FINN ÉN FEIL: Én skremt telemarking omringet av gale tyrkere. Bård Tufte Johansen fikk en smakebit på tyrkisk tribunekultur da han satt ringside under Fenerbahces hjemmekamp mot Galatasaray. Derfor misunner han ikke akkurat stadionspeakeren som feilinformerte Fenerbahce-fansen om at de var blitt seriemestere søndag. Foto: NRK
FINN ÉN FEIL: Én skremt telemarking omringet av gale tyrkere. Bård Tufte Johansen fikk en smakebit på tyrkisk tribunekultur da han satt ringside under Fenerbahces hjemmekamp mot Galatasaray. Derfor misunner han ikke akkurat stadionspeakeren som feilinformerte Fenerbahce-fansen om at de var blitt seriemestere søndag. Foto: NRKVis mer

- En selvmordsaksjon av speakeren

Bård Tufte Johansen om meldingen som fikk Fenerbahce-fansen til å gå amok.

||| (Dagbladet): I dokumentarserien «Fotballkrigen» reiste Bård Tufte Johansen og besøkte verdens mest intense og hatske lokaloppgjør.

Ett av stoppestedene var Fenerbahces hjemmearena Sukru Saracoglu, der han ifølge Dagbladets anmelder så «direkte redd ut» flere ganger gjennom matchen. 

Det spørs hva komikeren ville tenkt om han satt ringside i går kveld, da fansen gjorde stadion om til en slagmark etter at speakeren feilaktig annonserte Istanbul-klubben som tyrkisk seriemester. I stedet var det outsideren Bursaspor som stjal gullet.

- Var på bristepunktet
Tufte Johansen priser seg i hvert fall lykkelig over at han ikke er i stadionspeakerens sko.

- Er det ett sted i verden hvor det ikke skal være noe feilinformasjon, er det vel der. Av alle stedene jeg har vært var vel det plassen hvor jeg følte at ting hele tiden var på bristepunktet. Det eksploderte bare en spiller sparket til cornerflagget. Så dette høres ut som en selvmordsaksjon fra speakeren. Men det måtte ha vært en fantastisk opplevelse hvis du bare kunne vært på en trygg plass - dersom det går an, sier han til Dagbladet.

RASENDE: Fansen gikk amok da de først fikk vite at Fenerbahce var blitt seriemester, for deretter å få kontrabeskjed. Foto: EPA/TOLGA BOZOGLU
RASENDE: Fansen gikk amok da de først fikk vite at Fenerbahce var blitt seriemester, for deretter å få kontrabeskjed. Foto: EPA/TOLGA BOZOGLU Vis mer

En trygg plass gjør i hvert fall stadionspeakeren lurt i å oppsøke.

Den tyrkiske fansen har rykte på seg for å være blant de mest fanatiske i verden, noe Tufte Johansen fikk merke da han så hatoppgjøret Fenerbahce - Galatasaray sammen med hjemmefansen.

- Hva ville du gjort om du var ansvarlig for en sånn tabbe?

- Hva kan man egentlig gjøre. Jeg tror han er i reell fare, og det hjelper ikke å si unnskyld heller. Han bør nok ikke stille opp i noen medier, han bør ligge lavt og ikke bli gjenkjent. Folk som har gjort så dumme ting i Tyrkia før har måttet forlate landet. Graeme Souness (tidligere Galatasaray-trener) plantet Galatasaray-flagget i midtsirkelen på hjemmebanen til Fenerbahce, og det var bokstavelig talt mange som ville drepe ham. Det skjønte han ikke, sier han.

Går barbeint ut fra stadion
Selv valgte Bård å ta en humoristisk distanse til Fenerbahce-fansens oppførsel på tribunen, som da han begynte å synge «På låven sitter nissen» mens resten sang unevnelige ting om motstandernes mødre.

EN SLAGMARK: Slik så Sukru Saracoglu ut etter Fenerbahce-fansens herjinger. Foto: AP Photo/Ibrahim Usta
EN SLAGMARK: Slik så Sukru Saracoglu ut etter Fenerbahce-fansens herjinger. Foto: AP Photo/Ibrahim Usta Vis mer

Fenerbahce-fansen likte også godt å kaste inn ting på banen. I går haglet det steiner og flasker mot politiet, men Tufte Johansen mistenker at det også fløy en del andre gjenstander gjennom lufta.

- De har jo en lei tendens til å kaste mye. De kaster skoene sine og går barbeint ut fra vanlige kamper. Det er egentlig bare lov å ha med seg nøkler og mobiltelefon inn, for de regner ikke med at folk kaster slike ting. Men på utsida selger de gamle mobiler som du kan kaste, forteller han.

Selv den mektige McDonald's-kjeden har måttet gi tapt mot den lidenskapelige Fenerbahce-fansen.

- Utenfor Fenerbahces sin stadion åpnet de en McDonald's-restaurant , men de har jo de samme fargene som Galatasaray. Så dermed raserte Fenerbahce-fansen restauranten. I dag er den vel den eneste i McDonald's-kjeden som ikke har de ekte fargene, sier Bård Tufte Johansen.

Verdens beste på demontering
I går var det Fenerbahces egen stadion som ble rasert, da illsinte supportere kastet rev av setene og kastet dem inn på banen. Enkelte seksjoner av tribunen ble også satt i brann.

GLAD I KASTE GJENSTANDER:  - På utsida (av stadion) selger de gamle mobiler som du kan kaste, forteller Bård Tufte. Foto: EPA/TOLGA BOZOGLU
GLAD I KASTE GJENSTANDER: - På utsida (av stadion) selger de gamle mobiler som du kan kaste, forteller Bård Tufte. Foto: EPA/TOLGA BOZOGLU Vis mer

- De er best i Europa på å demontere stadion på kort tid. Du kan ikke bli annet enn imponert over tiden fra dommeren blåser av til tribunen er demontert.

- Hvordan opplevde du det å være til stede der?

- Det var et fantastisk sted, og en stemning du ikke opplever andre steder. Det er så intenst, og vanskelig å beskrive med adjektiver, du må være der for å kjenne det. Men du merker at det kan gå galt. Det er så mye sinne at det ikke skal mye til før det smeller.

- Av alle kampene du besøkte, var Fenerbahce - Galatasaray den med mest trøkk?

- Det var den mest intense og skumleste kampen. Alle andre risikokamper spilles på formiddagen, men her snakker vi et muslimsk land hvor de ikke drikker, og derfor spiller de på kvelden. Men det hjelper ikke så mye, fastslår Bård Tufte Johansen.

MÅTTE TILKALLE BRANNVESENET: Brannmannskaper måtte slukke brannene som Fenerbahce-fansen startet på sin egen stadion. Foto: EPA/TOLGA BOZOGLU
MÅTTE TILKALLE BRANNVESENET: Brannmannskaper måtte slukke brannene som Fenerbahce-fansen startet på sin egen stadion. Foto: EPA/TOLGA BOZOGLU Vis mer