MESTRER ALT Petter Northug på vei opp til en av sine største seire, men det gjør ham ikke størst. FOTO:  AFP / FABRICE COFFRINI.
MESTRER ALT Petter Northug på vei opp til en av sine største seire, men det gjør ham ikke størst. FOTO: AFP / FABRICE COFFRINI.Vis mer

En sjelden skiløper

Bjørn Dæhlie ga fra seg plassen frivillig, men det tilbudet er Petter for smart til å ta.

EN HYGGELIG FLYREISE med Dagbladets langrennsreporter var alt Bjørn Dæhlie trengte for å gi fra seg plassen som Norges beste skiløper. Det sier mye om høflige Dæhlie, og alt om gesten:

•• For selvsagt forandrer ikke Northugs utklassingsseier i Davos noen ting på styrkeforholdet mellom norsk skihistories to beste langrennsløpere.

Akkurat det vet Petter Northug bedre enn noen andre.

DET HAN garantert er helt alene om å vite, er hvorvidt Dæhlies invitt var det lille ekstra som tente Petter til å gjøre ett av karrierens absolutt beste løp:

_Vinner han tremila i Davos, er han nok en mer komplett løper enn jeg var, sa Bjørn Dæhlie til Dagbladet på vei ned for å se dagens utklassing.

Det er slike små hendelser som Petter gjerne henger de ekstreme løpene sine på, selv om han i går bedyret at den meget pent aldrende skikongen egentlig hadde sendt sin fortsatt unge arvtaker på en "mission impossible". For dette var jo løypene som aldri har passet Petter Northug.

DET ER DA det begynner å bli en linje i det som skjer i Petters utvikling. For har du ikke hørt om såkalte "umulige løyper" før?

Joda, VM-løypene fra Holmenkollen sist vinter inneholdt de tøffe bakkene som skulle hindre Petter i å holde følge helt inn på stadion med sine mer oksygenproppete konkurrenter. De prøvde seg nok en etter en, men den avsluttende 5-mila viste hva nettopp denne utfordringen hadde gjort med nordmannens utvikling. Plutselig behersket han de råeste klatringene også.

DAVOS-SEIEREN forteller bare at utviklingen fortsetter. Det var riktig å lese GPS-målingene fra bakkene i Kuusamo forleden som et tegn på at Northug stadig erobrer nye deler i den etter hvert ganske komplekse langrennssporten. Der fulgte han Dario Colognas rykk i hver eneste av de hardeste stigningene før han parkerte den sveitsiske rivalen i diagonal opp den siste motbakken.

Denne gangen var det snakk om intervallstart og skøyting, men egentlig bare om en fortsettelse:

•• Nå flyr Petter Northug bakkene så greit at han kan avgjøre alle slags renn i favorittpartiene sine.

I den steile Davos-traseen var det ikke minst utforkjøringene. Mang en strøken langrennsløper har rast ut i granskogen her opp gjennom årene. Løypa er altså utforteknisk krevende, men dette er detaljer som perfeksjonisten Northug forlengst har fått full kontroll over.

UTFORDRINGEN nå blir å justere formutviklingen slik at han ikke går for ivrig inn i Tour de Ski. Det var det som hendte for to år siden, men det er vanskelig å skjønne at det kan skje igjen. Til det virker Petter Northug rett og slett for moden i sine taktiske vurderinger, selv om det bare er ni måneder han ødela en gullsjanse på sprintstafetten i VM på overmot. Sannsynligvis er ni måneder lang tid i en så rask utvikling av en komplett langrennsløper.

Samtidig er det gode tider igjen for norsk herrelangrenn. 30 km fristil har ikke vært noen paradegren, men nå kom både Martin Johnsrud Sundby og Petter Eliassen blant de ti beste.

DET ER er to strålende løp i et sterkt felt, og skjuler to gode personlige historier. Trønderen Petter Eliassen har vært den imponerende treningsvinneren som først endelig lyktes på 5-mila i VM i fjor med en fin 11.plass. Davos-løpet kan bli vendepunktet for å bli en jevnere internasjonal konkurranseløper.

Klassisk-spesialisten Martin Johnsrud Sundby  jobbet hardt for å bli bedre i fristil før det rystende hjerteflimmeret i høst snudde opp ned på skiløpertilværelsen hans. At han takler sykdommen godt nok til å kjempe om pallplass i de beinharde Davos-løypene, er vel egentlig dagens største prestasjon.

Både Dæhlie-ros og Northug-utklassing til tross.