Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- En stor ære

Med sand mellom tærne nyter Trine Hattestad livet på spanske strender i sitt nye sommerpardis. Verdensrekorden hennes fra Bislett står definitivt ikke skrevet i sand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BENIA/OSLO (Dagbladet): Folket har talt: Tidenes suverene Bislett-minne er Trine Hattestads verdensrekord på 69.48 meter - satt under Bislett Games fredag 28. juli 2000. Den siste uka har 830 stemt på Dagbladets 12 kandidater. Trine fikk 26 prosent av stemmene, nesten dobbelt så mye som nummer to og tre, Sebastian Coe og Ingrid Kristiansen.

- Dette var ikke dårlig. Veldig hyggelig. Jeg hadde ikke ventet dette. Det er en veldig stor ære for meg å bli kåret til folkets beste Bislett-minne, sier Trine til Dagbladet.

Trine tror den laaange karrieren har gitt henne mange ekstrastemmer.

- Jeg var jo med i nesten 20 år og har gjort mange gode resultater på Bislett som sikkert har satt seg i minnet til folk. Derfor blir jeg kanskje husket ekstra godt, og har fått litt drahjelp for det.

Tent av Damaske

Trine husker ikke første gangen hun kastet på Bislett.

- Jeg var med så tidlig at det var to Bislett-stevner hvert år. Det må ha vært i 1983-84, tror den tidligere spyddronningen som debuterte i OL i Los Angeles som 18-åring.

Nå har hun fylt 37 år.

- Verdensrekorden er også mitt beste minne fra Bislett. Den var det aller største. Den kom jo i det aller siste kastet mitt på Bislett noensinne. Jeg ledet veldig lenge, men så dro Tanja Damaske til og gikk forbi meg. Sjøl hadde jeg ikke kastet så veldig bra til da, men Damaskes kast gjorde at jeg virkelig fikk tenninga, forteller hun.

Trine kommer dessverre ikke på Bislett i kveld. Hun skulle gjerne vært der, men familien har førsteprioritet. Sammen ferierer de i den nylig kjøpte leiligheten i Benia på spanskekysten, 20 minutter nord for Benidorm.

- Hadde jeg vært hjemme, hadde jeg naturligvis vært på stevnet, men vi hadde bestilt turen nedover for lenge siden. Vi legger ikke lenger opp feriene etter idretten, sier hun.

Trener mye

Etter nesten 20 år som eliteidrettsutøver, vet Trine å sette pris på den nye friheten. Hun innrømmer likevel at konkurranseinstinktet våkner når det drar seg mot de store dagene.

- Jeg savner spydkastinga når det nærmer seg Bislett Games. Savner å få være med og kjempe om seier foran de store folkemassene. Det er de store dagene jeg savner, ikke alle forberedelsenesten av tida.

Hun trener fortsatt mer enn de fleste.

- Men nå kan jeg trene når jeg har lyst til det. Jeg har fått en annen frihet i livet mitt, sier hun.

Friheten bruker hun på sønnene Joachim (13) og Robin (7), den lille hjerteknuseren Julie (blir 2 i september) og ektemann Anders (39).

Trine nyter å være småbarnsmor som idrettspensjonist. Hun var midt i karrieren da hun fikk de to sønnene. Den store suksessen fikk hun først etter at sønnene ble født. Da kom det andre VM-gullet, totaldominansen, verdensrekorden og OL-gullet.

- Jeg vant ingenting på ti år, og ble sterk av det. Så vant jeg. Disse erfaringene gjør at jeg nyter småbarnstida mer enn for 13 år siden, sier hun.

Og spydet? Det rørte hun knapt de to første åra etter at hun la opp. Men nå har hun smelt av gårde noen kast. Som landet på rundt 58 meter. Kvalik-kravet til VM i Paris i august er 59.30 meter.

Men livet er nok bedre på stranda.

NYTER STRANDLIVET: Trine Hattestad trives som idrettspensjonist på sitt nye feriested på spanskekysten. Men fortsatt trener hun mer enn de fleste. - Det blir vel 6-7 timer i uka, forteller hun.