En sikker oppskrift for å ødelegge Rosenborg

Å beholde en god medlemsklubb krever alltid noe mer enn en flink regnskapsfører.

 SPARKER LETT:  På under et halvt år har styreleder Ivar Koteng sparket både trener og daglig leder i Rosenborg. Måten det nå har skjedd på svekker den gamle kameratklubben. FOTO: Ned Alley / NTB scanpi.x
SPARKER LETT: På under et halvt år har styreleder Ivar Koteng sparket både trener og daglig leder i Rosenborg. Måten det nå har skjedd på svekker den gamle kameratklubben. FOTO: Ned Alley / NTB scanpi.xVis mer

som sitter utenfor kontorene på Lerkendal kan si noe klokt om de økonomiske realitetene som til slutt ga styreleder Ivar Koteng muligheten til å sparke den daglig lederen han lenge har vært misfornøyd med. Men Norge rundt er det heldigvis nok av fotballedere som skjønner at Rosenborgs eventyrlige suksess de siste tiårene bygger på noe ganske annet enn kalkyler over kroner som skal tjenes og kroner som skal brukes.

En medlemsklubb må rett og slett ta bedre vare på hverandre.

Det gjør at selve tankegangen bak sparkingen av Hroar Stjernen er en sikker oppskrift på hvordan ødelegge RBK.

I HVERT FALL slik tankegangen presenteres av Koteng selv:

- Uenighetene gikk på inntekspotensialet fram i tid og risikobilder, sier han i Dagbladets papirutgave i dag. Til Adresseavisa sier Koteng noe litt annet. Der er det behovet for umiddelbart å få kontroll over økonomien som vektlegges:

- Vi kunne latt være og fått en ny krise. Den risikoen tar vi ikke, proklamerer RBK-styrelederen.

Stort tydeligere kan du ikke vise dårlig lederskap som fotballhøvding i Trondheim.

er da også Ivar Koteng lokalt kjent som en cowboy på eiendomsmarkedet i byen. Kjappe beslutninger; stort potensiale som en talefør overbeviser der og da; en mann som tilsynelatende er vant til å få det som han vil.

Det fikk han også på styremøtet i Rosenborg på mandagskvelden. Den kjappe sparkingen av daglig leder Stjernen var enstemmig, men det gjør ikke selve prosessen noe klokere. Overraskende avskjedigelser i en medlemsklubb er sjelden det.

Eller for å si det med en sjokkert Hroar Stjernen da Koteng selv kom med beskjeden morgenen etter:

- Kødder du med meg?

MEN det RBK-styret virkelig kødder med, er klubben selv. Det samme har skjedd i flere trenersparkinger etter gullalderen under Nils Arne Eggen. Dette er likevel noe annet. Det burde være langt lettere å kontrollere den daglige klubbdriften enn å få kontroll over hva som skjer på banen.

I så måte er denne plutselige avskjedigelsen elendig håndtert internt. Også fordi den strider mot selve fortellingen om hva som skapte Norges fineste fotballklubb.

Rosenborg er bygget på identitet. Ansettelsen av den gamle trønderske storhopperen Hroar Stjernen som Nils Skutles etterfølger var en erkjennelse av nettopp det. Der innflytteren Skutle skal ha all mulig anerkjennelse for å være arkitekten bak omformingen av RBK fra en kameratgjeng til en moderne fotballbedrift, ble han til slutt også frontfiguren for en fotballklubb som var i ferd med å miste seg selv.

Omgjengelige Hroar Stjernen var tenkt jobben med å tette sprekkene i RBKs trønderske grunnmur. Han ble ikke ansatt for å finjustere økonomien etter flere sesonger med store underskudd, men for å få kraft i det markedsføringsarbeidet som igjen skulle samle Trøndelag under Lerkendal til ett fotballrike.

DER har Stjernen vært sjefen for en bemerkelsesverdig suksess. Mens tilskuersvikten har fortsatt i Tippeligaen, har Rosenborg samlet rundt 3 000 flere til hver hjemmekamp. Over tid vil det gi en ny mulighet til å få balanse i den daglige økonomien. Den er fortsatt negativ med et mulig overforbruk i år på  12 millioner mot minus 26 i fjor.

Det er mye penger selv i Norges desidert rikeste klubb, men økonomien lar seg nok løse så lenge RBK forblir noe for seg selv. På Lerkendal er fortsatt selve klubbfortellingen viktigst. Denne fortellingen har hatt dominerende, egenrådige hovedpersoner før, og levd godt med det. Ganske enkelt fordi Nils Arne Eggen og de fleste av dem alltid har båret klubben med seg.

Ivar Koteng har litt for ofte båret seg selv etter at han ble formann for halvannet år siden, og har manglet et fotballsterkt styre til å stoppe de mest splittende solo-utspillene.

Det er en ødeleggende forskjell i en idrettsforening med kjerne i en kameratklubb.