Er ikke Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby gode nok forbilder?

En skam å glemme Therese

Therese Johaug er blitt mester for andre gang i friidrett. Det gir en god jury sjansen til å rette opp en skamplett i norsk idrett.

ET STRÅLENDE FORBILDE: Den spissfindige juridiske debatten om hvorvidt Therese Johaug er et godt nok forbilde, mangler fullstendig grunnlag i virkeligheten. Selvsagt skal hun få Egebergs Ærespris for VM-gull på ski og NM-gull i friidrett. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet.
ET STRÅLENDE FORBILDE: Den spissfindige juridiske debatten om hvorvidt Therese Johaug er et godt nok forbilde, mangler fullstendig grunnlag i virkeligheten. Selvsagt skal hun få Egebergs Ærespris for VM-gull på ski og NM-gull i friidrett. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ETTER to NM-gull i friidrett på et par måneder, er det ingen tvil om at Therese Johaug er kvalifisert for å få «Egebergs Ærespris»; den høyeste utmerkelsen i norsk idrett. For utøverne er dette en markering av allsidighet; altså at jenta som vant det meste i ski-VM sist vinter også er Norges beste når det er snakk om de lengste løpeturene.

Alt dette er tilsynelatende lekende lett for Johaug som 31 år gammel er bedre trent enn noen gang. Da er testen muligens verre for norsk idrett:

  • Idretten må vise at den har etisk ryggrad, og det er ikke gitt.

Det er jo bare noen måneder siden denne ryggraden sviktet fullstendig da verdensmester Martin Johnsrud Sundby igjen ble nektet Holmenkollmedaljen; skisportens fineste utmerkelse, fordi han ikke var ren nok for styret i Foreningen til Skiidrettens Fremme.

Det var en grov urett mot Martin, på samme måte som det vil være en skam å glemme Therese nå. For det vi egentlig glemmer er det viktigste vernet om en anstendig norsk toppidrett.

Det at vi klarer å skille mellom rett og galt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer