GODT PAR. Vinterens to sensasjoner viser at det er godt mulig med rask framgang på skøyter. Desto bedre for Jarle Pedersen som ny fast trener for Håvard Bøkko.  Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet
GODT PAR. Vinterens to sensasjoner viser at det er godt mulig med rask framgang på skøyter. Desto bedre for Jarle Pedersen som ny fast trener for Håvard Bøkko. Foto: ARNT E. FOLVIK / DagbladetVis mer

En sport Norge kan erobre

Dette skulle være sesongen for Bøkkos stormløp mot Kramer. Det ble noe helt annet, og det kan kanskje skøyte-Norge utnytte.

||| DET som mest var en kranglete, trist skøytesesong, endte ganske så bra med Jarle Pedersen som ny fast landslagstrener og Håvard Bøkko fortsatt på laget. Til sammen er det utgangspunkt for mye mer:

•• For det er ikke gitt at den nederlandske dominansen skal fortsette i denne sporten.

Egentlig virker veien til skøytetoppen mye kortere enn i de fleste andre olympiske idrettene. I hvert fall hvis det lille norske skøytemiljøet har nysgjerrighet og åpenhet til å lete litt bedre.

FOR den sesongen som skulle bli den store sammenhengende duellen mellom Sven Kramer og Håvard Bøkko, ble i stedet en påminnelse om hvor raskt det er mulig å bli blant verdenes beste hurtigløpere på skøyter. Pluss hvor forskjellig det går an å trene for å komme dit.

Den sterkeste sportslige historien fra Vancouver-OL var jo den om sørkoreanske Lee Seung-Hoon som bestemte seg for å prøve klappskøyter i september og fem måneder seinere stod igjen med sølv på 5 000 meter og gull på 10 000 meter.

La gå at 21-åringen underveis ble hjulpet av en lett forvillet nederlandsk sekundant og dessuten kom fra en god treningsskole som kortbaneløper. Det gjenstår likevel å forklare hvordan en ung spesialist på 111 meters bane bare kan kjøpe nye skøyter og bruke en vinter på å utfordre den nederlenderen som tilsynelatende ikke har vært til å slå.

En slik rekordrask utvikling må trigge nysgjerrigheten til den nye norske landslagstreneren.

IKKE minst fordi Lee-Seung-Hoons framgang ble fulgt opp noen uker seinere av den ett år yngre amerikaneren Jonathan Kuck.

BRUKTE ÉN SESONG: Jonathan Kuck skiftet sport og tok sølv i VM noen måneder seinere. Håvard Bøkko måtte nøye seg med bronsen. Foto: REUTERS/Jerry Lampen
BRUKTE ÉN SESONG: Jonathan Kuck skiftet sport og tok sølv i VM noen måneder seinere. Håvard Bøkko måtte nøye seg med bronsen. Foto: REUTERS/Jerry Lampen Vis mer

Også han kommer fra kortbanemiljøet; en sport de norske skøytklubbene aldri har klart å drive. Akkurat der kreves det tilsynelatende ikke så mye for å bli med. Foran fjorårssesongen valgte amerikaneren å prioritere studier i stedet for sport og hadde bare tilgang på drøyt to timers istrening på kortbane hver uke. Likevel ble han samtidig nasjonal juniormester på langbane.

Først i OL-sesongen flyttet Jonathan Kuck fra hjemstedet Illionois til skøyte-universitetet i Milwaukee for å se hvor bra han kunne bli i denne nye sporten sin. Dette var altså første sesongen med spesialisert trening for å gå fort på 400 meters bane. Satsingen ga sølv på lagstafetten for USA og åttendeplass på 10 000 meter før gjennombruddet med andreplassen bak Sven Kramer i VM. Tilnærmet en sensasjonell utvikling for en løper som først fylte 20 år i mars.

SLIKE personlige historier lager ingen treningsfasit, men bildet av en sport med en tynn internasjonal elite er blitt klarere gjennom denne OL-sesongen. Det er bare positivt for ett av få land med tradisjon for hurtigløp på skøyter. Med flere sterke unge løpere og gode ishallprosjekter, er Norge egentlig i posisjon til å gjenerobre vår tidligere nasjonalidrett. Det gjelder bare å bruke kreftene på teste treningsmetoder i en sport i utvikling i stedet for å krangle internt.

Problemet for norsk skøytesport har neppe vært for få nye treningsideer, men heller mangel på raushet i forhold til hverandres lokale suksess. Jarle Pedersen kommer selv fra en slik lokal framgang i Bergen. Klarer han å samle sporten til å være både å være nysgjerrig, systematisk og inkluderende, er hurtigløp på skøyter til å erobres.

Bedre er ikke det internasjonale nivået.

OL-MESTER: Lee Seung-hoon tok gull i skøyter, etter først ha gått på kortbane. Foto: REUTERS/Dylan Martinez
OL-MESTER: Lee Seung-hoon tok gull i skøyter, etter først ha gått på kortbane. Foto: REUTERS/Dylan Martinez Vis mer