Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

En sport i kaos

Potten er på 12 milliarder kroner. Kanskje ikke så rart at noen ble fristet underveis?

EN FRISTENDE PENGEBINGE:  Med 12 milliarder kroner på bok, 45 milliarder i omsetning og et årlig overskudd på mer enn 2 milliarder, er kampen om makten i FIFA et pengespill. FOTO: Mandango Media.
EN FRISTENDE PENGEBINGE: Med 12 milliarder kroner på bok, 45 milliarder i omsetning og et årlig overskudd på mer enn 2 milliarder, er kampen om makten i FIFA et pengespill. FOTO: Mandango Media. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORLEDEN tvitret en vittig kollega følgende etter nyheten om at fotballen hadde suspendert sin franske arveprins Michel Platini:

«Dette vil jo skje: Norge kvalifiserer seg, men så blir EM neste år avlyst».

Med EM-sluttspill i  Frankrike og den pågående rettslig undersøkelsen om fiksing av nesten hvert eneste mesterskap, er det en profeti omtrent like presis som alle andre spådommer om hva det nå blir av den internasjonale fotballen.

Det er imidlertid en avgjørende grunn for at dette twitter-scenarioet forblir humor:

•• I toppfotballen beskytter både de gode og de onde gutta pengene.

Nå er det nettopp denne felles prioriteringen som hjemsøker sporten.

FOR Sepp Blatters stålgrep om sporten gjennom 17 år hadde forlengst løsnet om dette ikke helt presist dreide seg om «stål». Som sin forgjenger brasilianske Joao Havelange har sveitseren Blatter styrt en pengemaskin; både utviklet, vedlikeholdt og blankpusset av dem selv.

Det er gjennom disse to FIFA-presidentene at fotballen er blitt den dominerende verdensidretten. Med den posisjonen fulgte både muligheten til å markedsføre de aller sterkeste internasjonale merkevarene og til å smøre sin egen maktposisjon som den gode giver blant fotballens  209 medlemsland.

Da Havelange i forkant av VM 1978 gjorde sport til forretningside, hadde FIFA et økonomisk overskudd på under tre millioner kroner. Drøyt ti år seinere hadde dette overskuddet vokst til ca. 40 mill. Da var Blatter forlengst kommet i posisjon som generalsekretær og FIFA-presidentens nærmeste fortrolige. Sepp satt i den jobben i 17 år før han overtok presidentvervet.

DE til sammen 34 årene med Sepp Blatter som den samlende makten i FIFA-hovedkvarteret forandret sportens økonomiske posisjon totalt:

•• For da Blatter ble gjenvalgt som president på generalforsamlingen sist mai, hadde han lagt fram et FIFA-regnskap for 2014 med en omsetning på mer enn 45 milliarder kroner, et årlig overskudd på 2,7 milliarder og ytterligere 12 milliarder kroner på bok.

Kanskje ikke så rart at den potten har fristet noen svake sjeler underveis? Og muligens ikke så underlig at de suspenderte topplederne nekter å gi slipp.

FOR Michel Platini er dette en kamp om mye mer enn penger. Han har ledet et europeisk underbruk (UEFA) som ikke har vært beheftet med økonomiske skandaler, og er blitt profilert som den som skulle gi verdensfotballen ny troverdighet. I stedet må han forsvare sin egen integritet etter politilekkasjene om forsinket ekstralønn på 17,5 millioner kroner med en utbetaling signert Sepp Blatter og datert rett før FIFA-kongressen i 2011 da Platini vel dristig utfordret ham om presidentvervet:

- Selv om dette ser ut som en farse, nekter jeg å tro at anklagene er et politisk spill for å smusse til mitt livslange engasjement  for sporten og ødelegge kandidaturet mitt som ny FIFA-president, sa Platini i sitt forsvar da FIFA sin etiske komite i går suspenderte ham for 90 dager.

Han la ut forsvaret på UEFA sin offisielle hjemmeside. Det i seg selv var et brudd på suspensjonen som fratar Platini rett til alle typer organisert fotballaktivitet.

Seinere på kvelden fikk han likevel støtte fra UEFA sin eksekutivkomite som nekter å erstatte presidenten sin mens han er suspendert. Det er et forspill på den politiske kampen som nå kommer om makten i verdensfotballen.

HVORDAN denne kampen ender, avhenger av alliansene mellom de seks kontinentale forbundene og deres 209 medlemsland med hver sin stemme på den ekstraordinære FIFA-kongressen seint i februar.

Men at det blir spilt fotball som vanlig underveis, er det ingen grunn til å tvile på.

Denne sporten har visst ikke råd til noe annet.

 

 

 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!