Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mener VAR ikke beskytter Martin Ødegaard

- En skrekkelig, brutal handling

Martin Ødegaard ropte febrilsk, men ble ikke hørt. Det skaper reaksjoner.

TRENGER BESKYTTELSE: Martin Ødegaard er en leken, teknisk briljant spillertype som vil trenge beskyttelse fra dommerne, mener fotballkommentator Xabier Isasa. ANDER GILLENEA / AFP
TRENGER BESKYTTELSE: Martin Ødegaard er en leken, teknisk briljant spillertype som vil trenge beskyttelse fra dommerne, mener fotballkommentator Xabier Isasa. ANDER GILLENEA / AFP Vis mer

Tidligere Real Madrid- og Manchester City-spiller Javi Garcia fikk nok av Martin Ødegaards herjing i Real Sociedads 3-1-seier over Real Betis søndag.

Det spanske midtbaneankeret til Betis hadde akkurat sett Ødegaard få Sociedad-fansen til å bli fra seg av begeistring etter at nordmannen initierte et praktfullt angrep som endte i en aldeles nydelig scoring.

Ødegaard chippet ballen på lekent vis til Mikel Oyarzabal, som like elegant la ballen igjen til Portu, som banket inn hjemmelagets tredje mål.

Bare noen minutter senere så Javi García rødt, men slapp unna med gult, da han klippet ned Ødegaard på brutalt vis:

- Det er rødt kort! Rødt kort! ropte Ødegaard febrilsk, ifølge Mundo Deportivo.

Reaksjonene i Spania er sterke i kjølvannet av at VAR ( Video assistant referee) ikke grep inn og omgjorde avgjørelsen og ga Garcia rødt kort.

- Skrekkelig

Dagen før ble nemlig Valencias Lee Kang-In utvist etter en liknende situasjon og takling, hvor VAR grep inn og gjorde gult til rødt kort.

Men i Garcia-Ødegaard-situasjonen lot VAR dommerens handling stå.

Xabier Isasa, fotballkommentator i Mundo Deportivo, mener VAR ikke gjør jobben sin og beskytter en utsatt fotballmagiker som Martin Ødegaard.

Slike kreative og konstruktive spillertyper trenger beskyttelse av dommeren, mener han.

FINTET RAMOS: Martin Ødegaard skal la Real Madrid-stjerna Sergio Ramos få høre om driblingen. Video: Fredrik N. Filtvedt Vis mer

- Det er en skrekkelig, brutal handling fra Garcia. Han har ingen mulighet til å nå ballen med taklingen som kunne ha kostet Ødegaard karrieren. Han kunne i hvert fall blitt alvorlig skadet, mener Xabier Isasa.

- At dommeren ikke har god nok oversikt til å se hva som skjer i øyeblikket, kan i en viss grad forstås, men at VAR ikke griper inn med alle TV-bildene de har tilgjengelig, er helt uforståelig.

Isasa rister på hodet over mangelen på en konsekvent linje fra VAR.

- Det er spesielt vanskelig å forstå når de grep inn i en svært lik situasjon med Lee Kang-In dagen før, der dommeren ga gult kort, men VAR grep inn og viste ham ut. Garcias takling på Ødegaard var om mulig enda mer brutal.

Frustrerer motspillere

Heldigvis gikk det bra for den norske 20-åringen, som kom seg unna situasjonen uten skade og fullførte kampen som Real Sociedad vant 3-1. Det unge mannskapet er nå oppe på 4. plass i La Liga etter ni serierunder, bare tre poeng bak serieleder Barcelona.

SPESIELL PREMIE: Martin Ødegaard ble nylig kåret til månedens spiller. Video: Real Sociedad TV. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Ødegaards lekenhet med ballen og briljante teknikk har fått flere enn Javi Garcia til å bli frustrert denne sesongen. Da nordmannen storspilte mot Atlético Madrid tidligere i høst, fikk 20-åringen manager Diego Simeone til å endre taktikken på grunn av nordmannen.

- Ødegaard fikk for mye rom. Han gjorde oss sårbare og ødela oss i 1. omgang. Av den grunn la vi om taktikken i pausen og satt inn en ekstra mann sentralt. Da fikk vi mer kontroll på Ødegaard, som påførte oss mye skade, José Giménez til Marca den gang.

- Veldig moden mentalt

Den norske landslagsspilleren har tatt Real Sociedad med storm også på treningsfeltet. Avisa AS omtaler ballmagikeren som en ekstremt dedikert og seriøs idrettsutøver på alle mulige måter.

- Han er veldig moden mentalt, og på Zubieta har han overrasket med sin oppofrende og forsakende innstilling på daglig basis. Han er en av de første som ankommer treningsfeltet og er som regel den siste som drar. Hver eneste dag, forteller AS-journalist Roberto Ramajo, som følger Real Sociedad og nå Ødegaard tett.

- Etter treningen med laget tar han en ekstra økt på egen hånd. Han trener knallhardt i styrkerommet hver eneste dag, møter klubblegen og fysioterapeuten og er en toppidrettsutøver til fingerspissen med tanke på både trening, kosthold og restitusjon.

Ramajo rapporterer videre fra treningsfeltet at Ødegaard bruker mye tid sammen med en ernæringsfysiolog for å optimalisere kostholdet, som et ledd i den viktige restitusjonsbiten for å bli en komplett fotballspiller og optimalisere forholdene for maksimal utvikling.

- Ekstraordinær spiller

Sportsdirektør i AS, 68 år gamle Alfredo Relano, er mektig imponert over nordmannen.

- Ødegaard er en ekstraordinær spiller som har overlevd en fryktelig tøff kamp. Han kom inn i et sammensveiset Castilla-lag hvor han ble avvist og møtte mye motstand, mener AS-direktør Relano.

- Så dro han ut, og nå er han tilbake i La Liga som en strålende fotballspiller, som styrer kamper, leverer lekre offensive detaljer og er en leder i gode og dårlige kamper.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media