Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

-  En skam for norsk fotball

En tredel av Tippeligaens spillere er fostret opp i et annet land. Talentutviklerne Bjørn Hansen og Harald Aabrekk kaller det en skam, og er livredde for norsk fotballs framtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det er en skam for norsk fotball, sier Bjørn Hansen.

-  Jeg er livredd for det som er iferd med å skje, sier Harald Aabrekk.

Få - om noen - har jobbet like mye med talentutvikling i norsk fotball siste 20 år som Hansen og Aabrekk. De har hatt trenerverv på de fleste nivåer innenfor Norges Fotballforbunds landslagshierarki, og har gjennom sine ulike klubber hatt direkte ansvar for å utvikle talenter som Steffen Iversen, Roar Strand, Per Ciljan Skjelbred, Tore André Flo, Sigurd Rushfeldt og Christian Grindheim - for å nevne et lite utvalg.

I går skrev Dagbladet at det per dags dato finnes 101 utenlandske spillere i vår øverste divisjon. Det betyr at en av tre i Tippeligaen 2006 er fostret opp et annet sted enn i Norge.

-  Ad undas

-  Dette går ad undas. Og jeg har advart mot dette i femten år, uten at noe har skjedd. Det blir bare verre og verre, sier Hansen, som har vært spillerutvikler i Rosenborg i en årrekke, men nå står utenfor klubben.

Han frykter fotballen vil miste sin status i det norske folk:

-  Fotballen står sterkt, men det trenger ikke vare så veldig mye lenger.-  Men publikumstallene stiger og medieinteressen er større enn noen gang, selv om det blir flere og flere importspillere år for år?

 EN SKAM: Bjørn Hansen har ved flere anledninger påpekt farene ved å ha for mange utenlandske tippeligaspillere. Arkivfoto: Tom E. Østhuus
EN SKAM: Bjørn Hansen har ved flere anledninger påpekt farene ved å ha for mange utenlandske tippeligaspillere. Arkivfoto: Tom E. Østhuus Vis mer

-  Jo, men den utviklinga tror jeg kan stoppe snart. Mye skyldes nye, flotte arenaer, og at klubbene tilbyr et bra arrangement på kampdagen. Men det mettes nå. Når snart halvparten av tippeligaspillerne er utlendinger, blir det færre og færre som identifiserer seg med fotballen, sier Hansen.

-  Ikke gode nok

Harald Aabrekk, som nå er spillerutvikler i Vålerenga, målbærer mye av den samme frykten som Bjørn Hansen.

-  Problemet til norsk fotball er at klubbene ikke er gode nok på talentutvikling. Det er ingen genuin vilje til å drive talentarbeid, mener han.-  Ordningen med at hver klubb skal ha en spillerutvikler, er nærmest tredd ned over hodene våre av forbundet. Her i VIF har vi nå tre stykker, og det er jeg stolt av. Det er ekstremt viktig at klubbene selv vil utvikle talenter - men ikke ved at forbundet bestemmer at de skal gjøre det.

Kritiserer pengebruken

Også Aabrekk frykter at fotballen mister sitt fotfeste blant publikum.

-  Vi risikerer at fotballen går fra å være en populæridrett som engasjerer massene, til å bli noe for de spesielt interesserte. Dette med at folk kjenner spillere fra lokalmiljøet, og har fulgt dem fra tenårene, skal ikke undervurderes, sier Aabrekk - som kritiserer pengebruken.-  Det renner inn millioner, og det snakkes om utvikling, men i alt for stor grad leker man bare butikk når det kommer nedover i aldersgruppene. Ingen legger sjela si i dette, for alle ressursene rettes inn mot førstelaget.

Ropt varsko før

-  Det hjelper ikke å skryte av nye, flotte stadioner når det ikke finnes anlegg for barn og ungdom. Det er jo ingen talenter som kan nyttegjøre seg av hovedarenaen, sier Aabrekk.

-  De som hele tida synes de tre neste poengene er viktigst, skyter seg selv i foten, mener han. -  Jeg fikk så ørene flagret sist jeg ropte varsko. Det var vel i 2002, sier Bjørn Hansen.

-  Da regnet jeg meg fram til at det var rundt 22 prosent av spillerne som kom fra andre land. Svaret den gang var at importspillerne ikke utgjorde noe problem. Men det gjør de, faststlår Hansen.-  De stenger for våre egne talenter. Mange toppklubber mener at ungdommen først må bevise på treningsfeltet og gjennom spill i 2. divisjon. Men de beviser ingenting der. De må spille kamper i Tippeligaen og 1. divisjon - først da får man se om de er gode nok. Mange klubber er altfor feige. Jeg vil trekke fram Lyn som en klubb som tør, sammen med kanskje Vålerenga. Dessuten begynner Rosenborg å bli bedre, men det er fortsatt svært mye som må gjøres.

Ikke de beste

Hansen - som nå er engasjert i Olympiatoppen, samtidig som han tilrettelegger for utvikling av fotballtalenter på egenhånd - er heller ikke overbevist om at kvaliteten på tippeligautøverne uten norsk pass er god nok.

-  Det er jo ikke de beste som kommer hit. Mange som hentes inn har trålet seg gjennom Europa på jakt etter en god klubb, og så finner de lykken i Norge, sier Hansen.

LIVREDD: Harald Aabrekk (t.v.) har jobbet tett med blant andre Tore André Flo (t.h.) i mange år, og mener jobben i Vålerenga er den han har lett etter i 20 år. Men han er bekymret for fotballnasjonen Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!