En spiss for Norge

Thorstein Helstad er den naturligste makkeren for John Carew.

DET VAR ikke noe landslaguttak på Brann Stadion i kveld, men det var i hvert fall en spiss på banen med internasjonale kvaliteter. Det er det grunn til å ta vare på.

Den utfordringen går først og fremst til Thorstein Helstad selv. Det er jobben han gjør med sitt eget talent som bestemmer om han fortsetter som landslagspiller de siste årene av karrieren.

Så er det opp til Åge Hareide om han vil satse på to rene spisser, og på den måten gi sjansen til en type som Helstad.

I UTGANGSPUNKTET er det ingen grunn til å bli blendet av et hattrick mot et Glimt-forsvar langt under vårens nivå. Tippeligaens toppscorer startet også sesongen med tre scoringer på hjemmebane, men gikk seg rett bort i surmuling over å måtte spille på kunstgress i Ålesund.

Den episoden rimer dårlig med Helstad som en ellers glad gutt, men passer i bildet av en sjelden målscorer som ikke helt har stabilitet til å leve opp til forventningene han skyter i gang.

PÅ LANDSLAGET har selvsagt plasseringen mye av skylden for det. Så lenge Åge Hareide satset på en hengende spiss gikk jobben helst til Steffen Iversen, mens Helstad var alternativ på høyrekanten.

Da formasjonen ble endret mot 4-5-1 i fjor sommer, var den samme kanten den eneste muligheten for Brann-spissen. Spørsmålet er hva som kan skje om Hareide åpner for en oppstilling med to spisser der Carew like mye opererer som framspiller enn som avslutter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er slik Thorstein Helstad alltid har fått spille for Brann, og det er der han har romfølelsen, rykket og den presise touchen i scoringsposisjonene som gjør at han kanskje kan være et alternativ for Norge.

INTERNASJONALE KVALITETER: Thorstein Helstad kom til seks målsjanser i tillegg til straffesparket, og scoret tre mål. Foto: Marit Hommedal, Scanpix
INTERNASJONALE KVALITETER: Thorstein Helstad kom til seks målsjanser i tillegg til straffesparket, og scoret tre mål. Foto: Marit Hommedal, Scanpix Vis mer

Et par måneder før VM-kvaliken starter, ser han i hvert fall ut som han kan passe sammen med John Carew.

MOT GLIMT kom Helstad til seks klare scoringssjanser i tillegg til straffesparket. Det er et svært høyt antall uansett motstander. Der var mye plasseringsplunder hos gjestene på Brann Stadion denne gangen, men trøbbelet ble provosert fram. Det var der Helstad var best.

For Brann er det godt å se at han et par ganger ble slått fram av Njogu Demba-Nyren. Det er en avgjørende forbindelse om bergenserne skal finne igjen stabiliteten i en sesong der det også angrepsmessig har variert alt for mye.

Helstad er en type som trenger å bli spilt god. Vel sørger han selv for å komme i gunstige posisjoner, men det skjer som regel rett i forkant av det avgjørende trekket. Det er her han i teorien matcher med John Carew som er en mester til å få fram scoringsmuligheter på egen hånd.

MEN FØR noe slikt kan nærme seg en mulighet, skal Brann både jakte på serieleder Stabæk og forsøke seg i Champions League-kvalik. Begge deler ser ganske vrient ut på tross av en sjanserik Glimt-kamp.

Problemet er at Brann framstår rause både forover og bakover. Rent taktisk var det en resultatmessig suksess å holde igjen begge sidebackene slik at Glimt ikke fikk i gang sitt vante kontringspill, men på banen så det ikke like trygt ut.

Gang på gang manglet det press selv dypt ned på egen banehalvdel, og typisk nok fikk gjestene komme inn i kampen på 2-1 selv om dette var perioden da Brann egentlig herjet med dem.

BAK DETTE TRØBBELET ligger de samme defensive tempoproblemene som Brann har slitt med selv i de siste gode sesongene. Før dette blir løst, kommer laget til å gi bort såpass med poeng at det blir vanskelig å kopiere drømmesesongen 2007.

En spiss for Norge

Den manglende farten bakover er også usikkerhetsmomentet inn i Champions League-spillet. Med Thorstein Helstad som avslutter, to gode kanter og en offensivt velfungerende midtbane er Brann fortsatt et ok internasjonalt angrepslag. Men det felles forsvarsarbeidet holder ennå ikke.

Det har ingen ting å gjøre med Hareides valg av angrepsformasjon, men bestemmer om Brann skal utvikle seg videre fra fjorårets seriegull.

PERFEKT PAR: Vil Åge Hareide åpne for to spisser i VM-kvaliken?