- En stor idrettsmann snakker også i motgang

Northug nektet å ha høre på landslagsledelsen.

BRØYTET SEG VEI: Heller ikke en time etter løpet ønsket Petter Northug å si et eneste ord til pressen etter den dramatiske avslutningen på 30-kilometeren, der en ødelagt stav en snau kilometer fra mål kan ha spolert et mulig gulløp.  Foto:ARNT E. FOLVIK
BRØYTET SEG VEI: Heller ikke en time etter løpet ønsket Petter Northug å si et eneste ord til pressen etter den dramatiske avslutningen på 30-kilometeren, der en ødelagt stav en snau kilometer fra mål kan ha spolert et mulig gulløp. Foto:ARNT E. FOLVIKVis mer

||| WHISTLER (Dagbladet): Petter Northug måtte hales ut til pressen etter den skuffende OL-debuten sin på mandag, da han med håpløse ski havnet helt nede på 41. plass på 15-kilometeren.

I dag, etter at gullvinner Marcus Hellner hadde ødelagt staven hans 700-800 meter fra mål, marsjerte 24-åringen på nytt rett forbi pressen uten å si et ord.

Spørsmål som «hva skjedde med staven, Petter?» og «var det Hellner som brakk staven din?» ble bare møtt av et tomt blikk.

- Petter er for skuffet til å prate med pressen, forklarte sportssjef Åge Skinstad til Dagbladet.

På NRK ble landslagsledelsen refset av Thomas Alsgaard for å ikke fortelle Petter at han var nødt til å stille opp for pressen også når det gikk dårlig.

Skinstad hevder imidlertid det ikke var dem det sto på.

- Hvis Thomas tror at vi ikke har gitt ham beskjed om det, får han kanskje tenke tilbake til sin egen karriere.  

- Så Petter fikk beskjed om det?
 

- Selvsagt gjorde han det, sier Skinstad.

Måtte tvinges

Dagbladet-kommentator Morten Pedersen var ikke nådig mot Northug da han lot være å forklare seg etter mandagens 15-kilometer.

«Når du roper barneskirenn etter en seier, men nekter å snakke med media når du taper har du fortalt hele verden hvem du egentlig er.», mente Pedersen, og fulgte opp:

LOT SEG IKKE OVERTALE: Petter Northug ville ikke høre på landslagsledelsen som forsøkte å få ham til å prate med pressen. Foto:ARNT E. FOLVIK
LOT SEG IKKE OVERTALE: Petter Northug ville ikke høre på landslagsledelsen som forsøkte å få ham til å prate med pressen. Foto:ARNT E. FOLVIK Vis mer

«Da Ole Einar Bjørndalen bommet på fire av 10 skudd og havnet ett minutt og førtien sekunder bak vinneren under sin åpningsdistanse sto han skolerett foran TV-kameraer, radiojournalister og skrivende og sa som sant var at det han hadde levert var for dårlig. Punktum. Da Petter Northug ble slått av Dario Cologna med over to minutter måtte han overtales eller tvinges — det er egentlig det samme for meg — til å forklare at skia hans ikke hadde vært gode nok. Og det er der forskjellen ligger — det er det som skiller en stor idrettsmann fra en som bare er flink til å vinne. Ole Einar Bjørndalen er en stor idretssmann fordi han vinner og taper med like stor verdighet. Petter Northug er inntil han kommer på bedre tanker en vinner som ikke tenker på annet eller andre enn Petter Northug.»

Ventet forgjeves
Mens Northug forrige gang til slutt lot seg overtale til en kort seanse med pressen, var han urokkelig denne gangen.

Da halve presse-Norge - samt en rekke utenlandske journalister - ventet på ham ved parkeringsplassen nedenfor stadion, brøytet han seg vei og satte seg rett inn bilen.

På spørsmål om ikke er stor idrettsmann snakker i motgang som i medgang, svarer landslagstrener Morten Aa Djupvik:

- Det er jeg helt enig i.


