VRIEN SESONG:  Ronny Deila og Strømsgodset står foran en vanskelig oppgave etter fjorårets seriegull. To uker før ny sesong starter tapte laget 1 - 6 hjemme mot Vålerenga. FOTO: Vegard Grøtt / NTB scanpix.
VRIEN SESONG: Ronny Deila og Strømsgodset står foran en vanskelig oppgave etter fjorårets seriegull. To uker før ny sesong starter tapte laget 1 - 6 hjemme mot Vålerenga. FOTO: Vegard Grøtt / NTB scanpix.Vis mer

En seriemester for fall

51 ekle minutter for Strømsgodset.

RONNY DEILA; norsk klubbfotball sin flinkeste trener, er vanligvis en kar det er lett å snakke med. I dag strøk han rett i garderoben etter 1 - 6 mot Vålerenga hjemme på Marienlyst uten å bruke tid på ventende mikrofoner. Først en stund etterpå snakket han om hvor flaut dette tapet var.

Det var kanskje like greit. Noen ganger blir ord overflødig også i denne leken. Som for eksempel når de regjerende seriemesterne på 51 minutter slipper inn seks mål mot et VIF-lag som ikke akkurat oste av kvalitet den første drøye halvtimen.

I løpet av disse scoringene ble gjestene selvsagt adskillig bedre, men likevel ikke så gode at det forklarer dette sensasjonelle resultatet.

Det gjør bare det ekle glimtet av en seriemester for fall.

SIST sesong falt ikke Strømsgodset en eneste gang på hjemmebane i serien.:

•• På 15 kamper ble det 13 seire og to uavgjorte med en målforskjell på 40 - 12.

Og om ikke det i seg selv var imponerende nok:

•• Dette er banen der den klart beste norske klubbfotballen er blitt spilt de siste sesongene.

Nå prøver Godset å spille akkurat på den samme måten, men kommer til å få en real utfordring.

FOR det som i hvert fall var synlig i en kamp der resultatet ellers kunne bli som det ville, var hjemmelagets sårbarhet i midtforsvaret. Uten fjorårets stopperduo Kim Andre Madsen og Jørgen Horn (begge skadet) og uten Stefan Johansen (solgt til Celtic) som en effektiv skjerm og en sikker ballfordeler foran dem, lever Godset adskillig farligere med spillestilen sin:

•• Det er alltid mer utfordrende å holde ball i laget. Spesielt når laget ditt er i oppbyggingsfasen.

Akkurat det er og blir Strømsgodsets posisjon som den tydeligste og fattigste spillutvikleren i norsk toppfotball.

MOT Vålerenga holdt det en drøy halvtime. I denne perioden var det klasseforskjell mellom lagene. Riktignok ikke i målsjanser, men i tilnærmingen til spillet:

•• Der gjestene slo unna uten adresse, gikk Godset rett inn i det vante offensive mønsteret sitt med 19 år gamle Martin Ovenstad i nøkkelrollen til Stefan Johansen.

Slik kunne 1 - 0 ledelsen se ut som en keepertabbe av Gudmund Kongshavn, men scoringen var egentlig først og fremst et eksempel på
hvor effektivt Godsets gjennomarbeidete ballhold selv på en rufsete angrepsdag åpner rommet bak motstandernes backer.

Denne gangen kom Lars-Christopher Vilsvik fri på høyresiden, og der og da virket alt som normalt i Drammen.

SEINERE ble det lett å se det usikre i dette ambisiøse prosjektet. Litt i manglende ballsikkerhet på et par plasser, men først og fremst i ren duellkraft.

Det var fysikken pluss et par presise dødballer som først hjalp VIF inn i oppgjøret, for så å endre kampbildet totalt. Etter to raske scoringer rett før pause, var det gjestene som plutselig virket tryggest.

Da var det mulig å se at det kan bli et løft i Oslo-fotballen også.

DET håpet knytter seg mest til nykommer Sivert Helne Nielsen som har løpskraft,trykk og bra nok fot til å binde sammen midten, pluss avslutningskvalitetene til den islandske spissen Vidar Örn Kjartanson.

Islendingen scoret tre i løpet av andreomgangen; der det ene kom etter et lurt løp bak Godset-stopperne med Daniel Fredheim Holm i rollen som hovmester.

I denne perioden framstod Vålerenga voksne, hardtarbeidende og gjennomført skikkelige. Kombinert med seks mål på Marienlyst bare to uker før seriestart, er det grunn god nok til å tro at det meste er mulig både for VIF og de andre i den ganske tallrike gruppen med utfordrere i Tippeligaen.

Med en flott seriemester for fall blir det jo lett slik.