe går igjen i alle øvelsene. Jentelangrenn har Marit Bjørgen, kombinert Magnus Moan og alpint Aksel Lund Svindal, mens det strengt tatt ikke er noen norske favoritter hverken i hopp eller i skøyter.

Bare skiskytterne stiller med et komplett lag med to klare gullkandidater i Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen, pluss et par lagkamerater som også kan vinne med et maksimalt løp. Desto bedre at skiskytterne forlengst har laget klart og at OL-troppen inneholder ganske unge Tarjei Bø.

For miljøer som både fører an i utviklingen av idretten sin og tenker langsiktig dominanse, kan det nesten ikke være annerledes. Lagene til de viktigste konkurransene må hele tida settes opp med tanke på neste steg. Det gjør for eksempel 21-årige Bø selvskreven i konkurranse med 36-årige Frode Andresen.

MÅLT på den måten er det også flere fine eksempler i køen bak den lille norske gullrekka. I skøytetroppen er det helt riktig gitt plass til Fredrik van der Horst (20), Hege Bøkko (18) og Sverre Lunde Pedersen (17), mens kombinertlaget har med 17-åringen Ole Christian Wendel.

Sist vinter vant Oslo-gutten NM-gull i tre forskjellige øvelser (kombinert, laghopp og 10 km langrenn) på en eneste helg, og har vist den type spesielt talent som gjør det viktig å få OL-erfaring så fort som mulig:

- En eventuell tur til Vancouver er bare en bonus, sa en beskjeden tenåring etter triumfene den gangen, men tok feil.

For norsk vinteridrett med verdensambisjoner er slike uttak en nødvendighet.