- Du er en av få som har pratet med ham. Hva sier han?
 

- Det han sier er at kroppen er bra, at han følte seg bra da staven brakk og at beina var gode nok til å være med i en spurt om gullet. Når stavbrekket skjer utnytter selvsagt de andre det. Petter kommer ut av rytmen og får ikke flyten han ønsker, det er det han sier selv. Det går litt tid før han får staven, jeg tror ikke det spiller noen rolle, det det handler om er at han kommer ut av rytmen. Da kommer melkesyra enda sterkere. I tillegg er det umulig å ikke bli stresset og påvirket av å måtte få en ny stav med 700 meter igjen av et OL-løp.  

- Hvorfor snakker han ikke i motgang?  

- Det kan jeg faktisk ikke svare på, det må han svare på selv.  

- Men det får vi jo ikke spurt ham om.  

- Det skjønner jeg. Jeg mener at Petter skal prate. Vi må prøve å finne en måte der han skjønner at det faktisk er viktig både for ham selv om norsk langrenn at han snakker selv etter dårlige dager.

- Er du sint på ham?  

- Akkurat nå er jeg litt oppgitt, men det er ingen vits i å hisse seg opp og være sint. Petter er en voksen mann, sier Djupvik til Dagbladet.

Ny fiasko
Landslagstreneren er under hardt press etter to herreløp som har vært milevis under den standard man kan forvente av et norsk landslag.

Åpningsdistansen på mandag var tidenes verste OL-innsats av et norsk herrelag. Og når Northug mislyktes i dag avslørte det igjen den syltynne bredden i det norske laget. Petter kom på 11. plass, Martin Johnsrud Sundby på 18. plass, Tord Asle Gjerdalen på 19 . plass og Eldar Rønning på 36. plass.

Sverige hadde tre løpere blant de 10 beste, mens en liten langrennsnasjon som Canada hadde to blant de ni beste og tre blant de 16.

- Hvor presset er du nå?  

HER KOMMER HAN GÅENDE: Petter Northug kommer ned fra skistadion og får øye på horden av pressefolk som venter. 

Foto:ARNT E. FOLVIK
HER KOMMER HAN GÅENDE: Petter Northug kommer ned fra skistadion og får øye på horden av pressefolk som venter. Foto:ARNT E. FOLVIK Vis mer

- Akkurat nå synes jeg ikke det er særlig hyggelig. Men det er litt mer fordi det blir ekstra styr når Petter ikke vil snakke, i forhold til jobben og den greia der har jeg et avslappa forhold til. Det er ikke jeg som bestemmer uansett. Jeg skal gjøre alt jeg kan så lenge kontrakten min varer, så får Åge (Skinstad) bestemme om jeg fortsette eller ikke.

Klandrer ikke Hellner
- Hvordan er det når den som brekker staven til Petter vinner?

- Det var veldig tilfeldig at det var der det skjedde, jeg tror ikke det var noen bevisst handling på noen måte. Den eneste trøsten er at de var på samme plass når staven brakk, og at han klarte å vinne, det gjorde ikke Petter. Den gullmedaljen tror jeg Petter ville kjempet om hvis han ikke hadde hatt det uheller.

- Hellner mener Northug ikke har noen grunn til å være sint på ham?  


- Nei, og jeg ser heller ingen grunn til det. Kommer man borti en stav i et felt, skal man ikke skylde på ham for det. Det er ingen grunn til å være sint på Hellner, verken for meg eller Petter
.  

- Men Petter det kanskje likevel?  

- Nå er Petter selvsagt skuffet over at han brekker en stav og ødelegger et nytt løp. Men det tror jeg går fort over, sier Djupvik. 

MÅTTE SVARE FOR PETTER: Landslagstrener Morten Aa Djupvik

Foto:ARNT E. FOLVIK
MÅTTE SVARE FOR PETTER: Landslagstrener Morten Aa Djupvik Foto:ARNT E. FOLVIK Vis mer