Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

En skandale for vinter-OL

SOLDIER HOLLOW (Dagbladet): Det dramaet som utspilte i Salt Lake City i natt, var storpolitikk på høyt plan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske OL-komiteen med IOCs mektige visepresident Vladimir Smirnov i spissen truet med å trekke hele troppen fra OL. Før beslutningen om å fullføre lekene ble tatt ble IOC-president Jacques Rogge presset til å etterkomme krav fra russerne i forbindelse med nattens kunstløp-finale og helgas hockeyfinaler.

OM RUSSLAND hadde reist hjem, ville det utløst en alvorlig krise for IOCs framtid. Men tillitsforholdet mellom Russland og IOC har fått seg en alvorlig knekk i forbindelse med disse lekene. Da det russiske laget ble nektet start på kvinnestafetten i går, ble det oppfattet som den siste av en lang rekke provokasjoner mot Russland. Larissa Lazutina som ble sendt ut av OL gråtende etter gårsdagens blodtest, har under OL rettet kraftig kritikk mot arrangørens sikkerhetstiltak.

KUNSTLØP-SKANDALEN oppfattet russerne også som en provokasjon da IOC bestemte seg for at også det kanadiske paret skulle få sin gullmedalje flere dager etter at det russiske paret hadde vunnet.

KONTRASTENE var store på langrennsstadion i går: Noen minutter etter at Larissa Lazutina gråtende blir kjørt bort etter å ha blitt nektet start, ser jeg Marit Bjørgen kaste seg gråtende av glede i armene på trener Svein Tore Samdal. Hun hadde tatt sin første OL-medalje. Gleden overskygges i dag fullstendig av den tragedien som rammet Ukrainas og Russlands lag da de ble nektet start.

I GÅR SKJEDDE det som Norge har advart mot siden tidlig i fjor høst. Idrettspresident Kjell O. Kran har gjentatte ganger, skriftlig overfor IOCs medisinske kommisjon og president Jacques Rogge, bedt om innsyn i det dopingtest-system som brukes under OL. Uten å bli hørt. Med erfaringene fra VM i Lahti i fjor og med den kunnskap som norske idrettsleger har om IOCs testmetoder, var det en reell frykt for at følgende ville skje under OL i Salt Lake: Uskyldige ville bli rammet på grunn av kontrollsystemet og få, om noen, utøvere ville bli avslørt som juksemakere.

INGGARD LEREIM som er hovedlege for den norske troppen, samt lege Jim Stray-Gundersen, norsk-amerikaneren som jobber for Olympiatoppen og som har utviklet en screeningtest som avslører EPO-misbruk, den såkalte SAFE-metoden, har begge uttalt seg svært kritisk om testsystemet som skulle brukes i OL. De hadde ønsket at IOC hadde tatt i bruk en mer omfattende blodtest, slik man hadde under VM i Lahti i fjor. Først om to dager får vi vite om Lazutinas urinprøve var negativ eller om den inneholder forbudte stoffer. Med en utvidet blodscreeningstest ville man umiddelbart fått vite om det er jukset eller ikke.

RYKTENE OM DOPING har gått under hele OL, noe ikke minst noen av de norske lederne har bidratt til. Faren for at Larissa Lazutina nå blir stemplet som dopingbruker er stor. Men det som skjedde i går, sier absolutt ingenting om russiske og ukrainske løpere har dopet seg. Det eneste vi vet er at Lazutinas blodprøve, hadde for høye blodverdier. Grensen for hemoglobinnivå for kvinnelige utøvere er 16.0, mens Lazutina skulle ha testet på 16.8. En slik overskridelse kan ha naturlige årsaker ettersom produksjonen av røde blodlegemer øker med antall døgn i høyden. Eller at hun som russerne sa, hadde mensen.

TEST-SYSTEMET i OL er lagt opp slik:

  • Samtlige utøvere må avlegge en blodprøve før de får lov å starte. Dette skjer bare en gang.
  • De som tester over grenseverdiene, må ta ny blodprøve, samt en urinprøve. Hvis disse er i orden, får utøveren starte. Hvis urinprøven inneholder ulovlige stoffer i forhold til IOCs dopingliste, står man overfor en dopingsak.
  • I forbindelse med konkurransene trekkes ca. 20 prosent av utøverne ut til ny blodtest. To timer før gårsdagens stafett fikk lagene en konvolutt med hvilke utøvere som skulle testes på de to første etappene. Marit Bjørgen ble trukket ut av de norske jentene, Lazutina fra de russiske. Da Lazutinas prøve lå over grenseverdien, ble hun nektet start og da var det for seint å melde på nye løpere.
Hele Norges coronakart