- En skandale for publikum

Bjørndalen og Svendsen mener arrangøren fikk en dårlig start på VM.

INGEN BISMAK: Emil Hegle Svendsen mener VM-gullet på mixed-stafetten ikke kommer med noen bismak, men mener likevel at arrangøren tabbet seg ut da de elektroniske skivene sviktet.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
INGEN BISMAK: Emil Hegle Svendsen mener VM-gullet på mixed-stafetten ikke kommer med noen bismak, men mener likevel at arrangøren tabbet seg ut da de elektroniske skivene sviktet.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

RUHPOLDING/OSLO (Dagbladet): Norge tok i ettermiddag sitt 50. VM-gull i skiskyting under meget spesielle omstendigheter. Ankermann Emil Hegle Svendsen var nemlig ikke førstemann over målstreken.

En elektronisk feil på skive to gjorde at Ole Einar Bjørndalen måtte ut i en strafferunde han aldri skulle ha gått etter stående skyting på tredje etappe.

Derfor fikk Norge 28 sekunder fratrekk i tid, noe som gjorde at Norge i realiteten var 20 sekunder foran Slovenia da Svendsen kom i mål åtte sekunder bak Jakov Fak.

Norges sterkeste kort i Ruhpolding var lite imponert over at de elektroniske skivene i den tyske skiskyttermetropolen sviktet på mesterskapets første dag.

STENGTE BLINKEN: En funksjonær sjekker blinken til Ole Einar Bjørndalen. Like etter ble skiva stengt og ikke brukt på siste etappe.Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
STENGTE BLINKEN: En funksjonær sjekker blinken til Ole Einar Bjørndalen. Like etter ble skiva stengt og ikke brukt på siste etappe.Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

- Tyskerne er kjent for orden og disiplin. Dette var vel ingen av delene?

- Nei, dette var dårlig, ikke bra. En dårlig start på VM for arrangøren, konstaterer Svendsen overfor Dagbladet.

- Er det en arrangørskandale?

- Det synes jeg.

Synes synd på publikum Lagledelere, utøvere og TV-seere fikk forsåvidt med seg dramatikken som utspilte seg på skiskytterstadion, men blant publikum må forvirtringen vært stor da det var Norge som ble utropt som vinnere.

SYND FOR FOLKEFESTEN: Både Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen følte med det lidenskapelige publikummet i Ruhpolding, som trolig ikke med seg all dramatikken som utspilte seg.Foto: SCANPIX/REUTERS/Michael Dalder
SYND FOR FOLKEFESTEN: Både Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen følte med det lidenskapelige publikummet i Ruhpolding, som trolig ikke med seg all dramatikken som utspilte seg.Foto: SCANPIX/REUTERS/Michael Dalder Vis mer

- Det er synd. Skiskyting er en publikumsidrett som skal være lett å følge med på. Når det blir sånn, er det ikke artig for dem, sier Svendsen.

Ole Einar Bjørndalen er på bølgelengde med lagkameraten og uttrykker sin sympati for det lidenskapelige skiskytingspublikummet i Ruhpolding.

- Dette kan skje hvor som helst, men det er en skandale i forhold til publikum. For oss er det litt følelsen med at Emil skulle gått først over mål, men det er spesielt for publi9kum at det er kjedelig, sier 38-åringen som i dag tok sitt 17. VM-gull i karrieren.

Visste om fradrag Slovenske Fak viste ikke antydning til sure miner på pressekonferansen, og skjønte med en gang at han ikke hadde gått Slovenia til gull, selv om det tilsynelatende så slik ut. Svendsen erkjenner at han trolig ikke ville taklet det like godt om situasjonen hadde vært motsatt.

- Jeg kjenner meg selv såpass godt at jeg vet jeg ikke ville vært like blid. Men avgjørelsen var klar: Det var treff. Da er det greit, sier Svendsen, som ikke følte seg trygg før Slovenia og Norge endret rekkefølge på storskjermen.

- Egentlig først da Norge kom opp først på resultattavla på stadion. Ellers visste jeg ingenting. Jeg visste det var en mulighet for bonustid. Det fikk jeg vite før jeg gikk ut. Jeg gikk bare det jeg hadde. Det var ingen taktikk rundt det. Jeg var jo over ett minutt bak og måtte gi alt for i det hele tatt å ha en sjanse på gullet, sier Svendsen om jakten på Fak og tyske Arnd Pfeiffer som skjøt seg fullstendig bort på stående.

- Gull er gull På tross av arrangørtabben og at han ikke gikk først over mål, vil ikke Norges ankermann kalle det et gull med bismak.

- Gull er gull, for meg har det egentlig ikke bismak. Når alt kommer til alt var vi det beste laget, sier han til Dagbladet.

De 28 sekundene Norge fikk i kompensasjon mente Svendsen var som det skulle være. Verken mer eller mindre.