- En skandale av dimensjoner

Mandag kveld valgte Magnus Carlsen (31) å trekke seg midt i en storturnering. Det skaper voldsomme reaksjoner i sjakkverden.

TRAKK SEG: Magnus Carlsen. Foto: Carina Johansen / NTB
TRAKK SEG: Magnus Carlsen. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har trukket meg fra turneringen. Jeg har alltid likt å spille i St Louis Chess Club og håper å være tilbake i framtida.

Det skrev Magnus Carlsen på Twitter etter å ha trukket seg fra sjakkturneringen i St. Louis.

Under Twitter-meldingen la nordmannen ut en video av José Mourinho. I videoen kommer fotballtreneren med følgende beskjed: «Hvis jeg sier noe, er jeg i trøbbel.»

- Det er et drama og en skandale av dimensjoner. Vi har ikke sett noe liknende de siste 50 åra, så det er uten tvil en stor sak, sier sjakkekspert Tarjei J. Svensen til Dagbladet.

Carlsens avgjørelse kom dagen etter nederlaget mot amerikanske Hans Niemann.

- Beviser ingenting

Svensen forteller at Niemann skal ha jukset tidligere og mener det er sjokkerende at Carlsen trakk seg fra turneringen.

- Det er snakk om tidenes beste spiller og Magnus har ikke forklart valget sitt, men alt tyder på at han beskylder Hans Niemann for juks. Det er ingen bevis for noe som helst, men Niemann er blitt tatt for juks to ganger tidligere på nettet. Det viser at han har vært villig til å gjøre det tidligere, men det beviser ingenting i denne saken. Det er en spesiell situasjon og blir han tatt for juks er karrieren hans over.

- Hvorfor tror du Carlsen bruker Mourinho-sitatet?

- Det er nok fordi han må være forsiktig med hva han sier. Han kan risikere straff om han kommer med anklager og det er veldig vanskelig å bevise noe som helst. Magnus har nesten ikke noe annet valg enn å uttale seg, svarer Svensen.

Videre understreker Svensen at terskelen for juks er høy for en spiller i verdenseliten.

- Til nå er det svært få som har blitt mistenkt for juks. Uansett utfall vil Niemann ha den mistanken over seg.

Pappa Henrik Carlsen ønsker ikke å kommentere saken.

- Jeg er målløs

Hans Niemann forteller at han synes det er merkelig at nordmannen valgte å trekke seg.

- Jeg er målløs, for å være ærlig. Det er veldig rart. Først gir han opp verdensmestertittelen, jeg var virkelig overrasket. Og nå dette. Jeg vil ikke dra noen konklusjoner, men det er veldig merkelig. I det minste klarte jeg å slå ham før han dro, det er den gode tingen, fortalte Niemann.

Etter Carlsens avgjørelse har det også kommet en rekke reaksjoner.

- Beklager, men han kunne lett ha spilt det partiet. Det var ikke noe spesielt med måten Hans spilte partiet på, sier Lawrence Trent ifølge Chess24.

- Det er åpenbart at Magnus mistenker urent spill, men ikke er villig til å komme med en offentlig anklage. Dagen før tapte han mot Hans Niemann etter en 53-partiers ubeseiret rekke, skriver Chess24.

NRKs sjakkekspert, Torstein Bae, kommer med følgende melding på Twitter:

- Det mest nærliggende er at Magnus mener Niemann jukset under gårsdagens parti (fikk hjelp av program). Men dette er ikke uttalt og er selvsagt en svært dramatisk påstand på aller øverste nivå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer