DRØMMETREFF: Siphiwe Tshabalala hamret ballen forbi Oscar Perez med voldsom kraft og presisjon etter 55 minutter. VMs første mål kommer nok trolig til å bli nevnt blant de vakreste når mesterskapet skal oppsummeres etter 11. juli.Foto: SCANPIX/AP Photo/Martin Meissner
DRØMMETREFF: Siphiwe Tshabalala hamret ballen forbi Oscar Perez med voldsom kraft og presisjon etter 55 minutter. VMs første mål kommer nok trolig til å bli nevnt blant de vakreste når mesterskapet skal oppsummeres etter 11. juli.Foto: SCANPIX/AP Photo/Martin MeissnerVis mer

- En stor gave at jeg fikk score i en slik kamp

Tshabalala innledet VM-festen på hjemmebane med drømmescoring.

||| (Dagbladet): Sør-Afrika - Mexico 1-1.

1434 dager etter at Fabio Grosso foretok det siste og avgjørende sparket på ballen i VM-finalen i Berlin i 2006, markerte Guillermo Franco og Giovani Dos Santos at én måned lang fotballfest er i gang da de tok avspark på fantastiske Soccer City i åpningskampen i VM i Sør-Afrika.

På motsatt banehalvdel sto vertsnasjonen Sør-Afrika med mildt sagt hørbar støtte fra det store flertallet på gigantarenaen i Soweto, men også et vanvittig forventingspress hvilende på de unge og urutinerte skuldrene til Carlos Alberto Parreiras mannskap.

Premierenervene lå også tjukt utenpå «Bafana Bafana» innledningsvis. Meksikanerne dominerte stort den første halvtimen, og særlig duoen Giovani Dos Santos og Paul Aguilar terroriserte sørafrikanernes venstreside.

- Det er alltid mye press forbundet med en åpningskamp, og dagen i dag var ikke noe unntak. Flesteparten av spillerne våre spiller i hjemlig serie, og de er ikke vant med denne typen omgivelser, og vi slet med å tilpasse oss den enorme stemningen, sier brasilianske Parreira.

Annulering
Det manglet imidlertid mye på presisjonen i avslutningene, og særlig Franco tok dårlig svært vare på to muligheter til å avslutte fullstendig umarkert med hodet fra kort hold.

Mexicos dominans ble i overkant mye å håndtere for Sør-Afrika, og etter 38 minutter glapp det for keeper Itumeleng Khune da han var alt for seint ute til å bokse unna en corner. Ballen endte i stedet hos Carlos Vela, som dyttet ballen den i det åpne målet fra kort hold.

HEFTIGE DANSERYTMER: Siphiwe Tshabalala (midten) ledet an da hans fantastiske scoring ble feiret med lekne dansetrinn.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / OMAR TORRES
HEFTIGE DANSERYTMER: Siphiwe Tshabalala (midten) ledet an da hans fantastiske scoring ble feiret med lekne dansetrinn.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / OMAR TORRES Vis mer

Til alt hell for vertsnasjonen, hadde imidlert Khunes klønete inngripen sørget for at det bare var én spiller igjen mellom Vela og målet da ballen ble stusset bakover i feltet, og scoringen ble korrekt annulert for offside.

Drømmemål
I stedet var det Siphiwe Tshabalala som skulle få æren av å score det første av forhåpentligvis mange VM-mål denne sommeren.

Etter en rufsete innledning, kjempet nemlig sørafrikanerne seg tilbake i kampen. Og de fikk også skikk på den utsatte venstresida der de hadde blitt fullstendig overspilt i første omgang. Landslagstrener Parreira, som leder sin femte nasjon i VM-sammenheng, erstattet Lucas Thwala med Tsepo Masilela i pausen, og da var det i stedet vertene som begynte å utnytte de store rommene på kantene.

- Vi visste at Mexico er et av de offensivt mest dristige lagene i VM, og de har mye kvaliteter. I annen omgang gjorde vi kampen jevnere, og hadde til og med sjanser til å vinne, sier Parreira.

10 minutter etter pause kom også uttellingen da Tshabalala ble nydelig frispilt på venstresida.

For dem som også fikk med seg selve kampen, og ikke bare den norske klagingen over opplegget, da «Drillos» gjestet Rustenburg i fjor vår, vil man også huske Tshabalalas fantastiske seiersmål som suste forbi Jon Knudsen.

Treffet samme mann fikk med venstreslegga aleine med Oscar Perez på Soccer City, var enda vakrere, og det som lenge så ut til å bli et øyeblikk for evigheten for et sørafrikansk folk i VM-rus.

FIKK LETT SPILL: Rafael Marquez fikk stå helt aleine og styre inn utligningen for Mexico 11 minutter før slutt.Foto: SCANPIX/AP Photo/Ivan Sekretarev
FIKK LETT SPILL: Rafael Marquez fikk stå helt aleine og styre inn utligningen for Mexico 11 minutter før slutt.Foto: SCANPIX/AP Photo/Ivan Sekretarev Vis mer

Fra 14-15 meter banket han ballen uttagbart så langt oppunder krysset som det er mulig å komme, noe som utløste heftige dansescener på banen og bortimot uutholdelig vuvuzela-støy på tribunen.

— Det var en stor gave at jeg fikk score i en så stor kamp. Atmosfæren var fantastisk, og det var en stor ære bare å spille en slik kamp, sier 25-åringen fra Kaizer Chiefs.

Sviktende offsidefelle
Mexico skulle imidlertid snyte vertene for det som garantert ville utløst heftige jubelscener, og ikke akkurat dempet den allerede skyhøye hjemlige interessen for mesterskapet.

11 minutter før slutt slo et forsøk på å sette tre meksikanere i offside fullstendig feil da Andres Guardado slo et innlegg mot bakre stolpe.

Én av dem som hadde løpt seg fri, var Rafael Marquez, og Barcelona-spilleren fikk all den tid han trengte på å få ballen under kontroll før han sendte den kaldt forbi Khune.

Dermed gikk det mot poengdeling i VMs første kamp, men med marginene på sin side kunne Katlego Mphela blitt den store helten, hadde det ikke vært for at stolpen sto i veien minuttet før slutt.

- Bitter ettersmak
Åpningskamper har tradisjonelt ikke budt på de store målfestene. Så var heller ikke tilfelle fredag ettermiddag, men det manglet iallfall ikke på den offensive viljen hos begge lag, noe som gir håp om et mesterskap i angrepsspillets tegn.

1-1 var imidlertid ikke noe ønskeresultat for noen av lagene. I gruppe med Frankrike og Uruguay ligger det an til å bli kamp til døra om de to plassene som leder til åttedelsfinalene.

SÅ NÆR: Bare stolpen sto i veien da Katlego Mphela fikk muligheten til å avgjøre kampen mot Mexico. Foto: SCANPIX/AP Photo/Tom Curley
SÅ NÆR: Bare stolpen sto i veien da Katlego Mphela fikk muligheten til å avgjøre kampen mot Mexico. Foto: SCANPIX/AP Photo/Tom Curley Vis mer

- Heldigvis klarte vi å utligne. Vi kunne ha vunnet, og vi kunne ha tapt. Begge lag går herfra med en bitter ettersmak, men slik er det, og nå er vi tvunget til å slå Frankrike, sier Mexico-sjef Javier Aguirre.

— Uavgjort var et rettferdig resultat. Vi er i en tøff gruppe, og jeg tror fire poeng vil være nok til å gå videre, mener Parreira.