Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

En skiskytter å bli glad i

Halvard Hanevold - lagspilleren i norsk skiskyting.

DØD: Tidligere skiskytter Halvard Hanevold er død. Han døde i sitt hjem på Borgen i Asker tirsdag morgen. Klipp: Madeleine Liereng. Foto: Pedersen, Lillegård, Langsem og Folvik / Dagbladet og NTB Scanpix Vis mer

Olympisk mester. Verdensmester. Sivilingeniør. Skiskytterekspert på TV.

HALVARD HANEVOLD HADDE ingen stjernenykker - selv med en CV som viste at han var god på mye. Han var en litt atypisk idrettshelt som startet satsingen i skiskyting som 15-åring, og holdt på til året han fylte 41. Halvard Hanevold hadde en lang idrettskarriere - men fikk dessverre et altfor kort liv.

DU TRENGER IKKE være en ekspert på verken skiskyting eller skiteknikk for å kjenne igjen Halvard Hanevold i skisporet på tv. Selv i snøstorm og tåkehav, var det ingen tvil om at det var Hanevold du skimtet med sin hengslete stil, med sine krokete rygg og den brede armstillingen. Du ser ham for deg i motbakken, kjempende mot klokka, i tett snøvær og gispende etter luft. Når jeg prøver å se tilbake på Hanevolds karriere, ser jeg ham alltid for meg i motbakker, kjempende om pallplasser, mens han drar seg oppover med stavene. Jeg ser en råsterk skiløper.

HANEVOLD LA OPP i 2010 - året han fylte 41. Han gikk inn til tredjeplass på fellesstart i sitt siste verdenscuprenn, i Khanty-Mansijsk 27. mars 2010. Det oppsummerer på mange måter idrettsmannen Hanevold. En stayer. Han tok tre OL-gull (to i stafett + 20 km i Nagano). Mens tre OL-gull og fem VM-gull vitner om en fantastisk karriere, må vi også trekke fram at seks av åtte totalt gull var i lagkonkurranser. Det er slik jeg husker Hanevold. Som en lagspiller. Som en som kanskje var best med laget i ryggen. Som en som var best når laget kjempet sammen. Som en som gjorde laget bedre. Lagkameratenes ord etter dødsfallet vitner om en lagspiller å bli glad i.

BÅDE SOM SKISKYTTER og seinere ekspert på NRK framsto han som trygg. Halvard Hanevold hadde alltid et smil på lur. Hans CV vitner om en kapasitet utenom det vanlige. For Hanevold konkurrerte nemlig i ei tid der tidenes beste skiskytter, Ole Einar Bjørndalen, stort sett vant alt. Halvard Hanevold vil ikke bli husket som en ener i skiskyting - men han fortjener å bli husket som en bauta i skiskyttermiljøet. Der andre sto for talent, fart og finesse, sto Hanevold for utholdenhet, tålmodighet og styrke. Han var en skiskytter å bli glad i - og en som tv-seere og publikum unte suksess. For der det ofte er enkelt å la seg rive ned, vil Hanevold være et symbol på det å kjempe seg til seier. Hanevold viste at du kan vinne uten å være best. Ingenting føles bedre enn å se en norsk underdog vinne. Der publikum viste tommelen opp da seiersmaskinen Bjørndalen vant renn, løftet publikum begge hendene til værs i jubel da Hanevold glimtet til.

HALVARD HANEVOLD VAR utdannet sivilingeniør ved NTNU. Han er æresmedlem av Asker Skiklubb. Halvard Hanevold forlater oss som en av de mest meritterte norske skiskytterne, med 22 medaljer totalt i VM og OL. Han ble 49 år.

PS: Artikkelforfatter er sportsleder i Dagbladet og har dekket OL og VM i skiskyting.

DØD: Halvard Hanevold ble 49 år gammel. Foto: AP /Jens Meyer
DØD: Halvard Hanevold ble 49 år gammel. Foto: AP /Jens Meyer Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling