Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

En spytter vender tilbake

Spytteren Totti er tilbake og har sparket sin siste betongball. Det gir VM mening. Esten O. Sæther kommenterer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet.no): Her i den tyske hovedstaden har noen onde spøkefugler plassert et par betong-fotballer på fortauene med påskrifen: Klarer du å sparke denne?

Opptil flere forbipasserende har ikke klart det.

Foreløpig er fire uheldige sendt til sykehus etter forsøket, og politiet leter nå etter spøkefuglene og deres betongblandere.

Fotballens virkelige innhold er det lettere å finne.

Det holder å se reprisen av Francesco Tottis fjærlette spark på ballen fra semifinalen forleden.

Så lett i tilslaget er bare den som først har sparket i betong og så fått lov til å leke videre med langt mykere materiale.

I DET forrige store fotballmesterskapet forsvant italieneren i en spyttklyse. Han var sint fordi spillet ikke gikk hans vei mot Danmark, og reagerte slik bortskjemte småunger gjør når de ikke får viljen sin i leken.

Toppfotball framstår ofte som sandkasse for de aller største og best betalte drittungene.

image: En spytter vender tilbake

Desto flottere ser det ut når noen av dem plutselig skjønner at livet blir bedre for oss alle ved at de skifter fra Armani parkdress til sekk og aske. Som vår egen John Carew etter en eller annen bussfight vi forlengst har glemt, tok Totti altså et oppgjør med seg selv.

Oppførselen skulle sones. Han ba om nåde, gjorde opp og kom tilbake til sporten med følelsen av å ha sparket sin aller siste betongball.

Det er en sånn følelse som gjør at livet går litt lettere.

I VM har Totti bare spredd glede.

Da de fleste hadde ventet at italienerne skulle sveise sammen sine bastante forsvarsverk i semifinalen mot Tyskland, var Totti i stedet utpekt til å styre den stikk motsatte strategien:

** Italienerne angrep på en dag da de tilsynelatende hadde mer enn nok med å forsvare søppelbitene etter nasjonens tapte fotballære.

Mens anklageren i Roma leste teksten om det mørke Italia som vi innbilder oss lever sitt utspekulerte forbryterliv rett innenfor Gucci-brillene, spilte landslaget for fotballens sjel; den gleden voksne unger flest finner med en ball til å leke med.

FÅ KAN leke fotball som italienske spillere.

FORANDRINGEN: I EM 2004 forsvant Francesco Totti i ei spyttklyse. I dette mesterskapet har han bare spredd glede. «Så lett i tilslaget er bare den som først har sparket i betong og så fått lov til å leke videre med langt mykere materiale.», skriver Esten O. Sæther. Foto: REUTERS
FORANDRINGEN: I EM 2004 forsvant Francesco Totti i ei spyttklyse. I dette mesterskapet har han bare spredd glede. «Så lett i tilslaget er bare den som først har sparket i betong og så fått lov til å leke videre med langt mykere materiale.», skriver Esten O. Sæther. Foto: REUTERS Vis mer

Den kvelden på Westfaler Stadion satt jeg helt nede ved gresset og så på noen få meters hold hvor fortryllende vakkert dette ballspillet kan være.

Rett der ute vevet Tottis en-touch-pasninger sammen trådene av Cannavaros atletikk, Zambrottas rykk, Pirlos ømhet, Perottas forståelse av rom, Camoranesis kampvilje og Luca Tonis glupske gategutt-løp hver gang ballen ble slått inn mot målgården fra ett av hjørnene.

OG BARE de som skjønner hva denne leken går ut på, kan takle nederlaget som tyskerne.

Det ble sagt og skrevet mye i forkant av semifinalen om hvordan dette mesterskapet har gjenfødt Tyskland, men sannsynligvis skjedde fødselen først da laget tapte og var ute av VM.

For et nytt Tyskland som samlet hyller sine utslåtte unge fotballhelter, er et sterkere Tyskland.

DA KAN Jørgen Klinsmann like gjerne gi seg som trener. Mens han har innvilget seg et par dagers tenkepause, har tyskerne gått ned i knestående for at han skal fortsette i jobben sin.

Men den er egentlig gjort.

På bare noen uker har tyskerne lært å se på seg selv som en positiv, offensiv nasjon, med styrke nok til å vise raushet og omsorg for resten av menneskeheten.

Derfor kom ikke de vanlige arrogante italienervitsene etter dette tapet. Bare en unison anerkjennelse av et fremmed lag som viste seg å være enda bedre enn deres egne favoritter.

SLIKE nasjonale omvendelser lønner seg. Turistnæringen kalkulerer allerede gevinsten av verdens nye syn på Tyskland, og handelstanden melder om en ekstra VM-omsetning på 16 milliarder kroner.

Men dette er ikke et spill for kasseapparatene. Det gjelder selvrespekten, og har et budskap som blir forstått av omverdenen.

Derfor skriver allerede flere engelske kommentatorer om Fotballens Mor sitt eget behov for omvendelse etter at forbundsledelsen der ser ut til å glippe hva en fornyelse av sporten egentlig innebærer.

For det engelske FA ber nå Wayne Rooney holde fast ved løgnen om at han ikke sparket sin portugisiske motstander i skrittet med vilje.

På den måten tror fotballederne at de kan få redusert Rooneys karantene, men dette er ikke et spørsmål om å ha med stjernen sin i en ekstra kamp eller to.

Det er et spørsmål om sportens verdi.

LIKE FALSKT som det er å se portugisiske Ronaldo simulere frispark gang etter gang der ute på gressplenen, er det å unndra seg oppgjøret med egne drittunger.

Dumme spark kan skværes opp og spyttklyser kan bli tørket vekk.

Men det må gjøres både av spillere og fotballedere for at leken skal fortsette å glede flest mulige.

Ellers blir det som å sparke betong-baller i Berlins gater.

PS SISTE NYTT: To østerrikske kunstnere er nå arresterte i «betongball-saken». De ble tatt mens de holdt på å støpe nye baller. De sier at de er svært lei seg for at folk ble skadet, men synes opplegget var ganske morsomt likevel. 

<B>SPYTTET:</B> Francesco Totti brakte fotballen i vanry da han spyttet på danske Christian Poulsen 2004-EM.