- TERRY GJORDE EN STOR FEIL: Terry kritiserte tidligere i uka Capellos taktiske valg. Capello kalte det en stor feil. Foto: EPA/NIC BOTHMA
- TERRY GJORDE EN STOR FEIL: Terry kritiserte tidligere i uka Capellos taktiske valg. Capello kalte det en stor feil. Foto: EPA/NIC BOTHMAVis mer

En sjef for store oppgaver

Fabio Capello ristet eks-kapteinen sin og fikk fart på England igjen.

||| HVEM som drev opp hypen med England denne gangen er ikke godt å vite i et ivrig informasjonssamfunn der den ene VM-tippinga er like mye verdt som den andre. Uansett:

•• Det er hyggelig å ha med engelskmennene videre.

All respekt til Slovenia, ett av Europas minste land med et flott landslag, men ærlig talt; selv slike objektivt sett strålende prestasjoner kommer ikke opp mot følelsene knyttet til de ekte arvingene etter fotballens Mor. England er såvisst ikke best i denne sporten lenger, men kulturelt setter de rammene for hvordan vi oppfatter det meste på banene i Sør-Afrika.

Sånn er det bare å være norsk og overspist på engelsk ball.

DA får det så være at de engelske fotballmyndighetene forlengst har begynt å tvile på kraften i sin egen definisjonsmakt, og nå igjen satser på en utlending for å mestre spillet.

Det Fabio Capello i i hvert fall har mestret er garderobespillet. Midtstopper John Terry har ikke hatt noen gode dager etter at han snublet igang sin ganske personlige tenketank rundt hvordan få det lett Algerie-skadete engelske landslaget i real kampform igjen. Terry og tenketank er muligens i utgangspunktet et dristig prosjekt. Langt verre ble det å utfordre Capellos suverenitet.  Italienerens firkantete kjakeparti over de stivt pressete skjortesnippene er visstnok ikke bare til pynt.

MEN nettopp trenerens kontante takling av John Terry etter eks-kapteinens forsøk på å overta makten i garderoben, ble et lite vendepunkt for hele laget. Det var et ekstremt konsentrert engelsk mannskap som tok fatt på oppgaven mot Slovenia, og om de i åpningskvarteret ble løpende litt etter på grunn av manglende ballferdigheter, var det konsentrasjonen som denne gangen holdt helt inn.

Dette ble et svært fortjent engelsk seier, og en nødvendig påminnelse om at laget på tross av sine svakheter også har de individuelle kvalitetene som kan lyse et stund til i turneringen. Ellers blir det for ofte kjapt svart/hvitt i beskrivelsen av England og fotball.

MOT slovenerne så England etter hvert ut som et greit, ballholdende lag. Det er i slike perioder at spillforståelsen til Frank Lampard og Steven Gerrard er lett å se. For ikke å snakke om Wayne Rooney som vel sliter med den fysiske formen, men som har fotballhodet inntakt. Bare detaljen rundt den kjappe corneren hans rett etter pausen der Defoe burde gjort 2 - 0,  forteller hvilken smart spiller dette er.

Når slik fotballkultur parres med de klassiske engelske dydene som for eksempel John Terrys take-no-prisoner-blokkeringer i eget felt, går det an å drømme også dette laget et stykke fram i turneringen selv med Tyskland som motstander allerede på søndag i 1/8-dels  finalen.

Rent spillemessig har tyskerne vært klart best med sin gjennomstrukturerte tilnærming på offensiven, men den manglende toppfarten i midtforsvaret kan gi Wayne Rooney og Jermain Defoe overraskende muligheter.

FOR rytmen i en VM-turnering kan gjerne være hakkete fra kamp til kamp så lenge spillerne ikke bruker motgangen til å dytte hverandre lenger ned. Det var det som skjedde i den mentalt skadeskutte franske troppen; sannsynligvis alt for godt hjulpet av en trener som ikke har menneskelige kvaliteter til å fungere som leder på en slik surrealistisk arbeidsplass.

Det har definitivt Fabio Capello. Det var derfor John Terry kom på banen etter å ha blitt ristet av sjefen sin bare for å takle videre  som om ingen ting hadde hendt.

Da kan vi hygge oss med England videre.

FEIRET MED TERRY: Fabio Capello ga en stor klem til alle sine spillere, også John Terry. Foto: AP Photo/Julie Jacobson )
FEIRET MED TERRY: Fabio Capello ga en stor klem til alle sine spillere, også John Terry. Foto: AP Photo/Julie Jacobson ) Vis mer