En seier for risikofotballen

Mens spillerne var på laksemåltid i det norske handelskammeret og SMS-gratulasjonene haglet inn, gikk Åge Hareide til videoanalytiker Øivind Larsen. For å se om gratulantene snakket sant?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

HONGKONG (Dagbladet): - Det er hyggelig med positive reaksjoner, sier Norges landslagsdebuterende trener til Dagbladet.

- Selvfølgelig setter jeg pris på alle de meldingene som kommer. Og like viktig som 3-0 over Sverige var måten det skjedde på.

- Det var en seier etter min plan og mitt hode.

To sekunder inn i Åge Hareides første landskamp slo Ståle Stensaas en giga-langball til, ja akkurat, en Flo (Håvard). Etter det kom det en til. Men så, helt plutselig og nærmest som på kommando, var det slutt.

Resten av kampen, det vil si de neste 85 minuttene, handlet om framtida.

- Det der med de langballene var helt bevisst for å få Sverige litt bakover på banen, sier Åge Hareide. - Resten handlet om vårt eget spill. Og vi fikk til det i første omgang - vi ble jo bare bedre og bedre.

- Spør du meg, så mener jeg det så fint ut.

Stor risiko - stor seier

Tre mål på crossballer fra kantene var imidlertid langt mer enn det sjøl Åge Hareide hadde våget å håpe på. En seier over Sverige, ja vel, men periodevis spillemessig utklassing og tre praktscoringer - aldri verden. Men lykken sto den vågale bi på Hongkong Stadium denne kinesiske nyttårsaftenen - det var risikofotballen som vant.

Resten handler om å lære.

- Mye av det vi gjorde i løpet av kampen må vekk, sier Hareide.

- Mot bedre motstandere ville vi selvfølgelig blitt straffet. Men gir du ikke fotballspillere lov til å prøve å spille fotball, så vil de heller aldri lære å spille fotball.

- Og det vi driver med akkurat nå handler om læring.

Skal rundt

Det er lenge siden vi har hørt en utenlandsk landslagssjef si at Norge var overlegne. Men det var akkurat det Lars Lagerbäck sa i går. Og spesielt la han vekt på de norske kontringene. De som til slutt drepte svenskene.

- Det er det som er så artig, sier Åge Hareide.

- At vi fikk til det det vi snakket om og som er målet med vår spillestil. For vi skal skape flertall på kantene, vi skal rundt og vi skal slå gode innlegg foran mål.

Akkurat slik Jan Derek Sørensen gjorde det to ganger og Ståle Stensaas én.

- Artig med Derek som viser at han fortsatt kan. Og med Ståle som spiller internasjonalt - han går jo framover og gjør seg til angrepsspiller. Og med gode avsluttere i enden av gode innlegg så blir det mål.

TAKK: Seier og praktfotball fra Norge i Åge Hareides første landskamp. Her takker han Vikings Brede Hangeland etter 3-0-seieren over Sverige.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer