Landslaget

- En sorg

- Det har vært noen utrolig vonde opplevelser, sier fotballpresident Lise Klaveness.

MISLYKTES: Generalsekretær Karl Petter Løken og fotballpresident Lise Klaveness i NFF flankerer Erling Braut Haaland før høstens kvalifiseringskamp mot Georgia. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
MISLYKTES: Generalsekretær Karl Petter Løken og fotballpresident Lise Klaveness i NFF flankerer Erling Braut Haaland før høstens kvalifiseringskamp mot Georgia. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Torsdag inviterte fotballpresident Lise Klaveness til møte med pressen uka etter at EM-kvalifiseringen var over. Nok en gang har Norge mislyktes med å kvalifisere seg til et mesterskap.

- Det er brutalt og dypt frustrerende at dette laget ikke skal prestere i et mesterskap, startet Klaveness.

- Trodde vi hadde lagt det bak oss

Allerede før siste kamp borte mot Skottland var Norges skjebne forseglet.

- Det har vært noen utrolig vonde opplevelser. Særlig hjemmekampen mot Skottland i sommer. Det merket vi da vi satt på Hampden Park, selv om vi visste at det var over og trodde vi hadde lagt det bak oss, men da kjente man virkelig at det var over, fortsatte fotballpresidenten.

Ståle Solbakken har fått to forsøk på å ta Norge til mesterskap, men uten hell. Han får likevel full støtte fra fotballpresidenten. I mai forlenget Norges Fotballforbund kontrakten med Solbakken, til tross for svake resultater i innledningen av kvalifiseringen.

SORG: Landslagssjef Ståle Solbakken og fotballpresident Lise Klaveness. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SORG: Landslagssjef Ståle Solbakken og fotballpresident Lise Klaveness. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- En sorg

Nå har Solbakken selv varslet at han er ferdig om Norge ikke lykkes i kvalifiseringen til VM i 2026.

- Vi valgte å forlenge i mai fordi vi ønsket at han skulle være landslagssjef inn i neste kvalik også. Vi var trygge på at langsiktigheten her var et poeng i seg selv, og at han var rett mann til å ta det videre. Vi synes selv at vi har et godt fotballag, som ikke fikk de resultatene som skulle til for å kvalifisere. Vi har ikke kvalifisert oss på 23 år. Der og da er det en slags sorg, beskriver Klaveness.

Bernt Nikolai Hulsker sammenlikner livvaktene til Erling Braut Haaland og Lionel Messi. Video: Olsen / Ljosland / Hulsker Vis mer

Hun er klar på at landslaget hadde marginer mot seg og hadde fortjent bedre resultater.

- Men er det snakk om marginer når det er avgjort allerede før siste kamp?

- Det er et godt spørsmål. Det vi snakker om der er at vi over to kamper, ut fra sjanser og spill, kunne hatt et bedre resultat. Skottland slo Spania, og har hatt en fantastisk kvalik, men det vi ser gjennom hele kvaliken, er at vi har hatt gode prestasjoner, men at vi ikke har hatt marginene med oss. Det tror jeg alle er enige i, svarer fotballpresidenten Dagbladet.

- Vi er selvfølgelig nødt til å sette oss ned for å jobbe og forstå for å få marginene med oss. Totalen blir sånn at vi ikke kan peke på en og en tilfeldighet, fortsetter hun.

Tar grep

Generalsekretær Karl Petter Løken forteller at NFF nå vil sette ned et administrativt utvalg for å evaluere det som har blitt gjort.

Solbakken og Brede Hangeland vil være en del av dette, men også personer utenfor trenerteamet vil bli koblet på, men hvem er ennå ikke bestemt.

- De må evaluere og anbefale mulige tiltak. Er det noe vi kan gjøre på kort sikt? Er det noe vi kan gjøre med de spillerne som kommer opp som øker sjansene vår til å lykkes neste kvalik? Dette må vi se på, avslutter Klaveness.