Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Cecilia Brækhus - Erica Farias

En sjalu kjæreste var i ferd med å knekke henne: - Jeg vet hva det vil si å bli slått. Hardt

Erica Farias skal bruke det tøffe livet som sitt våpen. 

GLIMT I ØYET: Erica Farias er en sympatisk, men svært farlig argentiner som skal møte Cecilia Brækhus i VM-kampen. Og Bergensværet bryr hun seg fint lite om. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet
GLIMT I ØYET: Erica Farias er en sympatisk, men svært farlig argentiner som skal møte Cecilia Brækhus i VM-kampen. Og Bergensværet bryr hun seg fint lite om. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): - Jeg vet hva sult, kulde og lidelse er, sier Erica Farias (32) til Dagbladet foran VM-kampen mot Cecilia Brækhus fredag kveld.

- Jeg er ikke så sikker på at Cecilia Brækhus vet hva det betyr. Men jeg skal vise henne det, sier Farias selvsikkert.

Hun kommer fra ytterst fattige kår i en bydel i Buenos Aires som en av en søskenflokk på sju.

Vokste opp på gata

Bydelen er et distrikt der turister ikke ferdes. I hvert fall ikke de som har litt vett i hodet. Det er for farlig. Kriminaliteten er høy. Faren for å bli ranet er med garanti for en utenforstående som uheldigvis forviller seg ned i slummen.

Der, på gata, vokste motstanderen til Cecilia Brækhus opp.

Den norske boksedronninga har en helt annen bakgrunn.

Ikke langt unna ringen i Koengen i Bergen var det trygt for jenta som ble adoptert som to-åring fra Kartagena i Colombia.

Oppveksten hennes var preget av kjærlighet og trygghet.

Knuste drømmer

For Erica Farias var det annerledes.

Hun gikk med en drøm om å bli advokat. Men den oppvakte jentas familie hadde ikke råd til å gi henne utdannelsen.

Derfor ble det boksing.

- Det reddet meg ut av fattigdommen. Da jeg ikke kunne få en utdannelse var det mer boksingen som oppsøkte meg enn omvendt, smiler hun.

Voldelig kjæreste

Erica Farias vet også hva det vil si å bli mishandlet. Et uheldig kjærlighetsforhold til en sjalu kjæreste var i ferd med å knekke henne.

- Han var aggressiv. Det finnes ingen unnskyldning. Han slo meg flere ganger, sier Farias i et intervju med talkshowet C5N.

Den første gangen det skjedde var da hun ikke ville bli hjem fra en fest:

- Han slo meg da vi kom hjem. Han var veldig sjalu. Etter hvert måtte jeg endre klesstil, og jeg måtte stirre i bakken da vi var ute så han ikke skulle tro at jeg så på andre.

Etter et år greide hun å komme seg ut av forholdet. Overfor Dagbladet forteller Farias at hun har kommet styrket ut av det som bokser.

- Jeg vet hva det vil si å bli slått. Hardt. Det å gå i ringen gir meg styrke, sier Erica Farias til Dagbladet.

Ikke bekymret for været

Bergensværet har ikke fornektet seg i timene før kampen fredag kveld. Men øsende regnvær gjør henne ikke betenkt i det hele tatt.

- Jeg er vant til å løpe og trene i regn. Når jeg er i ringen har det ingen betydning hvilken temperatur det er, sier Farias.

Imponert legende

BOKSING I BERGEN: Slik så det ut foran ringen fredag formiddag. Regnet i Bergen fornektet seg ikke. Men det skremmer ikk Erica Farias det minste. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet
BOKSING I BERGEN: Slik så det ut foran ringen fredag formiddag. Regnet i Bergen fornektet seg ikke. Men det skremmer ikk Erica Farias det minste. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer

Konferansierlegenden Michael Buffer er på plass i Bergen. Mr. «Let's get ready to rumble» var til stede under innveiingen. Han ble imponert over den argentinske bokseren.

- Farias ser virkelig bra ut. Og så virker hun så confident, selvsikker, sier han til Dagbladet.

TROR PÅ STOR KAMP: Legenden Michael Buffer kjente ikke Erica Farias fra tidligere. Men han ble imponert over henne. Men han ble også imponert over hvordan Cecilia Brækhus ser ut foran den store kampen. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet
TROR PÅ STOR KAMP: Legenden Michael Buffer kjente ikke Erica Farias fra tidligere. Men han ble imponert over henne. Men han ble også imponert over hvordan Cecilia Brækhus ser ut foran den store kampen. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Her er det muskler. Men jeg må også legge til at jeg neppe har sett Cecilia Brækhus i bedre shape. Hun ser strålende ut. Det bør bli litt av en fight dette her, sier Buffer.

Erica Farias har strategien klar når hun entrer ringen i Bergen seint fredag kveld.

Skal få Brækhus usikker

- Ideen er å få Cecilia Brækhus usikker. Hun skal få merke at hun møter en som er vanskelig å slåss mot, sier den vesle, men tøffe kvinnen.

Det spekuleres i den relativt store høydeforskjellen mellom de to bokserne på hele ni centimeter vil få en betydning.

Til det sier Erica Farias:

- Brækhus skal få merke at det er verre å møte en bokser som er mindre.

SELVTILLIT: Mens Cecilia Brækhus poserer, kan det virke som Erica Farias allerede har innkassert seieren. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet
SELVTILLIT: Mens Cecilia Brækhus poserer, kan det virke som Erica Farias allerede har innkassert seieren. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer

Det kan ganske sikkert svenske Klara Svensson skrive under på.

De to møttes i 2014. Da sendte Farias Svensson ned etter en susende høyre.

Til tross for en hard oppvekst og en ungdomsstid preget av vold, smiler hun nesten i ett. Og hun har et glimt i øyet som vitner om intelligens.

Tre år til

32-åringen sier hun vil fortsette å bokse i tre år til. Hun har planene klare.

- Jeg ønsker å fortsette med noe relatert til boksingen som har gitt meg så mye. Jeg vil gi noe tilbake. Ved siden av er jeg også sterkt opptatt av politikk, sier den kvikke argentineren.

Argentina er en boksenasjon, der kvinnene er i sterk framgang. Det forteller rankingen i super lettvekt mye om.

Tre av de fire høyest rangerte er argentinere. Som har bokset seg ut av fattigdommen.

- De spiser gråstein. De vet hva sult er, sier bokseekspert Roar Petajamaa til Dagbladet.

I vektklassen der Erica Farias er verdensmester.

Kampen blir vist som pay per view på Viaplay fredag kveld. Sendingen starter kl. 20. Brækhus ventes i ringen omtrent kl. 23.

Hele Norges coronakart